Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKINITE PRIVATNE IZVRŠITELJE SA GRBAČE GRAĐANA

Država legalizovala uterivače dugova!

Autor: Ekipa Alo! | 18.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 23

Iako je država 2012. godine, kada su privatni izvršitelji počeli sa radom, tvrdila da će nova profesija omogućiti bržu i efikasniju naplatu dugovanja za komunalije, u praksi se ispostavilo da su izvršitelji postali omča oko vrata ojađenim i bankrotiranim građanima Srbije. Stručnjaci tvrde da su građani žrtve neefikasnog sudskog sistema, zbog čega se umesto u budžet, silne pare slivaju u džepove privatnih izvršitelja, dok se građanima na najgrublji način krše osnovna ljudska prava.

Najavljeni kao nova  profesija za efikasniju naplatu  dugova: Polaganje zakletve privatnih izvršitelja

Najavljeni kao nova profesija za efikasniju naplatu dugova: Polaganje zakletve privatnih izvršitelja | Foto: Beta

- Privatni izvršitelji su klasični uterivači dugova koje je država legalizovala. Ne samo da su dokaz nesposobnosti države, već se njihova delatnost suprotstavlja brojnim drugim zakonima, ali i osnovnim ljudskim pravima. Uvođenjem privatnih izvršitelja vrši se povreda prava na pravično suđenje, povreda prava na imovinu i privatnost, kao i povreda prava na žalbu.

To su ozbiljne stvari zbog kojih bi građani Srbije mogli da dobiju ogromne materijalne odštete od naše države, ukolilo bi se žalili sudu u Strazburu - navodi za naš list advokat Tatjana Davidović, koja ističe da je naročito sporan način uručenja tužbe, odnosno mogućnost koja je data izvršitelju da se tako važan dokumenat okači na oglasnu tablu suda i time smatra da je građanin obavešten o postupku koji je protiv njega pokrenut.


Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, stručnjak za građansko i evropsko pravo i zaštitu ljudskih prava navodi da je neprimereno da građani Srbije plaćaju nagrade izvršiteljima, kada sud u izvršnom postupku to ne čini. Te nagrade, kako je „Alo!“ pisao ranije, ponekad su i preko 1.000 odsto veće od glavnice duga.

- Prebacivanje nadležnosti sudova na privatne izvršitelje pokazatelj je neefikasnosti sudske organizacije i njenoj nemogućnosti da odgovori zadatku - smatra Vesna Rakić Vodinelić, koja kaže i da izvršitelji ne mogu biti rešenje u državi koja grca u siromaštvu. Kao samo jedan od problema koji sa sobom nosi Zakono o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), koji je 2012. uveo privatne izvršitelje u sistem naplate dugovanja, ona ističe i nemogućnost žalbe. Naime, prema ovom Zakonu, žalba, drugi pravni lekovi, kao i novi dokazi, ne zaustavljaju izvršenje.

- Proizvoljnost nekih odredbi stvara pravnu nesigurnost, a ništa, pa i efikasnost, na koju se država pozivala uvođenjem Zakona, ne sme biti iznad pravičnosti - zaključuje Vodinelić.R. Kantar Sutra nastavak „Primeri
pljačke građana”

Masovni odziv čitalaca


Podsetimo, „Alo!“ je prošle nedelje pisao o problemu Beograđanina Zorana Cvetkovića, kome je početkom februara na platu stavljena administrativna zabrana zbog duga „Infostanu“ u iznosu od 1.132 dinara. Zoran će privatnom izvršitelju, koji je na sebe preuzeo prinudnu naplatu, morati da plati čak 14.452 dinara, što je preko 1.300 odsto više od glavnice duga. Od tog iznosa privatnom izvršitelju ide čak 8.640 dinara na ime nagrade i sastavljanja zahteva državnom organu. Nakon te priče, „Alo!“ su se javili brojni čitaoci, sa sličnim iskustvima, kivni zbog visine nagrade koje plaćaju izvršiteljima. Svi do jednog tvrde da o utuživanju nisu bili obavešteni, pre administrativne zabrane. „Alo!“ će narednih dana nastaviti da ukazuje na slične primere orobljavanja građana, putem naknada privatnim izvršiteljima.

Poslednji komentari
  • ??????? Vreme: 18.02.2014 07:30h

    l...vi zaštićeni zakonom.u somboru kao izvršitelj radi osoba koja je svojevremeno radila u fas-u na rukovodećoj funkciji koju je koristio da bi u tu firmu zapošljavao na stotine radnika I to preko svoje "omladinske"zadruge.

  • Nebojša Vreme: 18.02.2014 08:17h

    Otimaju od sirotinje a tajkunima ne mogu ništa, na pr. : Mišković, Vlahović, Hamović, Lazarević, Kostić..................i ostala bulumenta. Dok se ne pojavi neki srpski Robin Hud pa im sve to otme i podeli narodu !?!

  • nada Vreme: 18.02.2014 09:06h

    Privatni uterivači dugova- zelenaši haraju Novim Sadom (jer obični ljudi zbog nemogućnostui da plaćaju na vreme Informatiku moraju da se nose sa legalizovanim zelenašima) a ubicama se ukidaju presude,.... :(

  • zorica Vreme: 18.02.2014 09:28h

    evo da se voglasim ,meni su naplatili oko 33000,00 za navodno neizmirene obaveze ,sudski izvrsitelji i to u tri rate ,tako da su mi od penzije koja je 19400,00 odbijali po 13000,00 kazu po zakonu imaju pravo na dve trecine primanja da mi uzmu ,inace dug je zastareo , to je za KDS ,kablovsku televiziju sa kojom cak nisam ni imala ugovornu obavezu ,zalila sam se KDS i kazu zasto nisam na vreme se zalila za zastarelost dugova a pri tom su mi i sami rekli da ih je sud odbio kada csu me tuzili zbog istog duga i onda su iskoristili ove izvrsitelje koje im Drzava i trenutna vlast omogucila da to maplate ,naravno protivzakonito ,moja cerka sa kojom zivim ,poslednju platu je primila za juli mesec ,nema ni zdravstveno jer joj firma ne uplacuje i to nikoga ne zanima ,naravno da bih angazovala advokata od kojih para ,imam 62 god .i ovoliku pljacku i nemastinu nisam zapamtila ,

  • skomi Vreme: 18.02.2014 09:38h

    nismo bolje ni zasluzili,kad sve prihvatamo bez reci,dok se u normalnim drzavama narod odmah digne na noge zbog nanetih nepravdi,mi cutimo i gledamo kako pojedinci otimaju sve sto stignu uz obecanja da ce nam biti bolje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP