Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVI SMO MI ZVEZDE "VELIKOG BRATA"

Država nadgleda mejlove, fejsbuk i sms-ove?!

Autor: A. Medaković | 05.10.2013 - 11:37:00h | Komentara: 6

Oprema za špijuniranje građana putem interneta locirana je u Srbiji, ali se ne zna ko je poseduje, upozorava ekspertska organizacija „Šer difens“ (Share Defense) iz Novog Sada. Naime, kako ističu predstavnici ove nevladine organizacije, koja se bori za ljudska prava u digitalnom svetu, Srbija se, prema podacima iz izveštaja kanadske organizacije „Sitizen lab”, koja se bavi praćenjem širenja sistema za digitalno nadgledanje, našla među zemljama u kojima je lociran softver „fin fišer“, koji omogućava praćenje komunikacije putem mejlova, različitih četova i Skajpa.

Špijuniranje se  vrši preko softvera  („fin fišer“/“fin spaj“)

Špijuniranje se vrši preko softvera („fin fišer“/“fin spaj“) | Foto: Kostadin Kamenov

 - Iako se zna da su predstavnici kompanija koje prodaju ovaj softver dolazili u Srbiju, još uvek nema podataka o tome ko je ovu opremu kupio. Na osnovu izveštaja koji je objavio „Vikiliks“, možemo da zaključimo da su se predstavnici kompanija koje prodaju opremu za nadzor u Srbiji zadržali dovoljno dugo da mogu da prodaju alat za nadzor i da sprovedu obuku. Iako postoje jasne indicije da je moglo da dođe do kupovine opreme za nadzor, i to verovatno od kompanije „Trivicor GmbH”, ne znamo ko je kupac - navodi Jelica Dojčinović iz organizacije „Šer difens“.

U ovoj organizaciji ističu da je „Vikiliks“ objavio dokument u kojem se pokazuje da su u poslednjih godinu dana, a posebno u avgustu ove godine, u Srbiji boravili predstavnici kompanija koje se bave prodajom različitih alata za nadzor. Do ovog podatka „Vikiliks“ je došao tako što je, kako ističu u „Šer difensu“, pratio kretanja predstavnika kompanija „Gamma International“, „Trovicor“ i „Hacking Team“ korišćenjem istih sistema nadzora koje oni proizvode i tako ih locirao u više zemalja među kojima je i Srbija.
Prema rečima predstavnika „Šer difensa“, svaki pojedinac može da bude „meta” neovlašćenog nadgledanja komunikacija.
- Špijuniranje se vrši preko softvera („fin fišer“/“fin spaj“) koji omogućava praćenje komunikacija putem mejlova, različitih četova, Skajpa preko veb kamere i mikrofona, preuzimanjem podataka sa hard diska, kao i lociranje. Taj softver podržava više operativnih sistema, kao što su „Windows“, „Mac OS“, „Linux“, a postoje i verzije za pametne telefone pomoću kojih može da se pristupi razgovorima i SMS-ovima - objašnjavaju u „Šer difensu”.
Pitanja o nabavci opreme za nadzor poslali smo i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje u svom sastavu ima Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije, međutim, do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Šabić i Janković već upozoravali na lošu situaciju

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić | Foto: Saša Maričić

 Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, ističe da o ovom konkretnom slučaju ne može ništa da kaže, ali da je on zajedno sa ombudsmanom Sašom Jankovićem u više navrata upozoravao odgovorne i javnost na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa primenom mera nadzora elektronske komunikacije.


- I tada smo upozorili da je situacija takva da podrazumeva rizike moguće povrede prava velikog broja građana i istom prilikom smo sugerisali primenu paketa od 14 mera da bi se ta situacija popravila - navodi Šabić, koji dodaje da se i tada nadzor nad komunikacijama može vršiti samo kada za to postoji valjana sudska odluka.

Kršenje osnovnih ljudskih prava

Kako ističu u „Šer difensu”, ukoliko bi se moglo utvrditi da postoji neovlašćeno presretanje komunikacija odnosno zadržavanje i obrade ličnih podataka pojedinca koje vrši državni ili privatni subjekat, to bi svakako značilo da je došlo do kršenja prava na privatnost.
- To je osnovno ljudsko pravo, zagarantovano Ustavom Srbije, ali i međunarodnim dokumentima. Pravo na privatnost može da bude narušeno tako što se ovaj softer ubacuje na razne načine, počev o najednostavnijeg otvaranja mejla do skidanja nekog materijala, bilo audio, video ili drugog fajla - navode u ovoj organizaciji i dodaju da se ovom opremom mogu špijunirati i razgovori preko Skajpa i SMS-ovi preko mobilnog telefona.
 
Poslednji komentari
  • toma Vreme: 05.10.2013 11:59h

    E MENI MOGU DA POPUSE

  • mrki Vreme: 05.10.2013 13:52h

    koristicemo goluba pismonosu.opcija sms-golub

  • sasa Vreme: 05.10.2013 16:59h

    odavno se zna da svaka stanica policije ima uredjaje za prisluskivanje razgovora.licno sam se uverio u to jer sam vifo tsj uredjaj.a mali debeli ratluk,svi mi znamo ko je pati od toga da sve zna.al saznace da se zlocin ne isplati,nadam se na svojok kozi.

  • Deda Vreme: 05.10.2013 20:40h

    Nije mi poznato ko je kupio opremu. Samo znam da sve moje komentare na ne sposobnost Demokratske stranke u poslednjih pet godina su imali kod sebe. Komentari nisu objavljeni zaustavljeni su.

  • Steva Vreme: 06.10.2013 22:46h

    @Deda - Možda su ti komentare cenzurisali zbog nepismenosti. Inače, da se ne špijunira, ne bi imali ni plaćanje preko interneta ni kartica, ni toliko dobrih stvari zbog kojih je internet popularan. Nije da ih branim, ali Svojevremeno mi je moj otac rekao da je demokratija "pravo da lupaš i da budeš lupan". Ko ne može to da prihvati, može da pokuša da živi u nekoj pustinji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP