Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHTEV KREDITORA

Država sprema masovno otpuštanje

Autor: A.O. | 26.02.2015 - 09:37:00h | Komentara: 0

Da bi se ispunio zahtev kreditora, administraciju će do kraj godine dobrovoljno napustiti tri odsto zaposlenih, dok će dva odsto otići pod prinudom. Vlada Srbije moraće da podeli oko 10.800 otkaza činovnicima u administraciji do kraja 2015. kako bi ispoštovala obavezu o otpuštanju pet odsto radnika u javnom sektoru datu Međunarodnom monetarnom fondu.

Demokrate pitale kako će biznismen protiv  kojeg se vodi istraga da upravlja javnim  preduzećem, naprednjaci i pored toga  uvere

Foto: Marko Metlaš

Procenat od tri odsto biće dostignut prirodnim odlivom radnika, dok će preostala dva odsto morati da budu klasični otkazi. Javni sektor u ovoj situaciji podrazumeva državnu i opštinsku administraciju, zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, vojsci, policiji, agencijama i nezavisnim institucijama. Prema poslednjim informacijama, njih ima oko 540.000, a Vlada se obavezala da godišnje otpušta oko pet odsto, što za 2015. znači da broj mora da se smanji za 27.000.
- Prirodnim odlivom, odnosno penzionisanjem, otići će oko 20.000 radnika. Deo će morati da se zameni primanjem novih, pa će država morati da reaguje i otkazima dostigne broj od 27.000. Za sve prekobrojne biće obezbeđeni programi edukacije i prekvalifikacije - navodi sagovorni iz Vlade Srbije.

Nacionalna služba za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje | Foto: Nebojša Raus

Novac za prekvalifikaciju trebalo bi, kako kaže, da se obezbedi iz kredita Svetske banke vrednog 100 miliona evra, ali i iz nekih evropskih fondova. Ova sredstva koristiće se i za višak radnika u državnim i društvenim preduzećima.
Da li će MMF biti zadovoljan ovim rešenjem videće se do juna, kada će obaviti prvu reviziju aranžmana sa Srbijom odobrenog u ponedeljak.
Fiskalni savet je upozorio da će Vlada Srbije morati da deli otkaze ako želi da ispuni kvotu od pet odsto manje činovnika.
- Prirodni odliv neće biti dovoljan za planirano smanjenje ukupnih zarada i u 2015. će morati da bude otpuštanja. Do kraja 2014. očekuje se veći nego što je uobičajeno prirodni odliv zbog oštrijih uslova za penzionisanje, pa se broj zaposlenih u javnom sektoru može smanjiti i za 20.000. Deo penzionisanih mora se zameniti novim radnicima, tako da se mora otpustiti oko 15.000 zaposlenih - smatra FS.
Smanjenje broja zaposlenih, dodaje FS, nije dobro pripremljeno i sprovodi se bez jasnih planova i metoda.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP