Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MARKO OBRADOVIĆ IZ KOMISIJE ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE U SUKOBU INTERESA

Država ga plaća, a savetuje privatnike!

Autor: A. Ćešić - I. Nikolić | 21.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Marko Obradović, član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, koji je nekada radio kao savetnik u „Delta holdingu“ Miroslava Miškovića, iako je član nezavisnog regulatornog tela, vodi se i kao savetnik u jednoj nevladinoj organizaciji.

Ekspert za konsalting: Marko Obradović

Ekspert za konsalting: Marko Obradović

Naime, Marko Obradović je član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, a da bi bio potpuno nezavisan i „nepotkupljiv“, on za taj posao prima zvaničnu platu od 200.000 dinara. Međutim, iako zakon to ne dozvoljava, Obradović obavlja i funkciju savetnika u nevladinoj organizaciji Centar za evropske politike (CEP), kod svog prijatelja Nebojše Lazarevića, bar je tako navedeno na sajtu te organizacije.


Komisija bez odgovora


Ovim povodom obratili smo se pismenim putem i Komisiji za zaštitu konkurencije. Nažalost, do zaključenja ovog broja odgovor iz Komisije nije stigao.

Šta je sporno u angažovanju Obradovića u jednoj NVO? Naime, kao član Saveta za zaštitu konkurencije, Marko Obradović ima pristup brojnim poverljivim podacima kompanija o kojima Savet odlučuje, pa te podatke, ako je još negde angažovan, može dobro i da unovči.

„Alo!“ prvi pisao o uspešnom savetniku

„Alo!“ prvi pisao o uspešnom savetniku


Osim toga, on direktno može da utiče na ulazak, opstanak i poslovanje firmi na tržištu Srbije. On je taj koji, sa ostalim članovima Saveta, može da sankcioniše kompanije i odlučuje o novčanim kaznama. Recimo da Obradović ne lobira ni za koga i da Komisija donese nepristrasnu odluku u slučaju neke kompanije, druga, konkurentska kompanija, sa iole umešnim advokatom, može tu odluku da ospori pred sudom pozivajući se na zakon, odnosno ukazujući na to da je član Komisije u sukobu interesa.

Zakon o zaštiti konkurencije jasno propisuje: „Predsednik Komisije i članovi Saveta u toku trajanja mandata u Komisiji ne mogu da obavljaju drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, odnosno, ne mogu da se bave bilo kojim javnim ili privatnim poslom uz naknadu, uključujući i pružanje konsultantskih usluga i saveta“ (član 27).

Nekadašnji šef: Miroslav Mišković

Nekadašnji šef: Miroslav Mišković | Foto: Aleksandar Stanković


Obradović, međutim, bar kako je navedeno na sajtu Centra za evropske politike, obavlja konsultantske usluge: „Za privatne klijente radi na analizi i planiranju investicija i pravca razvoja biznisa na bazi procena delovanja budućih ekonomskih i drugih relevantnih faktora na određenim tržištima.“

Marko Obradović u izjavi za „Alo!“ navodi da više nije savetnik u pomenutoj NVO, ali nije umeo da objasni odakle njegovo ime i dalje na sajtu CEP-a.
- Poslednji put sam bio angažovan na projektu u proleće 2014. godine. Svoju funkciju saradnika u Centru za evropske politike ne mogu da zamrznem jer tamo nikad nisam bio stalno zaposlen, već sam kao saradnik i ekspert radio na određenim projektima. Ali ni u jednom projektu nisam učestvovao od aprila, maja prošle godine - rekao je Obradović za “Alo!”. Na naše pitanje zbog čega je na sajtu Centra za evropske politike i dalje navedeno da je i on saradnik, Obradović nije znao da nam odgovori.

Crno na belo: Detalj sa sajta Centra za evropske politike

Crno na belo: Detalj sa sajta Centra za evropske politike


Da Marko Obradović ne sarađuje ni na jednom projektu u CEP-u tvrdi nam direktor tog centra Nebojša Lazarević.
- Poslednji put smo sa Markom sarađivali prošle godine. Od leta 2014. godine nije bio uključen ni u jedan projekat u našem centru. Na pitanje zbog čega je Obradović i dalje naveden kao saradnik Centra, Lazarević kaže da nije video razlog da ga „skloni“.

- On je nekada na sajtu stajao kao član, ali kada je prestao da konkuriše za učešće u projektima i kada je konkurisao da postane član Saveta Komisije, mi smo ga prebacili među saradnike. Lazarević kaže da njegova organizacija nikada nije radila nijedan projekat sa Komisijom za zaštitu konkurencije.

Iskrenost do srži


Prilikom predstavljanja pred skupštinskim odborom za privredu, a pošto se javio na konkurs za člana Saveta, Obradović je juna 2014. izneo impresivnu biografiju. Kako je objasnio, radio je šest godina u državnoj upravi, osam godina u privatnom sektoru, u „Delta holdingu“, odakle je otišao 2010. da bi se usavršavao na Harvardu. Obradović je naveo da je učestvovao u procesu kada je „Delta“ preuzela „C market“, a koji je pokrenula upravo Komisija za zaštitu konkurencije.

Poslednji komentari
  • Beogradjanin Vreme: 21.05.2015 10:18h

    Stavili covekovu biografiju u novine i optuzili ga da je u sukobu interesa :) vrh!

  • Ime Vreme: 21.05.2015 10:44h

    A zasto ste samo "potkacili" Marka Obradovica? Sta je sa ostalim drzavnim cinovncima - saradnicima?

  • Biki Vreme: 21.05.2015 11:38h

    Marko je bio i razvodnik publike u Beogradskom dramskom pozoristu!

  • vesko Vreme: 21.05.2015 12:47h

    A sto ne napišete nešto i o njegovom imenjaku Marku Obradoviću koji savetuje ministra privrede Sertića i u isto vreme predsednika privredne komore Marka Čadeza. Možda su familija!!!

  • mr burns from simpsons Vreme: 21.05.2015 18:19h

    pametno dete! ne kaze se dzabe:"ko umije, njemu dvije.."

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP