Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Država sirotinji deli 200 tona bajate hrane!

Autor: Radojka Ćoralić | 07.03.2013 - 00:18:00h | Komentara: 4

Najugroženijim porodicama u Srbiji država je podelila 200 tona bajate hrane u vidu humanitarne pomoći, saznaje “Alo!”.

Dobio sam dve tegle krastavaca i konzervu cvekle. Valjda su mislili da je sirotinja gladna, pa daj da joj to poturimo

Dobio sam dve tegle krastavaca i konzervu cvekle. Valjda su mislili da je sirotinja gladna, pa daj da joj to poturimo: Korisnik pomoći iz Iriga

Republički Komesarijat za izbeglice je tako narodnim kuhinjama, izbeglim i raseljenim, najugroženijim penzionerima i korisnicima socijalne pomoći podelio zimnicu - kisele krastavce i cveklu, kojima je rok upotrebe istekao pre čak sedam meseci!


Zavod bez odgovora


Iz Zavoda za javno zdravlje Subotice juče nismo dobili odgovore na pitanja kako je moguće da su proizvodi kojima je istekao rok još u avgustu prošle godine ispravni i zašto na teglama nije zalepljen novi rok.
Iz Direkcije za imovinu Srbije, koja je donirala bajatu zimnicu, za danas su najavili odgovore ovim povodom.

I pored toga u republičkom Komesarijatu za izbeglice i migracije, preko koga je išla raspodela, kažu da je pomenuta hrana ispravna za jelo i da za to imaju potvrdu Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, koji je uradio sve neophodne analize o ispravnosti. Međutim, nigde na proizvodima nije utisnut novi datum do kada mogu da se koriste, a analize su, kako nam je potvrđeno, urađene 4. decembra 2012. godine.

- Reč je o nekih 200 tona krastavaca i cvekle koje smo dobili kao donaciju Direkcije za imovinu Republike Srbije i na taj način smo uštedeli budžetska sredstva, jer nismo kupovali robu. Do sada je otišlo oko 180 tona. Rok za upotrebu je različit, nekima još nije istekao, nekima jeste ranije, a nekima ističe sada, ali su proizvodi bezbedni za jelo.

Sporna zimnica koja  je deljena kao pomoć

Sporna zimnica koja je deljena kao pomoć

Nikoga ne prisiljavamo da ovu pomoć uzme, mi to nudimo, preko opštinskih poverenika za izbeglice, lokalnih organizacija Crvenog krsta i narodnih kuhinja. Ovo je samo još jedan od načina da pomognemo najugroženijim porodicama - kaže za “Alo!” Ivan Gerginov, pomoćnik komesara u Komesarijatu za izbeglice i migracije. Međutim, iako postoji potvrda da zimnica ispunjava sve uslove o bezbednosti hrane, nigde na teglama i konzervama nije zalepljen novi rok do kada ovi proizvodi mogu da se koriste, a to, kako nam je potvrđeno, nije navedeno ni u izveštaju Centra za higijenu i humanu ekologiju ZJZ Subotica.
Na naše pitanje kako će ljudi moći da znaju do kada ove proizvode mogu da konzumiraju, Gerginov odgovara da je u pitanju “kisela roba (zimnica) i da se vidi ako je pokvarena, tako da niko tada neće uzeti da je jede”. Ipak, sa ovim nonšalantnim stavom nadležnih ne slažu se korisnici ove pomoći.

Rok trajanja  za krastavce

Rok trajanja za krastavce


- Preko Crvenog krsta u Irigu sam dobio dve tegle krastavaca i konzervu cvekle. Krastavcima je rok istekao 24. jula prošle godine, odnosno 21. avgusta, a cvekli 13. oktobra. Verovatno su nadležni mislili da je sirotinja gladna, pa daj da joj to poturimo, ona neće ni obraćati pažnju na rok upotrebe - kaže jedan od ogorčenih korisnika socijalne pomoći iz Iriga, koji se javio našoj redakciji. Raspodela ovih paketa u Irigu i dalje traje, a trebalo bi da ih dobije oko 650 porodica, među kojima je 500 najugroženijih korisnika socijalne pomoći i 150 penzionera sa najnižim primanjima.

- Tek kada je roba stigla kod nas, videli smo da joj je istekao rok. Zato nismo hteli da je delimo sve, dok nismo dobili sve neophodne potvrde da je zimnica ispravna i bezbedna za ishranu - potvrdio je za “Alo!” Bora Ćirić, sekretar iriškog Crvenog krsta.
Poslednji komentari
  • Костадина Vreme: 07.03.2013 09:42h

    Нарконатонацистчки геноцид нада Србима се неометено спроводи од 5 октобра 2000. године, извршиоци си квислинзи на власти.

  • DAS Vreme: 07.03.2013 10:40h

    Boze cu li ti "NIKOG NE PRISILJAVAMO DA UZME" ! Imas li ti covece Srama?

  • Mima Vreme: 08.03.2013 07:46h

    Kako ono reče Njegoš "Ne bojim se od vražjega kota, neka ga je k'o na gori lista, no se bojim od zla domaćega..." Strašno,enocid nad sopstvenim narodom...užas !!!!!

  • Vesna Vreme: 08.03.2013 22:21h

    Cuj-genocid! Pa nisu im gurali u usta kisele krastavce....I u obicnoj prodavnici se desi da kupimo nesto sa isteklim rokom,ali ih ne tuzimo sudu u Strazburu za genocid....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP