Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA VS VETERANI U STRAZBURU

Država podnela sumnjive spiskove o isplati dnevnica borcima?!

Autor: B. J. | 16.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Očekujemo da Evropski sud za ljudska prava donese presudu u korist boraca rata 1999. godine iz Nišavskog okruga koji su poneli tužbu smatrajući da ih je država diskriminisala prilikom isplate ratnih dnevnica, izjavio je advokat iz Niša Srđan Aleksić, koji vodi pravni tim veterana nakon jučerašnjeg završnog ročišta pred Velikim većem suda u Strazburu.

Sud u Strazburu  će se izjasniti za mesec dana

Sud u Strazburu će se izjasniti za mesec dana | Foto: Goran Srdanov

On kaže da bi sudsko veće trebalo da donese presudu u roku od mesec dana, kao i da su predstavnici države na završnom ročištu podneli kao dokaz fotokopije spiskova o navodnoj isplati dnevnica za koje se sumnja da su falsifikovani.


- Doneli su spiskove koji bi trebalo da pokažu kako su borcima iz Nišavskog okruga već isplaćene dnevnice, što je apsolutno netačno. Spiskovi koje su podneli su dokaz sumnjivog kvaliteta. Kao prvo, ne radi se o orginalu, nego o fotokopiji, a osim toga, dvojica boraca već tvrde da to uopšte nisu njihovi potpisi.
Jasno smo dokazali da su borci iz Topličkog okruga dobili ratne dnevnice, a ne socijalnu pomoć, i da bi trebalo to pravo dati i ostalim borcima - kaže Aleksić. Predstavke Međunarodnom sudu podnelo do sada 8.500 ratnih veterana iz Nišavskog okruga koji potražuju oko 22 miliona evra, ali će, dosudi li sud u njihovu korist, pravo na odštetu imati svih 100.000 boraca rata 1999. iz Srbije, što bi državu moglo da košta 250 miliona evra.
Zastupnik države Slavoljub Carić u izlaganju je podsetio da su rezervisti, osim isplate dnevnica, uživali izvesna prava i socijalne beneficije. „U procesu je donošenje zakona o ratnim veteranima, kojim će biti regulisano i pitanje isplate ratnih dnevnica svima koji su u ratu učestvovali“, izjavio je Carić.
Poslednji komentari
  • srdjan Vreme: 17.05.2013 11:50h

    Nema sta, komercijalni patriotizam. Izgleda da su oni u rat isli zbog dnevnica a ne zbog ljubavi prema Srbiji. Ljudi, nemoj da se lazemo, svi znamo kako su ti rezervisti ratovali. Nemaju oni veze sa vojskom. Imao sam takve u svom kraju mesecima, kao i veci deo Beograda i Srbije. Samo su se setakli od hlada do hlada, od jedne kafe do druge, nisu imali cak ni pristoju vojnu opremu. Nosili su patike i civilne majice, po neko je imao vojne pantalone ili kapu. Vise su licili na neku paravojsku. Kada je prava vojska dosla, na kratko, u naselje, videla sa razlika. Ovo sto rade je sramota, stalo im je samo do para. Neka nam prvo kazu gde i kako su se borili. Nisu nigde.

  • Ratko Brzanovic Vreme: 10.07.2013 09:56h

    Dok si ti tatin sine Srdjane pijancio po kaficima mi smo spavali po supama jeli splacine i kupali se svaki 10-ti dan.A tebi je tata platio da sedis kuci ili si jos cuclao flasicu pa nemas pojma o cemu pricas.E zbog takvih kojima bi i u svom gradu vukao usi jer ne vide dalje od nosa uzecu svaki dinar koji mi pripada pa makar vi tatini sinovi to nazivali i komercijalnim.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP