Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREKO NAŠE GRBAČE

Država profitira na džeparošima! Milione!

Autor: Gane Đorđević | 14.09.2014 - 08:45:00h | Komentara: 8

Možda i ne treba da čudi blagonaklonost srpske države koju gaji prema uličnim džeparošima kada se ima u vidu na koji se način oni, doduše, nesvesno, svake godine oduže svojoj domovini. Jer za vađenje svakog ukradenog ličnog dokumenta, država inkasira ekstraprofit, a s obzirom na broj „uličnih operacija“ državna kasa je uz pomoć veštih lopova godišnje bogatija za preko 30.000.000 dinara!

Džeparenje

Džeparenje | Foto: Đ. Kojadinović

Ulične krađe su jedino krivično delo u porastu, a u prošloj godini samo na teritoriji Beograda zabeleženo je 4.869 krađa. Prema rečima šefa beogradskog odseka za suzbijanje džepnih krađa Aleksandra Mitrovića na meti su uglavnom novčanici u kojima se pored novca najčešće nalaze i lična dokumenta žrtve. Ipak, iz nekog razloga sudovi na ove prestupnike gledaju blagonaklono, čak toliko da se postavlja logično pitanje: „Da li za takav odnos postoji neki valjan razlog?“


Sve postaje mnogo jasnije na primeru jednog bračnog para iz okoline Beograda kojem su pre nekoliko dana na letovanju u Bečićima lopovi iz hotelske sobe ukrali torbicu u kojoj su se nalazila njihova lična dokumenta. Posle grdnih peripetija oko izdavanja potvrde o krađi, zbog izlaska iz Crne Gore, za njih je pravi šok usledio tek po povratku u Srbiju kada su na šalteru MUP-a saznali koliko će država naplatiti ponovno izdavanje pokradenih dokumenata!?

Za dve lične karte, saobraćajnu i vozačku dozvalu oni će morati da iskeširaju neverovatnih 11.571,60, čak 6.346 dinara više nego što bi platili da sva navedena dokumenta vade prvi put. Iz nekog razloga država prilikom izdavanja duplikata, pored uobičajnih taksi i obrazaca inkasira i ekstraprofit na ime fantomske administrativne takse. Za duplikat lične karte administrativna taksa iznosi 1.458, vozačke dozvole 1.140, a saobraćajne čak 2.290 dinara.

| Foto: Đ. Kojadinović

- Za državu je svejedno da li su dokumenta izgubljena ili ukradena. Zbog toga se osećamo potpuno nezaštićeno. Prvo smo bili žrtve bezobzirnih lopova, a sada i državne birokratije koja na našoj nesreći hoće bogato da zaradi - razočarano kažu žrtve krađe u Bečićima.


Mitrović objašnjava de je teško utvrditi u kojim su slučajevima dokumenta izgubljena, a u kojim ukradena, ali da bi bilo najbolje kada bi broj uličnih krađa bio sveden na daleko manju meru. On, međutim, tvrdi da je to nemoguće zbog blage kaznene politike.

- Šta vredi što hapsimo izgrednike kad ih sudovi ili puste na slobodu ili simbolično kažnjavaju. Umesto da suđenje za ova dela traje pet minuta, ona se nekada oduže na pet godina. Bilo je slučajeva kada su povratnici kojima se na teret stavlja i više stotina uličnih krađa zbog svojih greha u zatvoru provodili svega šest meseci - navodi Mitrović.

Blaga kaznena politika za džeparoše

U srpskom zakonodavstvu za ovu vrsu krađa predviđena je novčana ili kazna zatvora do tri godine. Mitrović kaže da bi situacija bila drugačija da sudovi izriču maksimalne kazne. Ovako, policija je dužna da posle saslušanja koje traje u proseku 20-ak minuta izgrednika pusti na slobodu koji već sledećeg dana nastavlja po starom.

Na zapadu lična imovina je svetinja


Prema rečima Mitrovića uobičajna novčana kazna za džeparenje u Srbiji iznosi 50.000 dinara, a svaka uigrana ekipa ima već pripremljen novac za takvu vrstu neprijatnosti, tako da sa njihove tačke gledišta to izgleda kao da su ušli u lovište za koje nemaju dozvolu. Kad plate, oni kreću u nove akcije. U Švedskoj je potpuno drugačija situacija i tamo uličnim lopovima prete ogromne kazne koje iznose najmanje 20.000 evra. Za povratnike su propisane dugotrajne kazne zatvora. Kako kaže Mitrović, tamo je, za razliku od Srbije, lična imovina svetinja.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 14.09.2014 09:40h

    Veliki lopovi sa simpatijama gledaju male lopove! A obični ljudi su osuđeni na dranje! I od velikih i od malih lopova!

  • aja Vreme: 14.09.2014 11:21h

    Pa opet nek idu.

  • RAJKO Vreme: 14.09.2014 11:33h

    U švedskoj se država bogati na račun lopova A U LEPOJ NAŠOJ NA RAČUN GRAĐANA,

  • Raka Vreme: 14.09.2014 11:41h

    Ja sam iz un utrasnjosti, u protekle dve godine prisustvovao i sprecio pokusaj dva dzeparenja kod Zelenog venca samo zato sto sam prepoznao dzeparosa. Necu da verujem da ja prepoznajem dzeparose a policija ne!? Razocaravajuce.

  • Svetislav Janković Vreme: 14.09.2014 13:19h

    Kod nas , gotovo više od jednog veka , razvija se pravni sistem , kojim se legalizuje "profitiranje" na nesreći stanovništva ! Država sa svojim institucijama , crkve svih konfesija , banke , poslodavci , čak i sindikati razvijaju legalno ekstra profiterstvo , kojim siromaštvo i bedu uteruju u stanovništvo ! Nedao bog nikom zlu sreću u kojoj će imati posla sa ovima !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP