Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUĐELAR

Država štiti privatne poslove političara!

Autor: Sanja Đorđević | 20.11.2012 - 07:02:00h | Komentara: 8

Iako su državni funkcioneri u obavezi da prijave imovinu i prihode iz svih izvora, stvarna dubina njihovog džepa za javnost je zapravo tajna, jer Agencija za borbu protiv korupcije nema obavezu da obelodani sve podatke iz imovinske karte funkcionera.

Mlinar,  vinar,  veterinar...:  Jovanović  sa suprugom

Mlinar, vinar, veterinar...: Jovanović sa suprugom | Foto: Nenad Milošević

Ovo je još jednom potvrdio i primer mlinarsko-pekarskih privatnih poslova Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno-demokratske partije.


On je, podsetimo, javnosti priznao da je suvlasnik firme “Agroposlovi”, koja je uzela u zakup deo preduzeća “Fidelinka”, ali tvrdi da se ne bavi on tim privatnim biznisom, već njegova žena Jelena. Jovanović je naveo i da je sa njegovom povezanosti sa “Fidelinkom” upoznata i Agencija za borbu protiv korupcije.

Nemanja  Nenadić

Nemanja Nenadić | Foto: Jelena Vučetić

Agencija proverava Jovanovića


Iz Agencije za borbu protiv korupcije poručili su za “Alo!” da je u toku provera podataka o povezanosti Jovanovića sa firmom “Agroposlovi”, kao i da će nas o tome obavestiti danas. Prema zakonu o ovoj Agenciji, funkcioner je dužan da u imovinskoj karti pored svoje prijavi i imovinu i sve prihode supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece. Od toga, međutim, javni mogu biti samo podaci o plati i drugim prihodima koje funkcioner prima iz javnih izvora, dok se podaci o prihodima iz privatnih izvora mogu koristiti samo u postupku u kome se odlučuje da li postoji povreda zakona.

Međutim, informacije o tome na sajtu ove Agencije se ne mogu videti. U imovinskoj karti Jovanovića navedeni su samo podaci o njegovoj poslaničkoj plati i vlasničkom udelu u kompaniji SHSF, ali ne i da je preko nje i većinski vlasnik “Agroposlova” niti kolike prihode od poslovanja tih privatnih kompanija ima.

Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije, ne vidi nijedan razlog da prihodi funkcionera iz nejavnih izvora budu sakriveni.

- Mislim da javnost ima pravo da zna čime se funkcioneri sve bave, koliko zarađuju i odakle. Nema razloga da to bude tajna. Međutim, mnogi naši zakoni predviđaju suprotne i pogrešne stvari. Tako je moguće da podaci o ličnosti mahom budu potpuno transparentni, dok su podaci o imovini i biznisu tajna - ocenila je Vasilićeva za “Alo!”. Ona smatra da se na primeru Jovanovića još jednom pokazalo da država pre svega štiti privatne interese funkcionera, a ne interes javnosti.

Jelisaveta Vasilić

Jelisaveta Vasilić | Foto: Emil Čonkić


- Iako se navodno zalažu za transparentnost u radu, političari u stvari donose zakone kojima ne žele da svoje prihode i imovinu učine potpuno transparentnim za javnost - zaključila je Vasilićeva.

Da je antikorupcijske propise potrebno menjati, smatra i Nemanja Nenadić iz organizacije “Transparentnost Srbija”.
- Pri tome nije poenta samo u tome koliki su iznosi prihoda funkcionera iz nejavnih izvora, već zakon pre svega treba menjati u smeru da budu javni podaci koji ukazuju na interesnu povezanost funkcionera sa izvorima tih privatnih prihoda. Na osnovu toga bismo videli da li i čije interese funkcioneri štite u svom javnom radu - smatra Nenadić.

Čedu već 10 godina izdržava žena!?


Lider LDP-a je u emisiji “Utisak nedelje” objasnio da se firma “Agroposlovi” pojavila na tenderu za “Fidelinku” i uzela u zakup deo tog preduzeća. On je kazao da je to firma njegove žene poslednjih 10 godina i da ona njom zarađuje za život. Prema podacima iz registra preduzeća, firma “Agroposlovi” je osnovana 15. decembra 2010. godine, njen većinski vlasnik je Jovanovićeva kompanija SHSF, dok je Čedina supruga Jelena samo direktor. U prošloj godini je to preduzeće ostvarilo dobit od 1,3 miliona dinara.

Poslednji komentari
  • Vlada Vreme: 20.11.2012 10:40h

    Cak i da je dobit "Agroposlovi" veca od 1,3 miliona dinara za proslu godinu od toga se ne ide na Mikonos, Akonkagvu i ne narucuje se flasa vina od 5.000 evra.... Zato Cedo ne pravi narod budalama jer nismo glupi !!!!

  • igor Vreme: 20.11.2012 10:53h

    zanimljivo da u tekstu ne pominjete dragana djilasa i njegovu firmu ili njegove firme,koje ostvaruju dobit nekoliko hiljada puta vecu od iskazane dobiti fidelinke.plus sto je djilas na javnoj funkciji a jovanovic nije.

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 20.11.2012 11:58h

    Шта сте се бре окомили на Чеду. Најбољи политичар, поштено ради и зарађује а ви га пљујете., а нико ни реч о правим тајкунима

  • Ben Akiba Vreme: 20.11.2012 13:09h

    Mi smo u suštini jedan jako duhovit narod koji za sve ima neku mudru poslovicu.Tako bi i ovde dobro došla ona narodna: VRANA VRANI OČI NE VADI!

  • nedjo Vreme: 20.11.2012 17:02h

    prave nas na mlade majmune

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP