Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE: SKRIVENI POSLOVI SOCIJALISTA

Država SPS-u
plaća milionske kirije!

Autor: Ivan Ninić | 05.06.2013 - 16:17:00h | Komentara: 1

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i Nacionalna služba za zapošljavanje od Socijalističke partije Srbije u Smederevu godinama iznajmljuju poslovni prostor, ali se ove transakcije ne prikazuju u zvaničnim finansijskim izveštajima koje ta stranka dostavlja Agenciji za borbu protiv korupcije, već se milioni dinara prikriveno slivaju na račun firme „Kontakt-Smederevo“ d.o.o., koja je u stoprocentnom vlasništvu socijalista, a potom troše bez ikakve kontrole, otkriva „Alo!“.

SPS

Podaci do kojih smo došli objašnjavaju delimično poreklo 17,1 milion dinara, koliko je preduzeće „Kontakt-Smederevo“ ostvarilo u poslednje četiri godine. Tako, prema podacima Uprave za trezor, na račun firme u vlasništvu SPS-a svakog meseca ležu sigurni prihodi od PIO fonda i NSZ-a.

Na pitanje kakve usluge plaćaju, iz PIO fonda kratko odgovaraju: „Zakup garažnog prostora u centru Smedereva, površine 20 kvadratnih metara“. U toj instituciji, koja je pod ingerencijom ministra i potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, inače koalicionog partnera SPS-a, tvrde da su godišnji troškovi zakupa iznosili najviše do 78.210 dinara, odnosno 22.000 dinara, koliko je plaćeno za prvi kvartal ove godine.

Tatjana Babić: Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

Tatjana Babić | Foto: FoNet

 

Tatjana Babić:

Ispitaćemo sve
Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije najavljuje da će ta institucija u redovnom postupku istražiti poslovanje socijalista.
- U ovom trenutku mogu da kažem da će sve informacije u vezi sa firmama za koje se potvrdi da su u vlasništvu SPS-a biti ozbiljno proverene od strane Agencije. Ukoliko se pokaže da je bilo kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, reagovaćemo onako kako to nalaže zakon - kaže Tatjana Babić za „Alo!“.

Osim PIO fonda, sa firmom socijalista posluje i NSZ, koji je pod ingerencijom resora Mlađana Dinkića, pa je tako filijala NSZ-a u Smederevu za prva četiri meseca ove godine na račun preduzeća „Kontakt-Smederevo“ izvršila uplatu 717.000 dinara i to kroz 20 manjih transakcija.
U centrali NSZ-a u Beogradu potvrđeno nam je da je u pitanju zakup prostora za potrebe njihove filaijale u Smederevu. „Na ime navedenog zakupa NSZ-a, filijala Smederevo je u periodu od 1.1.2008. godine do maja 2013. godine potrošila 8.843.735,94 dinara. Cene zakupa se utvrđuju i eventualno menjaju na nivou grada“, piše u odgovoru koji smo odbili od NSZ-a.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“ objašnjava da ubiranje prihoda od rentiranja svog poslovnog prostora novi zakon o finansiranju političkih aktivnosti dopušta isključivo političkim strankama.

SPS

Nacionalna služba za zapošljavanje na ime kirije za četiri godine i četiri meseca platila skoro devet miliona dinara

SPS

 - Problem je što ovde to ne čini stranka putem svog računa, nego preduzeće čiji je stranka osnivač, a zakon izričito zabranjuje političkim strankama da imaju svoja preduzeća. Zatim se postavlja pitanje da li je rentiranje poslovnog prostora PIO fondu i NSZ-u uopšte dopušteno, ako istovremeno zakon zabranjuje finansiranje političkog subjekta iz budžeta državnih ustanova - kaže Nenadić za „Alo!“ i dodaje da ovde ima dovoljno elemenata za reakciju Agencije za borbu protiv korupcije.

SPS

Momić: To radimo u ime i za račun SPS!
Saša Momić, funkcioner SPS-a u Smederevu i direktor stranačkog preduzeća „Kontakt-Smederevo“, potvrđuje naša saznanja i ističe da sav promet iz finansijskog izveštaja firme „nije napravljen iz bilo kakvog posla, već od izdavanja imovine u zakup“.

Saša Momić

Saša Momić

- U pitanju je poslovni prostor u zgradi SPS-a u Smederevu. Sredstva koja dobijemo po osnovu broja odbornika su minimalna i nedovoljna za ozbiljnije funkcionisanje stranke. U poslednje tri godine, sav prihod ostvarujemo samo po osnovu zakupa u ime i za račun SPS-a kao svog osnivača. Ne znam kakva je situacija kod ostalih firmi u vlasništvu SPS-a, ali to je samo jedan od načina preživljavanja stranke na lokalu - kaže Momić za „Alo!“ i dodaje da im je to jedina delatnost, ne navodeći kome sve rentiraju poslovni prostor.
Poslednji komentari
  • Lala Vreme: 06.06.2013 05:36h

    Ma gde to da se dogodi našem premijeru.U MUP-u ništa ne znaju za to.To su zasluge tata Slobe,kada je sve objekte državne i narodne, prisvojio u celoj Srbiji i te bivše državne zgrade izdaje i rentira SPS.E zato je država pala na koljena,jer je i zakonski službenici podkaraju.Zato nema za plaete i penzije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP