Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„PENTAKSIM“ DOSTIGAO CENU OD FANTASTIČNIH 6.500 DINARA PO DOZI!

Država preti, a vakcine ni za lek!

Autor: Radmila Briza | 27.01.2015 - 14:00:00h | Komentara: 4

Vakcinacija je postala noćna mora Srbije! Dok zdravstvene vlasti prete roditeljima da će, ako ne vakcinišu svoju decu, platiti kaznu od 50.000 dinara, iste te majke i očevi prolaze golgotu ne bi li našli samo jednu dozu petovalentne vakcine za bebe “pentaksim”, koja je zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečije paralize.

Nesavesni apotekari iskoristili  su nestašicu i podigli cene vakcinama koje su im preostale  iz poslednje nabavke

Nesavesni apotekari iskoristili su nestašicu i podigli cene vakcinama koje su im preostale iz poslednje nabavke | Foto: Nenad Pavlović

Očajni roditelji uzalud obijaju pragove apoteka,
pa za ono malo preostalih vakcina daju silne pare

U domovima zdravlja je nema, ako imaju sreće da je nađu u apotekama, njena cena nije 2.070,50 dinara, koliko košta od primene novog pravilnika o lekovima, već od 3.200, a kreće se zbog nestašice i do fantastičnih 6.500 dinara po dozi! - Moj sin rođen je sredinom oktobra 2014. godine. U šabačkom domu zdravlja, gde živimo, rekli su da vakcine nema, jer je nestašica i da probamo da je kupimo u apoteci. U šabačkim apotekama je nije bilo, pa sam molio rodbinu u Beogradu da nam kupi “pentaksim”.

Nema ga nigde
“Alo!” je pozvao jednu od najbolje snabdevenih apoteka u Beogradu i saznao da su poslednju dozu cepiva prodali pre dva dana, po ceni od 3.410 dinara.


- Te vakcine u Beogradu više nigde nema, a kada će da stigne, ne zna se. Dobavljač, takođe, ne zna te informacije - kazali su oni.

Neprijatno smo se iznenadili da je ni u prestonici nema. Moj rođak uspeo je nekako da je nađe po ceni od 3.400 dinara. Prethodno su mu u jednoj apoteci nudili cepivo po ceni od 5.500 dinara. To nije normalno - revoltiran je V. I. (30), koji dodaje da je “pao je u nesvest” kada je od svojih prijatelja koji takođe imaju bebu, saznao da su kupili vakcinu po 6.500 dinara!

Razlog za divljanje cena “pentaksimu”, kojeg više nigde nema u Beogradu, Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka, vidi u nesavesnom poslovanuju pojedinih apotekara.

Očajni roditelji uzalud obijaju pragove apoteka,  pa za ono malo preostalih vakcina daju silne pare

Očajni roditelji uzalud obijaju pragove apoteka, pa za ono malo preostalih vakcina daju silne pare


- Oni su iskoristili nestašicu i podigli cene vakcinama koje su im preostale iz poslednje nabavke, koja je bila pre stupanja na snagu novog pravilnika o lekovima. Cena leka formira se kada se na nabavnu cenu veledrogerije ili proizvođača doda 12 odsto marže - navodi on za “Alo!”.

Cela priča u vezi sa “pentaksim” vakcinom započela je još krajem prošle godine, kada je, takođe, bilo nestašice i kada je ona izbačena sa pozitivne liste lekova RFZO, odnosno više ne ide na teret države. Po novoj, sniženoj ceni od 2.070,50 dinara po dozi “pentaksim” je trebalo da se prodaje u apotekama. Pravo na besplatno vakcinisanje dobila su deca rođena 1.11.2014. godine.

Za ovu sad nestašicu, kako “Alo!” nezvanično saznaje, “krivi” su proizvođači petovalnetnih vakcina, jer imaju problem sa kašnjenjem u proizvodnji, zato što ne mogu da ispoštuju sve kapacitete tržišta. “Penatiksim” se, inače, prima u tri doze, počevši od navršenog drugog meseca života bebe.

1.000 doza danas?


Kako “Alo!” nezvanično saznaje od izvora bliskog Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), tamo je juče završena sva neophodna procedura provere ispravnosti 1.000 doza “pentaksima”.


- Najverovatnije je da će ta količina već danas biti distribuirana Domovima zdravlja - kaže naš izvor.

Poslednji komentari
  • xxx Vreme: 27.01.2015 14:38h

    Zakon o pravima pacijenata Srbije, članovi 11, 15 i 17 u potpunosti podržavaju pravo svakog građana na samostalno odlučivanje o svom zdravlju što podrazumeva i pravo na nevakcinisanje. http://www.obsm.rs/obsm/wp-content/uploads/2013/06/ZAKON-O-PRAVIMA-PACIJENATA.pdf

  • Goga Vreme: 27.01.2015 15:29h

    Sramota sta nam rade i onda pricaju o povecanju nataliteta u zemlji u kojoj je prosek plata jedva 30.000 dinara! Pitam-kako?!

  • mama Vreme: 27.01.2015 17:06h

    Moje dete je rodjeno 2009 i ako se dobro secam placala sam vakcinu oko 50 e u din protiv vrednosti u zavodu za javno zdravlje sremska mitrovica gde je i primao.... kumovi za decu rodjenu 2008 i 2010 god isto toliko samo u bgd gde i zive... tako da neverujem da je posle toga pojeftinila a sad kao poskupela.... ko zna o cemu se tu radi

  • Ranko Spalević Vreme: 27.01.2015 19:53h

    Gospodine prof. dr Babiću, vratite se u ime naše djece i opstanka nacije, jer neki. misle da će 800 komunalnih plicajaca da riješe problem vakcina sa izvjesnim ass. Ili vračarama iz Vlade.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP