Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLIKOVAN

Dragoljubu Mićunoviću francuski orden Legije časti

Autor: Beta | 07.02.2013 - 19:54:00h | Komentara: 1

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović primio je večeras u Beogradu orden Legije časti u rangu oficira koji mu je uručio ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio.

Denio je na svečanosti tim povodom podsetio brojne zvanice na veoma bogati životni put Mićunovića koji je, po njegovim rečima, i bio povod da on dobije jedan od najviših ordena francuske države.

Dragoljub Mićunović

Dragoljub Mićunović | Foto: Zoran Ilić

 Mićunović je, kako je ukazao Denio, sa 14 godine otišao u partizane, sa 18 bio izbačen iz Saveza komunista, 20 meseci je proveo na Golom otoku, a potom je, kada je oslobođen, započeo studije na Filozofskom fakultetu, Fakultetu dramskih umetnosti i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

Poštao je doktor filozofskih nauka, predavač, pozorišni kritičar, režiser, politički disident koji je zbog kritike komunističkih vlasti isteran sa Univerziteta, da bi se krajem 1980-ih godina, kada je uveden politički pluralizam, našao među osnivačima opozicione Demokratske stranke, iz koje je odlazio i vraćao joj se.
"Uvek ste bili i ostali odlučni opozicionar", rekao je ambasador Francuske i ukazao da se Mićunović za vreme vladavine Slobodana Miloševića bio "strpljivi graditelj demokratije, kao poslanik u Skupštini Srbije i jugoslovenski poslanik".
Denio je podsetio da je to što se Mićnović rodio 14. jula 1930. godine - na dan godišnjice pada Bastilje, dodao: "Biće da je sudbina umešala svoje prste jer ste se kroz čitav život borili protiv mnogih 'bastilja' ".
Mićunović je rekao da je podsetio da mu je otac bio dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, ali nije odlikovan jer je ubrzo umro, te je, nastavio je on, "delić pravde ostvaren time što sam orden primio ja, mada sa mnogo manje zasluga nego što ih je imao on".
Svečanosti u rezidenciji ambasadora Francuske prisustvovali su počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić i nekoliko ministara u vladi Mirka Cvetkovića i poslanika iz redova DS i G17 plus - Dušan Petrović, Nebojša Bradić, Tomica Milosavljević i Nada Kolundžija.  
Poslednji komentari
  • bogoljub Vreme: 07.02.2013 22:17h

    E da mu ga je jos zakacio Misa Banana. naravno plus donacija za ds

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP