Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POZADINA RAZREŠENJA DIREKTORKE UPRAVE ZA VETERINU

Država ne kontroliše zaražene životinje?!

Autor: E. A. | 12.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Zorica Novaković, direktorka Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, u utorak je razrešena dužnosti, a kako prenosi portal „Meta.rs“, razlog za njenu smenu bio je taj što nije rađen monitoring komaraca, ptica, konja i drugih životinja na prisustvo virusa groznice zapadnog Nila, kao ni monitoring na takozvane rezidue u hrani životinjskog porekla.

Razrešena u utorak:  Zorica Novaković

Razrešena u utorak: Zorica Novaković | Foto: Dimitrije Goll

Naime, kako prenosi ovaj portal, u resorno ministarstvo došlo je upozorenje iz Brisela da Srbija neće moći više da izvozi proizvode životinjskog porekla u zemlje EU i CEFTA, jer je Uprava za veterinu u maju ove godine prekinula i monitoring na rezidue u hrani životinjskog porekla. To znači da se u mesu, jajima, mleku i medu ne kontrolišu ostaci antibiotika, hormona, teških metala, mikotoksina poput aflatoksina i drugih štetnih materija po zdravlje ljudi.


Ministar ćuti


U Ministarstvu poljoprivrede nismo dobili odgovor na pitanja da li je tačno da Srbija nije radila monitoring i da li je tačno da je stiglo upozorenje iz EU da će zabraniti izvoz. Pozvali smo i ministra Dragana Glamočića, međutim, na njegov telefon javila se sekretarica koja nam je objasnila da je ministar na sastanku u Vladi, te da će mu preneti naša saznanja. Do kraja radnog vremena, ministar nam nije odgovorio na pitanja.

Da stvar bude gora, od 23. avgusta, kada je portal objavio država ne sprovodi kontrolu komaraca na prisustvo virusa groznice zapadnog Nila, Novakovićeva je uporno tvrdila da se ta ispitivanja i dalje rade, ali odgovori na pitanja gde i koja referentna laboratorija radi ispitivanja nisu stigli.
Od tada se broj obolelih gotovo duplirao, tako da je, prema zvaničnim podacima, na kraju prošle nedelje bilo čak 148 zvanično potvrđenih slučajeva te zaraze i 18 smrtnih ishoda. S obzirom na to da na 150 zaraženih ovim virusom jedan oboleli dobije teže simptome, gruba računica pokazuje da je do sada u Srbiji od Vvirusa zapadnog Nila inficirano više od 22.200 ljudi.
Odično obavešteni izvor portala kaže da je novi ministar poljoprivrede Dragan Glamočić zbog katastrofalne situacije u zemlji kada je ta bolest u pitanju, ali i upozorenja koje je stiglo iz Brisela, doneo još krajem prošle nedelje odluku da smeni Zoricu Novaković.

Novakovićeva: Nisam smenjena zbog ukidanja monitoringa


Zorica Novaković, dojučerašnja direktorka Uprave za veterinu, ističe da nije smenjena zbog monitoringa, već zbog nekih drugih stvari koje nije htela da precizira.
- Monitoring na komarce i ostale životinje na virus zapadnog Nila ne radi Uprava za veterinu, već druge institucije. Monitoring na rezidue u hrani životinjskog porekla prestali smo da radimo u junu zbog javnih nabavki. Mi smo poslali Upravi za javne nabavke zahtev za to, međutim, nabavka do danas nije urađena. Iz EU smo dobili samo dopis da li je urađena oralna vakcinacija lisica i vakcinacija divljih svinja na svinjsku kugu - ističe Novakovićeva.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 12.09.2013 11:09h

    gospodjo VI NISTE RADILI POSAO ZA KOJI STE PLACENI.ako nije bilo uslova trebali ste to reci dok ste bili na polozaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP