Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Država danima svesno trovala trudnice?

Autor: I. N. - A. M. | 06.03.2013 - 23:37:00h | Komentara: 9

Ministarstvo zdravlja devet dana nije saopštilo javnosti da postoji sumnja da je lek „folnak“ firme „Nini“ iz Niša, koji se daje trudnicama, falsifikat!

Tek posle pitanja „Alo!”, ministarstvo preporučilo trudnicama da lek vrate i obaveste  inspekciju?!

Tek posle pitanja „Alo!”, ministarstvo preporučilo trudnicama da lek vrate i obaveste inspekciju?! | Foto: Rajko Ristić

Naime, toliko vremena je prošlo otkako je resorno ministarstvo uputilo zahtev nacionalnoj laboratoriji Agencije za lekove(ALIMS) da se uradi vanredna kontrola leka (13. februara) do mometa kada je javnosti saopšteno da postoji sumnja u kvalitet pomenutog leka (22. februar). Da zlo bude veće, i posle dobijanja rezultata vanredne analize, koja je pokazala da je lek lažan, ministarstvo je izdalo uopšteno saopštenje u kojem se samo navodi da postoji sumnja u(?!) ispravnost leka.

Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da ministarstvo ni tada nije dalo nikakvu preporuku šta da rade trudnice koje su kupile i koristile taj lek. Tek posle pitanja koja je „Alo!“ uputio, ministarstvo je u sredu kasno uveče (5. marta) saopštilo da je „folnak“ falsifikovan, a trudnicama tek tada preporučilo da lek vrate i obaveste inspekciju?!

Prema informacijama do kojih je došla redakcija „Alo!“ od izvora iz kabineta ministarke, takva odluka je donesena jer je procenjeno da posle afere sa mlekom ne bi trebalo uzbunjivati javnost i trudnice zbog leka koji nije proizveo nikakvu štetu po zdravlje ljudi! Odgovore na pitanja kada su rezultati vanredne analize bili dostupni ministarstvu, iako su nam juče obećani, nismo uspeli da dobijemo ni iz Ministarstva zdravlja, ali ni iz ALIMS-a.

Lek „folnak“

Lek „folnak“ | Foto: K. Kamenov

Javnost je na taj način ostala uskraćena i za odgovore o tome kakva se supstanca nalazi u lažiranom leku i da li je opasna po zdravlje trudnica koje su ga koristile u prethodnom periodu. Takođe nam nije odgovoreno na pitanje koje količine leka su prodate, a koje povučene, s obzirom na informaciju Aleksandre Dimić, direktorke firme „Nini“, da su u seriju pustili 100.000 kutija, a da je kod njih ostalo svega 100 kutija.

Hronologija događaja


- 13. februar - Ministarstvo zdravlja šalje zahtev za vanrednu kontrolu leka „folnak“ ALIMS-u
- 19. februar - Ministarstvo donosi rešenje kojim firmi „Nini“ naređuje da povuče iz prometa lek „folnak“ do izdavanja sertifikata analize vanredne kontrole ALIMS-a
- 21. februar - Ministarstvo zdravlja obaveštava MUP-a Srbije - UKP, Direkciju MUP-a u Nišu i Upravu carina o sumnji na lažni lek „folnak“
- 22. februar - Ministarstvo zdravlja izdaje saopštenje za javnost o sumnji da je lek „folnak“ falsifikovan, ali ne daje preporuku šta da rade trudnice koje su kupile i koristile taj lek
- 5. mart - „Alo!“ objavljuje vest da je laboratorijski utvrđeno da je lek falsifikovan i da je 100.000 kutija lekova bilo u prometu, ministarstvo celog dana ignoriše pozive „Alo!“. Uveče izdaje saopštenje u kojem priznaje da je lek falsifikat
- 5. i 6. mart - Agencija za lekove ignoriše pitanje „Alo!“ o tome kada su vanredne analize leka „folnak“ tablete 20x5mg, proizvođača “MD Nini” iz Niša serija 1630911 bile poznate resornom ministarstvu

Poslednji komentari
  • marija Vreme: 07.03.2013 00:33h

    Lepo ja kazem da ova drzava mrzi svoje gradjane!

  • Srbijanac iz dijapsore Vreme: 07.03.2013 07:21h

    Ako Dačić zaista želi da se reši nesposobnih ministara -evo prilike! Ovo je dovoljan razlog da šutne onu malu, prćastu ministarku koja jedino zna da se eksponira prted TV kamerama i obećava svašta a ne ispunjava ništa! Ja mislim da je ova prestigla po neradu, pričanju kojekakvih gluposti i sl. čak i onog legendarnog trutova i učesnika nameštenih tendera -Tomicu M.!

  • Mima Vreme: 07.03.2013 07:43h

    A da li uopšte treba neki komentar.Srbiji definitivno nema spasa,deeefinitivno !!!!!!!!!!!

  • Pistaljka Vreme: 07.03.2013 08:33h

    Posto se smirila situacija sa mlekom, dobijamo novu aferu, prosto je neverovatno da u 21 Veku ovakva ideja nekom moze da padne na pamet. I sam tekst je okruglo pa na cose. Ono sto mislim da je najhitnije to je da se izvrsi pregled svih trudnica koje su koristile lek, da Ministartstvo potom izadje u javnost sa rezultatima. Ama ljudi dozovimo se vec jednom pameti.

  • simo.proces Vreme: 07.03.2013 09:27h

    POD hitno,AKO JE OVO ISTINA TREBA UHAPSITI one koji su pustili u prodaju ovaj lek. Takodje uhapsiti i PORTIRA jer je SIGURNOon pustio da lek prodje kroz kapiju a ON ga nije zaustavio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP