Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Država ne da odštetu za ubijene gardiste!

Autor: Ružica Kantar | 05.04.2013 - 22:54:00h | Komentara: 2

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, poginulih pre osam godina u topčiderskoj kasarni „Karaš“, još uvek nisu od Ministarstva pravde dobile naknadu za nematerijalnu štetu od po 5.000 evra zbog „povrede prava na pravično suđenje i povrede prava na život“, što je utvrdio Ustavni sud Srbije.

Mesto pogibije gardista u kasarni „Karaš“ u Topčideru

Mesto pogibije gardista u kasarni „Karaš“ u Topčideru | Foto: Goran Srdanov

Presudu Ustavnog suda su advokati porodica ubijenih gardista i pravni stručnjaci objasnili kao dokaz da su „vojnici ubijeni na nasilan i nezakonit način“. Predrag Savić, advokat porodica gardista, kaže za „Alo!“ da je sramota za državu da odugovlači sa isplatom ove mizerne nadoknade roditeljima, kada je praktično ustanovljeno da je istraga povodom njihove smrti bila finigirana.

Ministarstvo: Uplatićemo,
ali kasnije!


Opomenu advokata Predraga Simića pred utuženje, u Ministarstvu pravde su shvatili kao obaveštenje da je Ustavni sud doneo odluku: ”Advokati porodica Milovanović i Jakovljević su 29. marta 2013. dostavili ministarstvu odluku Ustavnog suda i zatražili isplatu obeštećenja za nematerijalnu štetu. Zahtev koji je poslat nalazi se u proceduri, a nakon završetka procedure, porodicama ce biti isplaćen novac.”

- U januaru ove godine, Ustavni sud Srbije usvojio je žalbe porodica gardista i konstatovao da im je povređeno pravo na pravično suđenje. Prvi put u istoriji domaćeg pravosuđa ustanovljena je i povreda prava na život.
Međutim, uprkos odluci koja je izvršna, pravosnažna i obavezujuća, ožalošćene porodice Jakovljević i Milovanović će svoje pravo ponovo morati da dokazuju na sudu, u novom postupku - kaže Savić, kome je juče stigao odgovor od Republičkog javnog pravobranilaštva u kojem stoji da „nema potrebe za podnošenjem predloga za mirno rešenje spora“, te da je odluka Ustavnog „izvršna isprava... na osnovu koje se u izvršnom postupku mogu naplatiti potraživanja“.

Nastradali gardisti:  Dragan Jakovljević  i Dražen Milovanović

Nastradali gardisti: Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović


- To praktično znači da Ministarstvo pravde ne želi mirno rešenje spora i dobrovoljno plaćanje nadoknada, već to znači pokretanje novog izvršnog postupka. To takođe znači i dodatne troškove koje će pasti na teret porodica, ali i države. Kada se završi i taj proces, država će imati troškovi i do 20 odsto veće nego da je porodicama odmah isplatila novac - objašnjava advokat Savić, koji poručuje da je u ovoj priči ipak važnije to što Srbija još uvek nije spremna da plati neku vrstu kazne za to što njeni organi nisu radili efikasno i po zakonu. Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. godine. 

Država ignoriše presudu: Advokat Predrag Savić

Država ignoriše presudu: Advokat Predrag Savić | Foto: Nenad Đorđević

Vojna istražna komisija zaključila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija koju je predvodio advokat Božo Prelević ocenila da je gardiste ubila treća osoba, a na osnovu izveštaja američke državne agencije FBI. Porodice ubijenih gardista, kao i njihovi advokati, od početka procesa tvrdili su da su mladići ubijeni, a da je ta ubistva država pokušala da zataška. Njihova smrt se dovodila i u vezu sa skrivanjem haškog optuženika Ratka Mladića.

Janko Jakovljević

Janko Jakovljević | Foto: FoNet Dragan Antonić

Janko Jakovljević: „Hoću pravdu!”


Janko Jakovljević, otac preminulog Dragana ističe da mu je poštovanje presude Ustavnog suda važno zbog pravde i budućnosti pravosudnih organa u Srbiji.
- Moga sina nema, pa nema... Njega niko i ništa ne može vrati u život, tako da mi taj novac ništa ne znači. Razlog zbog kojeg nam je ova presuda važna je taj što je država tako priznala da su napravljeni ozbiljni propusti u istrazi, ali da za to prihvataju odgovornost i krivicu - zaključuje Jakovljević, dodajući da će pomoć potražiti i u Strazburu.

Poslednji komentari
  • Sky Vreme: 06.04.2013 09:05h

    Kad onoj vucibatini od košarkaša dadoše milion $,zašto ovim herojima naše savjesti ne daju po pola milijona $ da bar familija (roditelji) koliko toliko naprave nešto korisno za sebe i oko sebe.

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 07.04.2013 00:00h

    Ako da ošteteu priznaje istinu da su ovi nesretnici ubijeni od strane države za neke parcijalne interese. roditelji pokojnih gardista treba da teraju ovo pred medjunarodnim sudom ne samo zbog ošete već i da se nadju krivci i procesuiraju pa bilo ko da je u pitanju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP