Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA UPOZORILA

Država gubi pare jer ne zna šta ima od imovine

Autor: I. Žigić | 18.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Vlada Srbije nema kontrolu nad raspolaganjem nepokretnostima, i to zbog nepostojanja centralizovanog sistema kao i neodgovornog ponašanja korisnika i nadležnih organa, te gubi na prihodima od tih nekretnina, poručili su juče iz Državne revizorske institucije (DRI).

Predsednik DRI  Radoslav Sretenović

Predsednik DRI Radoslav Sretenović | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako navode, krivica je u nepostupanju nadležnih organa i korisnika, kao i manjkavosti propisa.


- U evidenciji Republičke direkcije za imovinu uneto je ukupno 551.946 jedinica, što ne znači da je evidentirano toliko nepokretnosti, jer je utvrđeno da su neke nepokretnosti više puta evidentirane - napomenuo je predsednik DRI Radoslav Sretenović dodajući da je ukupna površina popisanih nepokretnosti oko sedam milijardi kvadratnih metara, dok je knjigovodstvena vrednost te imovine 683 milijarde dinara.

Prema rečima vrhovnog državnog revizora Svetlane Toma Anokić, ta vrednost nepokretnosti u državnom vlasništvu je nerealna jer je svega za 20 odsto tih nepokretnosti upisana revalorizovana vrednost.

- Država od poslovnog zakupa ili korišćenja imovine u svom vlasništvu prikuplja mnogo manje novca nego što bi mogla da to radi po tržišnima cenama - ocenila je Toma Anokić. Kako je navela, po podacima Uprave za trezor u 2013. godini prihodi od zakupa i korišćenja državne imovine bili su šest milijardi dinara, od čega je samo 852 miliona dinara uplaćeno u budžet, dok je ostali iznos na računima korisnika tih nepokretnosti.

Da država potpuno bezrazložno gubi novac, ocenjuje Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka.

- Zaista je neverovatno da još uvek nije regulisana ta oblast, iako je taj problem odavno poznat. Prosto ne znam kako je moguće da nisu našli za shodno da popišu svu tu imovinu i iskoriste je maksimalno za zaradu. Da imamo suficit budžeta i da nam novac nije potreban, pa i da razumem, ali ovo je zaista nedgovorno ponašanje i zapravo pokazuje našu stvarnost - ističe Kovačević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP