Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEDOSTATAK VAKCINA

Država Srbija ubila 80 beba!

Autor: Blic | 12.05.2014 - 22:03:00h | Komentara: 0

Najmanje 80 preveremeno rođenih beba u Srbiji prošle godine moglo je da bude spaseno od smrti.

Bilo je dovoljno da država, počev od Instituta za javno zdravlje “Batut”, pa i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obezbedi za svu prevremeno rođenu decu, do 35. nedelje kao i za onu sa srčanim manama, serum protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). To je infekcija koja je za najmlađu populaciju smrtonosna, a prošle godine je odnela 80 malih života.

Bebe u Tiršovoj

RSV je prošle godine ubio 80 beba | Foto: FoNet

 Međutim, u Institutu “Batut” pravdaju se da lek nije predviđen Pravilnikom.

- Prevencija od RSV prevremeno rođene dece primenom vakcine nije predviđena navedenim pravilnikom, niti su zdravstvene ustanove iskazale potrebe za ovom vrstom pasivne imunizacije prema kliničkim indikacijama - kažu za “Blic” u „Batutu“.
U Srbiji se svake godine prevremeno rodi oko 4.000 dece, a država kupuje lek za samo četrdesetak njih. U tom smislu kasnimo za svim zemljama u okruženju, jer Hrvatska nabavlja za 700, a primera radi Republika Srpska za 140 beba. Našim pedijatrima ostaje da se nadaju da infekcija, kada do nje dođe, neće biti jaka i da će bebe preživeti, piše Blic. 
- Lek je na pozitivnoj listi i trebalo bi svaka ranije rođena beba da ga dobije. Donedavno dobijala su ga samo deca rođena u 28 nedelji i pre. U februaru je granica podignuta na 35 nedelju, ali to je stvorilo samo dodatne probleme jer mi ne možemo da obezbedimo ni deo potrebnih doza - kaže za “Blic” jedan beogradski pedijatar.
Ovaj virus javlja se od oktobra pa do marta, kao i grip. Od njega najčešće obolevaju deca, s tim što je za starije mališane potpuno bezopasan. Za prevremeno rođene bebe je smrtonosan, a one koja ga prežive mogu imati trajne posledice po zdravlje, poput mentalne retardacije ili astme.
U Srbiji ne postoji zvanična evidencija koliko je dece oboleva i umire od RSV i ne postoji obaveza prijavljivanja ovih slučajeva, pa se često navodi da su deca umrla od upale pluća ili nekog drugog oboljenja, koje je samo posledica virusa.
Pedijatar pulmolog iz Kliničkog centra Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković-Anđelković navodi za “Blic” da će ukoliko ove godine dobiju vakcine, one biti dovoljne da pokriju samo desetinu nedonoščadi.

Samo jedna doza vakcine košta oko 57.000 dinara, a prevremeno rođene bebe lek moraju da primaju jednom mesečno dok traje sezona virusa. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP