Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA POLITIČKI USPEH SANDE RAŠKOVIĆ IVIĆ ZASLUŽNA JE PORODICA

Drugi su pili kafe, ja sam gajila dete

Autor: Snežana Ivaneža | 13.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 3

Desilo joj se ono od čega strepe mnoge studentkinje - zatrudnela je na trećoj godini fakulteta, ali to je nije sprečilo da doktorira na Medicinskom fakultetu i da danas bude na čelu Demokratske stranke Srbije. Sanda Rašković Ivić je prva žena koja je izabrana za predsednika političke stranke u dosadašnjoj istoriji Srbije.

Da mi je ova pamet bila, rodila bih dete tri  godine kasnije, jer pati  dete, a pati i majka

Da mi je ova pamet bila, rodila bih dete tri godine kasnije, jer pati dete, a pati i majka | Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Nikada nisam stavljala karijeru ispred porodice i uvek sam radila u dogovoru sa njima. Prilično sam se posvećivala deci, ali je prvi sin bio nekako osujećen, jer je medicina naporna, a ima mnogo vežbi i ispita koji su teški. Da mi je ova pamet bila, rodila bih dete tri godine kasnije, jer pati dete, a pati i majka.

Zameraju mi veselost

Sandu brine to što se žene u Srbiji uopšte ne trude da dođu na vrh, jer se smatra da je politika muški domen i da mesto gde se donose odluke, nije za žene.
- Ja se slažem da je važno imati u životu čoveka koga volite, kao i decu, ali to ne znači da ne možete maksimalno da se ispoljite u struci, da ne možete da se bavite politikom. Takođe, imamo taj socijalno uspostavljen imidž političarke koja mora da bude nekako muškobanjasta, ne sme da izrazi svoje ženske osobine. Zamerali su mi i izgled, jer sam nasmejana, dobro raspoložena, nisam namrgođena. Ako žena postane političarka ona odmah mora da izrazi neku agresivnost. Čula sam od nekih kolega iz stranke, ali i drugih, zamerke što sam po prirodi vedra osoba. Kada dođem u stranku, pozdravim se i nasmejem, donesem ponekad kolače, kao kad mi se rodio unuk... E sad neki kažu da upravo zbog imidža ne smem da budem takva, da oni treba da me se plaše kako bi me slušali. Ne želim da me se ljudi boje, hoću da budem prihvaćena zbog onoga što jesam - priča predsednica DSS-a za “Alo!”.

Izgubi deo studentskog života... Nakon vežbi studenti idu na kafu, a ja sam morala da idem po dete kod žene koja ga čuva. Međutim, za trećeg sina koristila sam dve godine porodiljskog i nisam zažalila što te godine nisam provela na poslu - priča Sanda i dodaje da njene karijere ne bi bilo, da nije imala podršku porodice.

U slobodno vreme voli da ode u vikendicu na Fruškoj Gori, gde sa suprugom uživa u druženju sa prijateljima. Na pitanje da li je nasledila očev talenat u igranju šaha, sa osmehom kaže da nije.

- Nisam neki šahista, ali volim da idem na koncerte. Uživam da se bavim baštom, ali uglavnom se brinem o cveću. Prija mi kontakt sa prirodom koji me opušta, kao i šetnja po šumi. Obožavam da čitam, trenutno čitam Edvarda Radeforda, jednu veliku sagu koja se zove “Ruska” - objašnjava ova političarka, koja u stanu poseduje mini biblioteku koju brižno čuva i dodaje:

- Obožavam da kuvam. Ne volim baš da sređujem kuću i da perem prozore i imam ženu koja to radi jednom nedeljno. Kuvanje je kreativno. Za slavu uglavnom spremam sama, jer kad sveštenik kaže “blagoslovene ruke koje su ovo spremile”, posebno mi je zadovoljstvo što znam da su to moje ruke spremile. Slavski kolač kupujem samo kada nemam vremena da ga umesim.

Sanda kaže da kod žena koje su u politici postoji jedna specifičnost u tome što svi paze kako izgledaju i kako su se obukle...

- Uglavnom se pišu minusi. Te vide se kolena, te pitaju zašto je obula čizme... Ne radi se samo o meni, nego uopšte o ženama. Nikada nisam čula da je neko raspravljao o odelu muškarca, o njegovim cipelama, kravati ili frizuri. Moram da nađem neku meru u oblačenju, a da se moj glas ipak čuje, odnosno da me neko sluša kada progovorim. Meni su zamerali najviše oblačenje, zato što je ženstveno.
Smatrali su da nije politički što imam letnji kostim na kome je print sa žirafama i zebrama, kao i to što imam bluzu na kojoj su leptiri. Eto ja danas imam sivi kostim u skladu sa vremenom - našalila se Sanda i naglasila da je najvažnije ličiti na sebe.

Kristina Kirhner

Kristina Kirhner

Divim se Kristini Kirhner!


Ova dama govori o značaju toga da žene aktivno učestvuju u svim oblastima života. Tvrdi da na političkoj sceni u Srbiji ne postoji ravnopravnost. Divi se čuvenim ženama poput Margaret Tačer, koja je imala dvoje dece, a bila je premijerka, kao i premijerki Norveške koja ima četvoro dece, kao i predsednica Argentine. Sve ove žene imale su i decu i karijeru.
- U ovom trenutku mi se jako dopada Kristina Kirhner, koja je predsednica Argentine, zato što žena ima petlju. Trebalo je samo čuti njen govor koji je bio usmeren na kritiku SAD. Ona je ostvarena na svakom polju, kao žena i kao majka, a pri tom lepo izgleda - kaže Sanda.

Poslednji komentari
  • karlo Vreme: 13.12.2014 09:25h

    Ova zena me odusevljava svojom iskrenoscu, izgledom i inteligenciom. Prava dama.

  • Sandra Vreme: 13.12.2014 12:24h

    Carica. Drago mi je da je na celu DSS-a

  • Lune Vreme: 13.12.2014 18:44h

    Hm,hmm..Indira Gandi...? Sinrimavo Bandaranaike...? a..? Kucuk Stana, Milunka Savic..hm,hmm..jok..?bre, Tacerka ti je uzor..kako kolonizovati RSK...a...?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP