Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UZIMANJE PARA BEZ REZULTATA

Država spiskala 25 miliona €, a deca bez škole!

Autor: R. Kantar - A. Medaković | 25.04.2013 - 21:00:00h | Komentara: 5

Uključivanje dece sa posebnim potrebama u redovni obrazovni sistem (inkluzija), za koje je država uz pomoć inostranih fondova iskeširala za dve godine neverovatnih 25 miliona evra, predstavlja, kako tvrde prosvetari, preskupo plaćenu iluziju!

Ministarstvo dalo  pare, ali rezultati  slabi: Žarko Obradović,  ministar prosvete

Ministarstvo dalo pare, ali rezultati slabi: Žarko Obradović, ministar prosvete | Foto: Marko Metlaš

Naime, kako ništa nije urađeno da se škole prilagode potrebama dece, njihovi roditelji ali i nastavnici smatraju da je ceo projekat bio samo paravan za trošenje para od milionskih zajmova.


Ministarstvo: Ima prepreka, ali se trudimo!


U Ministarstvu prosvete poručuju za “Alo!” da su svesni da u praksi ima “prepreka, nesnalaženja i otpora”, ali da “svakodnevno rade na njihovom prevazilaženju”.
- Proces uvođenja inkluzivnog obrazovanja zahteva veće angažovanje svih zaposlenih, zahteva dodatna ulaganja u obuke, opremu, asistivnu tehnologiju, vozila. Mi smo pokazali da je inkluzija moguća i da ona u najvećoj meri zavisi od stavova i uverenja zaposlenih u školi, a pre svega, direktora škole - istakli su u ministarstvu, navodeći da je do sada oko 400 škola i 56 opština je dobilo sredstva za unapređivanje inkluzije.

Prema podacima Ministarstva prosvete, sredstva za projekte koji direktno podržavaju inkluzivno obrazovanje obezbeđena su iz predpristupnih fondova EU, zajma Svetske banke, UNICEF-a, kao i donacija vlada Austrije, Švajcarske i Norveške.

Međutim, Milan Jevtić, potpredsednik Unije prosvetnih radnika Srbije (UPRS), smatra da se efekat ulaganja uopšte ne vidi, zbog čega je, kako je naveo, prošle nedelje zatražio od ministarstva da preispita Zakon o osnovnom obrazovanju u delu koji se odnosi na inkluziju dece sa posebnim potrebama.

- UPRS smatra da država nije obezbedila škole sa kadrovskim i tehničkim uslovima, kao ni učila za tu decu. Inkluzija donosi više štete nego koristi, jer je obuka nastavnika kroz nekoliko kratkih seminara neprimerena, pogotovo što se u radu sa ovakvom decom zahtevaju visokoobrazovani i specijalno obučeni kadrovi - navodi Jevtić za “Alo!”.

Kako je i na koji način u Srbiji zaživela inkluzija, najbolje pokazuju primeri iz prakse, a jedan od njih je i slučaj malog I. U. (10), dečaka koji ima cerebralnu paralizu. Njega su roditelji uspeli da upišu u osnovnu školu tek kada su direktorki te institucije, opštini i sekreterijatu za obrazovanje zapretili tužbom! Da stvar bude tužnija, ni danas, posle dve godine, ovo dete nema uslove za nesmetano školovanje, jer škola nema prilaz za kolica, nema lift, a što je najgore, nema ni adekvatnu podršku nastavnog kadra.

Dečak I. U. (10) ima  cerebralnu paralizu  i u školu je upisan  tek kada su  roditelji  zapretili  tužbom

Dečak I. U. (10) ima cerebralnu paralizu i u školu je upisan tek kada su roditelji zapretili tužbom

- Desilo se da je muž došao po sina, a on je bio bez nadzora odraslih. Znam da nastavnica ne može da se posveti jednom detetu, niti da drugu decu opterećuje njim, ali to ne znači da moj sin mora da trpi, jer je država donela odluku da mora da ide u redovnu školu. Nema sistema, organizacije i tu trpe svi - nastavnici, roditelji, a najviše deca - ogorčena je njegova majka L. U., koja dodaje da su se obraćali svim nadležnim institucijama za pomoć, ali da su one ostale gluve na njihove dopise.

Poslednji komentari
  • Mina Vreme: 26.04.2013 08:00h

    Više mi se ne otvaraju novine.Ili neka se nešta preduzima ili nemojte više pisati o tim višemilionskim pljačkama.Sve se zna a niko im ništa ne može.Pogotovu u malim gradovima (npr.Pirot)zna se svaka pljačka,zna se tarifa za radno mesto za svako JP ( PTT,EDB,PIO....) i šta ? Smo jedna apatija i ,,niko im ništa ne može".I jeste tako.Ako se i podnese krivična prijava to završi u nečijoj fijoci,naravno zna se i čijoj ali ,,niko mu ništa ne može" i sve tako u krug. Onda bar ućutite i vi i pustite ih da slobodno kradu ,da se zapošljavaju i direktoruju polupismeni...nek rade šta hoće do potpune naše propasti...dok se pola Srbije ne poubija ili poumire od bolesti izazvanih stresom.

  • Srbijanka Vreme: 26.04.2013 09:50h

    Kako da se bilo šta preduzme, pa svi akteri koji su o tome odlučivali su zaštićeni imunitetima i visokim partiskim funkcijama. Neznam samo dali je više bezpredmetno pisati o tome kad se zna da su ekipa: Ministar jedan,drugi( miki maus) i državna sekretarka iz Ministarstva te pare "pametno" iskoristili za finansiranje svog ličnog i boljitka svojih unuka + političkih organizacija kojima pripadaju. Pomirimo se sa time da to neće nikada niko isterati jer su nedodirljivi. Sve se brzo zaboravlja, a državni dug koji su pravili i prave prema svetskim institucijama će mo plaćati svi mi i naši unuci.

  • crni radovan Vreme: 26.04.2013 09:50h

    Svaki moj učenik kome sam predavao psihologiju u njihovoj učiteljskoj školi zna da je ova smejurija od inkluzije samo način da se neko obogati. Sve te govorancije o psihološko pedagoškim aspektima iznsili su oni koji su na vlasti a koji ni dan nisu proveli u učionici i praktično se uverili kako je to nemoguće sporevsti u delo. Ali spiskali su pare na nekim seminraima, obuci,dodeli sereitikfata ,kursevima i sličnim izmišljotinama da potroše ove novce. I sve ove priče o nesposobnim direktorima, pa vi ste ih zaboga postavljali. Što ste davali saglasnost za one koji nemaju pojma o prosveti, već samo partijske knjižice.Jadna naša deca kojima vi krojite sudbinu ,i koje vi obrazujete i vaspitavate,

  • DAKA Vreme: 26.04.2013 11:17h

    kakva pljacka, ja sam u savetu roditelja i ynam da se ukljucuju deca , koje roditelji zelje dqa upisu u redovne skole, a ima i roditelja koji su previse , ne zna kako da kazem, insistiraju na upisu deteta koje bi trebalo da pohadja specijalnu skolu, gde su mu sve stvari prilagodjene za njegove potrebe, ali oni hoce u skolu osnovnu, jer joj zakon dozvoljava jer nije razgranicio do koje mere moze da se ista upise. na zalost siguran sam da bi detetu u specijalnoj skoli bilo lepse.

  • Bogdan Vreme: 26.04.2013 19:09h

    Istina je: Ministarstvom prosvete rukovode najviše pegagozi i psiholozi koji nemaju nikakvog praktičnog iskustva u odeljenju. Oni rukovode seminarima i u radnom zarađuju na donacijama i pričaju prazne prič Ministar nema uvid u to jer i on nema nikakvog iskustva . A tu je i Zavod za vrednovanje za pranje para. Štampa se svaka glupost i ima se utisak da se nešto radi pametno. Zato Vučiću na izbore i neka Obradović i dalje bude kadar kod Mega Miće. Dajte budžetsku inspekciju u MP ako sme tamo da dođe. Ozbiljna je situacija u prosveti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP