Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VOJSKA SRBIJE U MULTINACIONALNOJ VEŽBI „VIKING 14“

Drama srpskih mirovnjaka

Autor: D. Vukajlović | 07.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pripadnici multinacionalne brigade pod komandom Vojske Srbije ustrelili su lokalnog heroja koji je pokušao da opljačka vojni magacin, kako bi nahranio gladni narod! Kivni građani okupljaju se na demonstracijama ispred vojne komande, a srpski oficiri moraju hitno da objasne kako je došlo do incidenta i zašto je pljačkaš ustreljen na ulici, van ograđenog kruga kasarne…

U  operativni centar stiže vest o  ubistvu  civila...

U operativni centar stiže vest o ubistvu civila...

Ovo je samo jedan od stotinu scenarija kojim se svakog minuta suočava 165 oficira Vojske Srbije u komandno-štabnoj vežbi „Viking 14“, koja se, podržana računarskim simulacijama, trenutno koordinirano izvodi u Irskoj, Švedskoj, Bugarskoj, Gruziji i Srbiji. Na vežbi učestvuje više od 2.500 ljudi iz 40 zemalja i 35 organizacija po jedinstvenom scenariju, radi poboljšanja obučenosti civila, vojske i policije da zajednički deluju u jedinstvenom multinacionalnom okruženju.

...pljačkaš  „ubijen“ s leđa...

...pljačkaš „ubijen“ s leđa...


Glavni operativni centar je u Švedskoj, a vežbom u Srbiji rukovodi pukovnik Zoran Lučić. Pored pripadnika VS u vežbi koja traje 10 dana aktivno učestvuju i pripadnici policije, Crvenog krsta Srbije, UNHCR-a, OEBS-a, kao i studenti Fakulteta dramskih umetnosti koji glume lokalne civile.

...komandant se hitno obraća javnosti

...komandant se hitno obraća javnosti

Pored naših vojnika i policajaca, u Beogradu se trenutno za učešće u multinacionalnim operacijama obučavaju i oficiri iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Švedske, SAD, Moldavije, Kazahstana i Azerbejdžana. Vežba se odvija u imaginarnoj državi Bogalend, a angažovanje mirovnih snaga omogućeno je po članu VII Povelje UN. Srpska vojska angažovana je u otcepljenom delu Bogolenda - Ist Midi.

Vežbom rukovodi pukovnik Zoran Lučić

Vežbom rukovodi pukovnik Zoran Lučić

Multinacionalna vežba „Viking“ se održava sedmi put, a Srbija ove godine prvi put organizuje izdvojeno mesto vežbe na kome je uspostavljena komanda multinacionalne brigade, policijska komponenta nivoa čete i kancelarije međunarodnih nacionalnih organizacija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP