Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NADLEŽNI SE DOSETILI KAKO DA NAPUNE PRAZNU KASU

Država nas pljačka porezom na imovinu

Autor: Jovana Nikolić | 29.05.2015 - 16:00:00h | Komentara: 15

Država je ponovo našla način, da preko leđa građana, napuni praznu kasu! Dok su cene nekretnina u konstantnom padu, Beograđanima, ali i građanima širom Srbije stižu uvećani računi na porez, čak i do 80 odsto.

Građani  ogorčeni zbog  povećanih  nameta

Građani ogorčeni zbog povećanih nameta | Foto: Dušan Milenković

Našoj redakciji javio se Beograđanin Nenad J. sa Karaburme, kome je stigao za petinu veći račun.


- Stvarno mi nije jasno na osnovu čega je moj porez na imovinu porastao? Voleo bih da mi neko objasni zašto mi je za 2014. godinu stigao obračun na porez od ukupno 6.000 dinara, a ove je godine je porastao za 1.120 dinara?! Pritom sam svestan da su cene stanova u padu, pa na osnovu čega nam stižu veći računi - pita Nenad J. Kako su prethodnih nedelja građanima počela konačno da stižu rešenja za porez na imovinu, telefoni naše redakcije su se usijali.

- Dokle će više država da nas pljačka?! Smanje nam penzije, pa sad hoće da nam izvuku i ovo malo para što nam je ostalo. Sad bi da mi udare još veći porez za ovaj mali krov nad glavom koji sam svojim golim rukama izgradio. Ako je cena moje kuće porasla, recite, odmah ću je prodati, samo nemojte da se lažemo! Otkud meni odjednom porez veći za 1.000 dinara - ogorčen je naš čitalac, koji nam se predstavio kao Jovan Petrović iz Guncata u opštini Barajevo.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević kaže da se cena poreza ne određuje samovoljno, već se to radi na osnovu propisanog zakona.

Od rešenja  glava boli

Od rešenja glava boli | Foto: Shutterstock


- Dakle, gleda se cena nekretnine po metru kvadratnom u zoni u kojoj se nalazi. Nekima će se povećati porez, jer se nalaze na ulaznoj zoni, odnosno na gradskim prilazima ili zbog toga što im je povećana tržišna vrednost nekretnine. Nasuprot tome, oni koji su u nižoj zoni plaćaće manje, dok će većini cena ostati ista - kaže za “Alo!“ Milosavljević i dodaje da nije došlo ni do kakvog zakašnjenja sa slanjem rešenja, jer zakonom nije propisan rok do kada treba poslati obračune. Stanovnici iz deset beogradskih opština su dobili rešenja, dok žiteljima Palilule, Sopota, Mladenovca, Grocke i Obrenovca obračuni stižu do 11.juna. Dok u pojedinim gradovima i opštinama u Srbiji građani muku muče sa novim rešenjima za porez, u Nišu kažu da se porez na imovinu nije menjao, dok u Novom Sadu za sada nema drastičnih odstupanja. Ako se kao primer uzme kuća od 100 kvadrata u III zoni, stara 30 godina, porez za nju je u 2014. godini bio 13.375, a u ovoj će biti 13.446 dinara.

Cene nekretnina u neprestanom padu


Da opštine bez valjanog osnova povećavaju porez građanima, navodi i Katarina Lazarević, licencirani agent za nekretnine.
- Očigledno je poreska kasa prazna, pa je treba napuniti iz isto tako praznih džepova građana kojima su plate i penzije smanjene. Ovakav način povećanja i smanjenja poreza je neprimeren. Parametri moraju biti usklađeni sa stanjem na tržištu nekretnina. Kod nas nije takva situacija, jer porez raste, a cene stanova neprestano padaju. Stan u centru Beograda od 90 kvadratnih metara pre nekoliko meseci je koštao 150.000 evra, a sada 120.000, što je nezamislivo. Kazna za neplaćanje poreza je 50.000 dinara, ne pitaju se da li ljudi uopšte imaju novca, a oni sada kasne sa rešenjima i njih niko ne kažnjava za to - objašnjava za „Alo!“ Lazarevićeva i dodaje da visina poreza treba da zavisi i od primanja građana.

Poslednji komentari
  • napred Vreme: 29.05.2015 16:18h

    Dnoooooooooooo, ajmo ljudi, sta cekamo vise, ulicaaaaaaaaaaa

  • buki Vreme: 29.05.2015 16:21h

    drzava ce da nas pljacka dokle god su ovi na vlasti

  • majla Vreme: 29.05.2015 16:27h

    Ja sam takodje dobila uvecan porez na kucu iz opstine Barajevo. Prosle godine je porez bio 7.000 dinara a ove 12.000. Sramota i bezobrazluk. Stavili su mi da kuca vredi 30.000 eura. Evo nek je drzava kupi za te pare u Barajevu, ja cu rado da joj prodam vikendicu koja ni u ludilu nema tu trzisnu vrednost. Sad da vidimo koliki cu porez na stan na Karaburmi da dobijem. Da nije i njemu skocila trzisna vrednost...

  • rosi Vreme: 29.05.2015 17:23h

    I koliko su gradjani zainteresovani. Pre mene, KOMENTARA N U L A.

  • CIRINELA Vreme: 29.05.2015 17:26h

    Ni stida ni srama. E moj "reformatoru" srpski kasapine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP