Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPETO

Drama: Planinari i Gorska služba spasavali povređenog mladića (FOTO)

Autor: Branko Janačković | 11.05.2014 - 14:41:00h | Komentara: 0

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije evakuisali su 10. maja, na Suvoj planini planinara M.S. (27) koji se povredio prilikom silaska sa vrha Trem sa (1810 metara).

Spasavanje planinara Foto: Branko Janačković

Spasavanje planinara Foto: Branko Janačković

Mladić je krenuo natrag zbog kiše, grada i jakog nevremena koje je zahvatilo najviši vrh Suve planine, ali je proklizao na nizbrdici, pao i zadobio višestruke povrede zbog kojih nije mogao sam da nastavi put.

Spasavanje planinara Foto: Branko Janačković

Nepristupačan teren otežao akciju Foto: Branko Janačković


-Spasioci GSS Srbije nalazili su se u neposrednoj blizini, s obzirom da su u isto vreme brinuli o bezbednosti učesnika planinske trke na Suvoj planini. Povređeni planinar nije bio učesnik trke, već je sa društvom krenuo na Trem. Oko 14.40 časova dobili smo obaveštenje o povređenom planinaru I odmah krenuli ka njemu. Spasioci su ga pronašli posle svega 15 minuta i odmah započeli evakuaciju. Tom prilikom mladić je zadobio višestruke povrede, zbog čije ozbiljnosti je bilo neophodno izvršiti njegov transport, kaže Mirjana Perić, portparol GSS.

Spasavanje planinara Foto: Branko Janačković

Timski preneli čoveka na bezbedno Foto: Branko Janačković

Planinar je po njenim rečima iščašio zglob na nozi i zadobio druge druge povrede zbog kojih nije mogao sam da ustane i nastavi put, pa su spasioci morali na nosilima da ga spuste do podnožja planine.

Spasavanje planinara Foto: Branko Janačković

Spasavanje planinara Foto: Branko Janačković

-Nezgoda se desila na pola puta između Devojačkog groba i Trema, na prilično nepristupačnom terenu. Nakon dolaska do povređenog i ukazivanja prve pomoći, krenuo je višečasovni transport improvizovanim nosilom po izuzetno teškom i zahtevnom terenu do podnožja planine. Na pojedinim mestima je staza bila izuzetno uska što je otežavalo kretanje. Apelu ekipe spasilaca za pomoć prilikom transporta odazvao se preko 20 prisutnih planinara i ovom prilikom im se zahvaljujemo na odazivu i saradnji, navodi Perićeva. Po silasku sa planine povređenog planinara preuzela je ekipa Hitne pomoći iz Niša.

Ona kaže da je srećna okolnost to što su se spasioci GSS nalazili nedaleko od mesta nezgode pa su za kratko vreme stigli do povređenog mladića, jer bi u suprotnom, da su ekipe trebale da krenu iz grada, spasavanje bi potrajalo mnogo duže.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP