Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTEDE I NA SAHRANI BIVŠE PRVE DAME

Država plaća samo trećinu Jovankinog kovčega!

Autor: Radojka ćoralić | 23.10.2013 - 20:20:00h | Komentara: 1

Jovanka Broz (89), nekadašnja prva dama SFRJ, biće sahranjena u kovčegu od hrastovog drveta i počivaće neposredno pored grobnice Josipa Broza Tita, sa leve strane, u Kući cveća. Kovčeg je kupljen u Javnom komunalnom preduzeću za pogrebne usluge i košta 127.000 dinara, a od toga 36.000 biti refundirano iz PIO fonda, potvrdio je juče Zoran Aleksić, sestrić pokojne Jovanke, dodajući da će se porodica pobrinuti da njegova tetka bude ispraćena uz obilje anturijuma, njenog omiljenog cveća.

Jovanka Broz

Jovanka Broz

 Radnici JKP „Pogrebne usluge“ u sedam sati počeli sa sa kopanjem mesta, gde će biti grobnica u kojoj će od subote počivati Jovanka. Kuća cveća će zbog radova i priprema za sahranu do tada biti zatvorena za posetioce. Tako su se juče ispred ovog zdanja, osim obezbeđenja, mogli videti komunalaci, njih nekoliko kako užurbano rade i baštovan koji uređuje okolinu.

Ispraćaj sa anturijama,  omiljenim cvećem Jovanke  Broz, koje je i donosila  Titu na grob

Ispraćaj sa anturijama, omiljenim cvećem Jovanke Broz, koje je i donosila Titu na grob

 Veljko Odalović, potpredsednik Organizacionog odbora za sahranu i generalni sekretar Vlade potvrdio je i da će nadgrobna ploča Jovanke Broz biti od belog mermera, kao i Titova, ali da neće biti iste težine.

Radnici JKP  „Pogrebne  usluge“ juče  su u 7 sati  počeli  sa otkopavanjem grobnice za  Jovanku Broz

Radnici JKP „Pogrebne usluge“ juče su u 7 sati počeli sa otkopavanjem grobnice za Jovanku Broz | Foto: Oksana Toskić

 - Nadgrobna ploča će biti uklopljena u ambijent. Na samom Titovom grobu se nalazi ogromna mermerna gromada, koja je iz jednog dela i da bi se postavila ista takva ploča morao bi da se pomera krov zgrade - rekao je Odalović, ističući da je Jovanka tražila skromnu i dostojanstvenu sahranu i da će porodica i država poštovati njenu želju. On je još rekao i da je Jovankina porodica spremna da snosi troškove sahrane, kao i da će supruga Josipa Broza biti sahranjena uz vojne počasti, kakve dolikuju nosiocu Partizanske spomenice, o čemu će konačnu reč dati Vojska.

Najintimnijem činu, samoj sahrani će, kako je najavljeno prisustvovati samo porodica i članovi Vlade, ali će posle spuštanja nadgrobne ploče svi koji dođu mimohodom moći da odaju poslednju počast bivšoj prvoj dami SFRJ.
- Planirano je da se sve dešava ispred Kuće cveća, gde će biti i obraćanje. Očekujem da će sahrani prisustvovati puno naroda i da će biti dostojanstveno ispraćena - kaže generalni sekretar Vlade i dodaje da očekuje da će na sahranu sigurno doći predstavnici iz zemalja regiona, koje su nekad bile u sastavu SFRJ, jer Jovanka Broz to zaslužuje, ali i napominje da je moguće „i šire interesovanje“.

- Još niko od predstavnika iz okruženja nije najavio dolazak, ali u Organizacionom odboru su i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i oni će razgovarati sa svim stranim predstavnicima koji budu izrazili želju da prisustvuju sahrani - naglašava Odalović uz opasku da se na sahranu ne zove i da je objavljivanjem datuma, vremena i mesta sahrane upućen javni poziv svima koji žele da dođu.

Dačić govori u ime Vlade

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da će na sahrani Jovanke Broz u ime i ispred srpske Vlade govoriti premijer Ivica Dačić, a da porodica treba da odredi nekog ko će se obratiti u njihovo ime, kao i da pretpostavlja da će treći govornik biti neko iz SUBNOR-a ili neko od njenih prijatelja koji su još živi, a bili su u patrizanskom pokretu. „Porodica je želela da sahrana bude jako skromna i to će se u potpunosti i ostvariti. Dakle, bez velike pompe, velike gužve, velikih troškova, ali u svakom slučaju sahrana koja dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države, koja je živela u dosta teškim okolnostima, poslednje tri ili četiri decenije. To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo - istakao je sestrić Goran.


Umrla na godišnjicu oslobođenja Beograda

Goran Aleksić, sestrić Jovanke Broz, juče se u ime porodice zahvalio predstavnicima Vlade, posebno potpredsedniku Rasimu Ljajiću i premijeru Ivici Dačiću, što su omogućili da se ispuni poslednja želja njegove tetke. 
- Biće sahranjena uz vojne počasti, kao što to priliči čoveku koji je nosilac Partizanske spomenice. Sahrana će biti vrlo skromna. Ako ima neke simbolike, Jovanka je umrla 20. oktobra, jednog divnog sunčanog dana na 69. godinu od oslobođenja Beograda u čijim borbama je kao oficir JNA i 6. ličke divizije učestvovala, čega se nikad nije stidela i čime se celog života ponosila - rekao je Aleksić. 
Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 24.10.2013 00:04h

    Sramota! Prvo su je izolovali, onda joj pokrali sve stvari, pa joj oduzeli lična dokumenta, lišili je svih prava, pa zabranili da bilo s kim komunicira i kaže ono što zna, ostavniski postupak iza Tita pretvorili u smejuriju, (koju su maksimalno zakitili "stručnjaci" iz sns, na čelu sa o.antićem), onda je tako držali u izolaciji dok su se vlasti u Srbiji menjale, malo milosrđa pokazali su kad je u teškom stanju , beznadežnom prebačena u bolnicu, i sad - platiće trećinu kovčega. Ne prestaju da se brukaju , i da je ponižavaju i kad je umrla. Sramota za Srbiju, za aktuelnu srpsku vlast, koja i na slučaju umrle Jovanke Broz, pokazuje koliko je nesposobna, primitivna, ne ume ništa, ne zna ništa...Strašno je u kakvoj jazbini, kako i sa kakvom vlašću živimo! Ali, što reče onaj pametnjaković:Srbija, nije šaka zobi...". U pravu je - nije šaka zobi, nego je Srbija šaka jada.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP