Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U PITANJU JE OPSTANAK

Drecun: Smisao sporazuma
prosperitet srpskog naroda!

Autor: Tanjug | 30.04.2013 - 08:58:00h | Komentara: 1

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je smisao briselskog sporazuma da se garantuje položaj, opstanak i prosperitet srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Milovan Drecun

Milovan Drecun | Foto: FoNet

Drecun je rekao da je briselski sporazum prvi, koji bi trebalo da usledi u nizu ostalih, oko normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine, da je potrebno jedinstvo u delovanju i da je za održivo rešenje neophodno da na kompromis budu spremni i Beograd i Priština.


Drecun je u jutarnjem programu RTS-a istakao da su pojedini predstavnici Srba sa severa Kosova najavili da će "na današnjem sastanku izneti nove predloge, mimo referenduma".

On je ocenio da je u odbrani suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohije moguće napredak ostvariti samo sa onima koji presudno utiču na sve procese na Kosovu i Metohiji, a to su Priština, oni koji su prisutni na tom prostoru, NATO, odnosno EU i Vašington.

"Ovo jeste veoma težak sporazum zbog toga što moramo da sever Kosova uvedemo u ustavno pravni okvir Prištine. Nadamo se da će to biti formalno, a da će suštinski te naše opštine preko Zajednice srpskih opština biti povezane sa našim institucijama", kaže Drecun.

Drecun je rekao da bi najveći problem moglo biti odbijanje dela našeg naroda koji živi na Kosovu i Metohiji da prihvati primenu tog sporazuma i najavio da će se voditi politička bitka da se poboljša položaj Srba na severu Kosova i Metohije.

On je istakao da je potrebno razgovarati o imovini Republike Srbije, o imovini koja je oteta našem narodu, proteranom sa Kosova i Metohije, o položaju Srpske pravoslavne crkve, o povratku proteranih, o elektroenergetskom sistemu i telekomunikacijama.

Drecun je rekao da veruje da će EU odlučiti da Srbiji dodeli datum za početak pregovora o članstvu u EU, ali da će i insistirati na implementaciji svega što je dogovoreno.
Poslednji komentari
  • ComelVidra Vreme: 30.04.2013 09:34h

    Najbitnija rečenica koju je rekao je da se garantuje položaj, opstanak i prosperitet srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Šta bi bilo da naš pregovarački tim nije prihvatio sporazum. Ja mislim da bi smo imali mnogo veće probleme. Ovako, ipak postoji nešto za čega možemo da se uhavtimo kako bi sačuvali svoj narod na Kosovu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP