Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI MINISTAR NEBOJŠA ĆIRIĆ „OPROSTIO“ DUG BEZ SAGLASNOSTI VLADE

Država 2012. nezakonito otpisala 11,5 milijardi ulaganja u kapital „Fijata“!?

Autor: Ekipa Alo! | 24.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić nezakonito je pre dve godine otpisao ulaganje od 100 miliona evra u kapital „Fijat automobili Srbija“, objavio je juče antikorupcijski portal „Pištaljka“.

Nebojša Ćirić sa Đovani de Filipsom, tadašnjim prvim čovekom FAS-a

Nebojša Ćirić sa Đovani de Filipsom, tadašnjim prvim čovekom FAS-a

Prema istom izvoru, Ćirić je svojim rešenjem o usvajanju Izveštaja o popisu imovine Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja od 23. februara 2012. naložio da se isknjiži ukupno ulaganje od 11,5 milijardi dinara, od čega je oko 370 miliona bio dug privrednih društava „Zastava automobili a.d.“ i „Zastava specijalni automobili“ bankama Inteza i Kredi.

Fijatu je tako „oprošteno“ 11.110.363.000 dinara ili 101 milion evra po kursu iz februara 2012. Ćirić nije odgovorio na pitanja „Pištaljke“ u vezi sa ovim isknjiženjem, ali je u telefonskom razgovoru najpre kazao da taj novac nije bio uplaćen „Fijatu“, već preduzećima u restrukturiranju, kao što su „Fabrika automobila u Priboju“ (FAP) i „14. oktobar“ iz Kruševca, da bi potom rekao da je isknjiženje urađeno na osnovu preporuke Državne revizorske institucije (DRI). U DRI kažu da su ministarstvu zaista poslali preporuku, ali da se ona nije odnosila na „Fijat“, već „na otpisane kredite za koje je Vlada dala saglasnost“.
Revizori su u Izveštaju o reviziji Završnog računa budžeta za 2012. naveli da za isknjiženih 11,5 milijardi ministarstvo nije pribavilo saglasnost Vlade. Inače, prema podacima portala dobijenim od Uprave za trezor i onima objavljenim u izveštaju DRI i na sajtu Ministarstva privrede, država je firmi „Fijat automobili Srbija“ od 2008. do danas uplatila najmanje 357 miliona evra. Od toga je najmanje 100 miliona evra dato po osnovu subvencija, iako „Fijat“ po broju zaposlenih nije imao pravo da dobije toliko podsticajnih sredstava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP