Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO I ZAŠTO ŠTITI PRVOG ČOVEKA „PUTEVA SRBIJE“?

Drobnjak nedodirljiv
zbog dilova u Vladi!

Autor: Sanja Đorđević | 27.04.2013 - 15:08:00h | Komentara: 2

Uprkos dve krivične prijave, nekoliko prekršajnih, kao i odgovornosti za ugašene mlade živote usled propusta srpskog putarskog preduzeća, direktoru „Puteva Srbije“ Zoranu Drobnjaku polazi za rukom da već više od četiri godine zadrži fotelju.

Zoran Drobnjak

Čovek za sva vremenai sve vlade: Zoran Drobnjak  | Foto: Nebojša Marković

Dve krivične prijave, više prekršajnih, propusti na
putevima na kojima je poginulo više ljudi i potrošenih 3,68 milijardi više od dozvoljenog nedovoljni za
smenu Koštuničinog, Ilićevog i Dačićevog direktora

Ukoliko u istoj ostane i posle najnovijih optužbi da je lane potrošio 3,68 milijardi dinara više od zakonski dozvoljenog budžeta, biće to još jedan znak da Drobnjak uživa političku zaštitu za svoja sumnjiva dela, ocenjuju sagovornici „Alo!“.

Greška za greškom
Krajem prošle godine, Državna revizorska institucija je podnela krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u „Putevima Srbije“, kao i prekršajne zbog neregularno potrošenih 300 miliona evra u 2010. Mrkonjić je tada tražio smenu Drobnjaka zbog višegodišnjeg kašnjenja rekonstrukcije mosta kod Beške, obilaznice oko Novog Sada i puta do Horgoša. Zameralo mu se i da je sklopio loš ugovor za obnovu mosta Gazela, čija je cena zbog kašnjenja porasla sa 30 na skoro 60 miliona evra.

- Da je nezavisan i radi samo za sebe, neko bi se još davno zapitao šta on to radi. Ovako je jasno da nekome služi i krajnje je vreme da se uz istragu o zloupotrebama u „Putevima Srbije“ ispita i ko Drobnjaka i zašto štiti - ocenio je za „Alo!“ Mahmud Bušatlija, savetnik za investicije. On podseća da je i resorni ministar za saobraćaj Milutin Mrkonjić ranije u više navrata tražio smenu Drobnjaka jer nije bio zadovoljan njegovim radom, ali da za to nije imao podršku vlade.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja nije iznenađen Drobnjakovom finansijskom neodgovornošću i ističe da je sa stanovišta stručnosti Drobnjak trebalo odavno da napusti direktorsku funkciju.
- Ne vidim razlog zašto bi neko ko ne pokazuje obzir prema ljudskim životima to pokazivao prema tuđem novcu. U protekle tri i po godine, „Putevi Srbije“ mogli su da učine mnogo toga na smanjenju broja poginulih u saobraćaju, a nisu, iako su na to bili obavezni zakonom. Već to je dovoljno dobar razlog za smenu Drobnjaka, ne ulazeći u stvari iz domena drugih krivičnih dela - izjavio je Okanović za „Alo!“.

Zoran Drobnjak

Velja ga doveo 2007, Dačić ga aminovao u vladi sa DS-om 2008, a na funkciji ostao i u trećoj vladi | Fotografije: Beta

Zoran Drobnjak

Protiv Drobnjaka je, podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal 10. aprila podiglo optužnicu pod sumnjom da je, zajedno sa bivšim ministrom Oliverom Dulićem i njegovim saradnikom Nebojšom Janjićem, zloupotrebio službeni položaj, čime je preduzeću „Nuba invest“ pribavljena korist od 2,5 miliona dinara na štetu budžeta Srbije. Mesec dana ranije je Vlada Srbije odbila zahteve za smenu Drobnjaka zbog skandala koji je direktor „Puteva Srbije“ izazvao vređanjem žrtava dva teška udesa kod Novog Sada. Zoran Drobnjak postavljen je na čelo „Puteva Srbije“ krajem 2007. godine, za vreme vlade Vojislava Koštunice, a na predlog tadašnjeg ministra infrastrukture Velimira Ilića. Kao kandidat SPS-a ponovo je izabran na istu funkciju 2008, na kojoj je i danas. Ko i zašto čuva Drobnjaka na funkciji juče nismo uspeli da saznamo od ministra Mrkonjića, inače nadležnog za njegov rad.

Drobnjak: Čist sam!
Povodom zahteva za smenu i sumnji da je zloupotrebio službeni položaj, direktor „Puteva Srbije“ poručio je za „Alo!“ da protiv njega nije podneta krivična prijava, već da je tužilaštvo Specijalnog suda podiglo optužnicu u vezi s optičkim kablom, a sud tek treba da kaže svoje u vezi s tim navodima optužnice.
- Iskreno se nadam da će sud videti da dokazi svedoče da nisam umešan u eventualne malverzacije u vezi s tim poslom - izjavio je Drobnjak, demantujući i da je firma koju vodi probila budžet za 35 miliona evra.

Poslednji komentari
  • чезнем и патим Vreme: 27.04.2013 15:36h

    Не дирајте човека,то ми је идол.Ја цео живот покушав што и он али ми не иде ,па не иде,Човек зна знање.Да ме је месец дан његовог директоровања,где би ми крај

  • milena Vreme: 27.04.2013 16:12h

    molim radnike alo da pritisnu tamo gde treba i da ga posalju gde je zasluzio...kako se ne boji boga ? a nosi mnoge zivote na dusi.uzdam se u vase kvalitete,mnogo ste toga ucinili,ucinite i sada...ja bih ga drzala na starom hlebu i vodi,a njegovu imovinu razdelila sirotinji i sirotistima.samo napred alo!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP