Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE NEMAR I RASIPNIŠTVO VLASTI U RTB „BOR“

Država spiskala 30,9 miliona $ na kolektor koji ne radi?!

Autor: Sanja Đorđević | 08.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Umesto da iskoristi sredstva iz kredita od 30,9 miliona dolara koji je Svetska banka odobrila Srbiji pre sedam godina za izgradnju novog kolektora otpadnih voda u RTB „Bor“, Vlada Srbije je u poslednje četiri godine potrošila isto toliko budžetskog novca samo za hitne popravke starog kolektora, i to mimo javnih nabavki, upozorio je Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Famozni kolektor  u RTB „Bor“, na koji  su bačeni silni milioni

Famozni kolektor u RTB „Bor“, na koji su bačeni silni milioni | Foto: D. Stojanović

- Da su sredstva za izgradnju novog kolektora blagovremeno utrošena, Srbija bi uštedela iznos koji bi bio dovoljan da se izgradi još jedan novi kolektor - ocenili su za „Alo!“ u kancelariji Svetske banke, obrazlažući kritiku Verheijena zbog problema u realizaciji kredita za zaštitu životne sredine u Boru. On je, podsetimo, u nedavnom intervjuju domaćim medijima naveo da SB finansira izgradnju kolektora otpadnih voda u RTB „Bor“, „i to delimično beskamatnim sredstvima, ali se apsolutno ništa ne pomera“.

Toni Verheijen, šef  kancelarije Svetske banke

Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke | Foto: Petar Marković

Ministarstvo obrazovalo odbor za upravljanje projektom

U Ministarstvu energetika objašnjavaju da je ministarka Zorana Mihajlović 21. januara ove godine donela rešenje o obrazovanju odbora za upravljanje projektom, da je izabran tim za implementaciju projekta, da je okončan konkurs za izbor članova implementacionog tima u Boru i da je u toku izbor firme za nadzor izvođenja radova. Kašnjenje u realizaciji objašnjavaju potrebom za izmenom samog projekta, što je Svetska banka odobrila u oktobru 2013. godina, a Vlada Srbije tek u februaru 2014. godine. U skladu sa izmenjenim ugovorom o kreditu, novi kolektor bi trebalo da bude gotov u roku od 25 meseci „od trenutka uvođenja izvođača u posao“, navode u Ministarstvu i ističu i da je održavanje postojećeg kolektora obaveza RTB „Bor“.

- Za hitne popravke starog kolektora, Vlada je tamo za četiri godine potrošila novca koliko smo mi dali za novi kolektor. Pri tom se, pošto su posredi hitne popravke, za to ne raspisuju javne nabavke, ne radi se po procedurama - istakao je Verheijen. U njegovoj kancelariji objašnjavaju da je reč o projektu „Regionalni razvoj Bora“, koji je odobren još u junu 2007. Mada je originalno bilo predviđeno da se uradi dosta stvari na zaštiti čovekove okoline, u septembru 2013. odlučeno je da se projekat usmeri na izgradnju novog kolektora za otpadne vode ispod jalovišta Veliki Krivelj.

- Originalno je ovaj kolektor trebalo da bude završen do 30. septembra 2012. i bilo je predviđeno da se u zaštitu čovekove okoline uloži 30,9 miliona dolara, od čega je 10 miliona bio beskamatni kredit. Od sredstava namenjenih ovom projektu, Srbija je iskoristila samo 9,77 miliona dolara, i to za komponentu projekta koja se bavila socijalnim pitanjima u Boru. Od sredstava namenjenih zaštiti čovekove okoline iskorišćeno je veoma malo, i to samo za izradu idejnih rešenja (dizajna) za novi kolektor i novo jalovište (od kojeg se u međuvremenu odustalo) - naveli su za „Alo!“ u Svetskoj banci, koja je za upravljenje projektom obavezala Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Blagoje Spaskovski,  direktor RTB „Bor“

Blagoje Spaskovski, direktor RTB „Bor“ | Foto: RAS

RTB „Bor“: Odgovorno je ministarstvo!

U borskom gigantu navode da su na krpljenje starog kolektora potrošili tek oko 40 miliona dinara, a krivicu što novi kolekter nije izgrađen prebacuju na bivše ministarstvo za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.
- RTB „Bor“ od Svetske banke nije dobio ama baš ništa! Kompletan posao izgradnje novog kolektora preuzeli su i od početka vodili Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Institut rudarstva i metalurgije u Boru - kategorični su u RTB-u. Iz Bora poručuju i da su od države dobili samo 19,9 miliona dinara, što je tek polovina novca koji im je bio potreban za saniranje starog kolektora, te da je drugu polovinu RTB „Bor“ sam investirao.
- Kolektor je, napominjemo, i dalje u kritičnom stanju, a RTB „Bor“ i danas sve radove izvodi i finansira sam - kažu u borskoj kompaniji.

Poslednji komentari
  • bane Vreme: 08.04.2014 09:57h

    Zna Blagoje sta radi

  • spasovski Vreme: 08.04.2014 10:45h

    Pod hitno uhapsiti Blagoju, jer je lopov i secikesa, nevidjeni preletac. Onaj iz Boljevca je sitna riba za njega.

  • PETAR Vreme: 08.04.2014 18:12h

    Direktor dobio nagradu za majstorstvo pri trosenu novca odnosno uklapanje u negovu racunicu pri jednomesecnu sanaciju starog kolektora sa nekoliko radnika kojeg ozbilni ljudi ne bi mogli za mesec dana da izvrse samo pregled i utvrde ostecenje a kamoli da urade sanaciju .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP