Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Država postaje jedini pogrebnik u Srbiji

Autor: A. Medaković | 07.08.2013 - 20:58:00h | Komentara: 17

Biznis od pogrebnih usluga u Srbiji toliko cveta da je država odlučila da iz tog posla potpuno istisne privatna preduzeća, saznaje “Alo!”.

Topalovići, maratonci, Vučić

Sve može da propadne, samo je smrt siguran posao...

Naime, prema rečima Dragoljuba Rajića, direktora Unije poslodavaca Srbije, od prvog januara 2014. godine više od 100 preduzeća neće moći da preregistruje delatnost, to jest ugasiće se, jer je po Zakonu o komunalnim delanostima predviđeno da se tim poslom mogu baviti javna komunalna preduzeća ili firme u kojima država ima 51 odsto vlasništva!?

Siva zona u najavi!
Iz Unije poslodavaca ukazuju i na to da postoji opasnost da će usled velikih gužvi i čekanja za sahrane, ako država napravi monopol u ovom sektoru, građani sami početi da sahranjuju pokojnike i da uopšte ne prijavljuju nečiju smrt. U Ministarstvu građevine i urbanizma juče nismo dobili odgovor na pitanja da li će od januara sledeće godine pogrebne usluge preći u ruke države, to jest da li će država otkupljivati delove privatnih pogrebnih firmi, kao što zakon nalaže, i da li su i kolika sredstva odvojena za tu namenu.

- Mi smo pre dva meseca uputili inicijativu Narodnoj skupštini da se izmeni sporni član 5 Zakona o komunalnim delatnostima, u kome se navodi da se pogrebnim delatnostima mogu baviti isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51 odsto Srbija ili jedinica lokalne samouprave. Taj član faktički onemogućava privatnicima da se i dalje bave pogrebnom delatnošću i to u praksi znači da će do kraja godine biti ugašeno 101 preduzeće u Srbiji sa ukupno 1.712 radnih mesta - navodi Rajić i dodaje da još uvek nema povratnu informaciju o tome da li će ta inicijativa biti razmatrana.
Naš sagovornik ističe da je ovakav pokušaj države da se uvede monopol u posao oko pogrebnih usluga presedan u evropskoj praksi, jer se u svim civilizovanim zemljama teži ka tome da se ta delatnost prepusti privatnim firmama, te da se obezbedi velika konkurencija koja bi obezbedila niže cene i kvalitetniju uslugu.

Nigde u Evropi državanema monopol nad pogrebnim uslugama| Foto: Shutterstock


- To je specifičan posao i porodicama koje su pretrpele gubitak najvažnije je da se on obavi brzo i bez prevelike administracije i čekanja. Zato su propisi o tome svuda vrlo rigorozni. Primera radi, u italijanskom gradu Milanu ne postoji nijedno javno komunalno preduzeće koje se bavi tim poslom, već se svake tri godine daje licenca privatnim firmama. Činjenica jeste da će na kraju godine doći do velikog haosa, jer privatnici neće smeti da se bave tim poslom, a država neće imati dovoljno kapaciteta da preuzme sve njihove obaveze na sebe. Takođe, gotovo je sigurno da država takođe neće otkupljivati delove tih preduzeća, kako bi se zadovoljio zakonski okvir, jer je budžet i bez toga već prazan - kaže Rajić.
Poslednji komentari
  • Nikola K Bgd Vreme: 07.08.2013 21:51h

    Dramite bez razloga... U Beogradu privatni pogrebnici samo bez veze finansijski unistavaju ozaloscene porodice, dok je "Pogrebno preduzece" svetla tacka funkcionisanja komunalnih poslova. Sve zavrsavaju brzo i sto je najvaznije jeftino i po cenovniku. Mesta na otvorenim grobljima su besplatna (tj placa se naknada za opseg 7000). Groblja su cak uredjenija i od mnogih glavnih gradskih parkova, sto je naravno sramota za "Zelenilo"... Mada je cinjenica da nije svugde ko u Beogradu, ali trebalo bi ostale gradske uprave da prekopiraju organizaciju ovog preduzeca. Kad bi GSP bio organizovan kao "pogrebno" imali bismo metro bolji od japanskog.

  • mira Vreme: 07.08.2013 22:15h

    pa privatnici su jedini koji narodu daju na rate da otolate pogrebnu opremu...drzava treba debelo da se pozabavi pogrebnom mafijom koja narodu dere kozu s ledja...trebali bi da imate uvid u racun koji vam naplacuju...pa pola stvari na tom spisku neznate sta su..po jednom sahranjivanju uzmu bar 20.000din vise nego sto treba...

  • sincitybg Vreme: 07.08.2013 22:17h

    Ovo nije tacno , meni je privatni pogrebnik vise nego izasao u susret, oko svega, kada mi je preminuo otac, ne samo sto je bio i sto se ponudio da svaki papri zavrsi vec zahvaljujuci njemu osetili nismo tu vrstu administracije o kojima se ovde pise, ovo je samo pokusaj reketerinja drzave i zivih i preminulih

  • Goran_Nis Vreme: 07.08.2013 22:53h

    Sigurno drzavni vrh ima razloga.Precednikova delatnost

  • Znao sam Vreme: 07.08.2013 23:26h

    Ništa čudno. Prethodna vlast je sahranila celu privredu i poljoprivredu, za ovu vlast ostali su samo ljudi.Ovo je jedini siguran posao, pa će moći sebi i da podignu plate.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP