Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZABRINJAVAJUĆE IZMENE ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU

Država ugrozila pravo na izbor branioca!

Autor: R. Kantar | 26.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP), građanima Srbije se ograničavaju prava na izbor branioca, što je protivno Ustavu i prethodnoj odluci Ustavnog suda, ukazuju iz NVO „Praksis“.

Zabrinjavajuće  izmene Zakona o  parničnom postupku

Zabrinjavajuće izmene Zakona o parničnom postupku | Foto: Shutterstock

U toj nevladinoj organizaciji navode da zakon ne sme da ograničava izbor punomoćnika na „advokata, krvnog srodnika u pravoj liniji, brata, sestru ili bračnog druga, kao i predstavnika službe pravne pomoći jedinice lokalne samouprave sa položenim pravosudnim ispitom“, već bi, kako kažu, građanima trebalo dozvoliti da za zastupnika biraju koga god žele, kako su i predvideli svi naši zakoni o parničnom postupku, doneti od posle Drugog svetskog rata do 2004.


Ministarstvo: Ustavni sud odlučuje

U Ministarstvu pravde kažu da svako ko smatra da neka odredba zakona nije u skladu sa Ustavom, može podneti inicijativu za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu, a da će taj sud odlučiti da li je takva inicijativa osnovana za pokretanje postupka.
„Ukoliko odluči da jeste, od donosioca akta, odnosno od Narodne skupštine zatražiće da dostavi odgovor u vezi sa pomenutom inicijativom. Prilikom poslednjih izmena Zakona o parničnom postupku, kada je izmenjen i član 85. Vlada Srbije uputila je detaljno obrazloženje razloga za izmene tog člana“, navode u Ministarstvu.

Ovim povodom, „Praksis“ je Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti spornog stava dva člana 85. ZPP-a.
- U prethodnoj formulaciji ovog zakona stajalo je da stranku može da zastupa jedino advokat, što je Ustavni sud odlukom donetom 23. maja 2013. proglasio neustavnim.

U obrazloženju ovog suda stoji da „ne postoji ustavnopravni osnov za propisivanje ograničenja u pogledu toga ko može biti punomoćnik stranke u parničnom postupku“.

A to znači da ni ova odredba Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku nije u skladu sa Ustavom - kaže za „Alo!“ Jasmina Miković, zamenica izvršne direktorke

„Praksisa“. Mikovićeva kaže i da će ova ograničenja osetiti najugroženije i najosetljivije grupe građana Srbije.

Vesna Ilić Prelić, predsednik  Ustavnog suda

Vesna Ilić Prelić, predsednik Ustavnog suda | Foto: FoNet


- To su pravno nevidljiva lica, pre svega Romi, koji nemaju dovoljno novčanih sredstava da bi mogli da angažuju advokata, ne mogu da angažuju predstavnika službe pravne pomoći jedinice lokalne samouprave, jer te službe i ne postoje, a ne mogu da angažuju ni pravnika samo sa pravosudnim ispitom. Zatim, to su lica koja nemaju živih srodnika, kao i oni koji žive u vanbračnoj zajednici, a slabijeg su imovnog stanja - objašnjava Mikovićeva, koja naglašava da je naročito problematično ograničavanje prava na izbor branioca u ovom trenutku kad Srbija još uvek nije donela Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Advokatima ipak manji porez?

Advokatima, koji su od juče u štrajku, ministar finansija juče je ponudio novo, manje uvećanje poreza na paušal koje ne može biti veće od 41 odsto. Krstićevom ponudom se ublažavaju rešenja na osnovu Uredbe iz decembra 2013. kojom su porezi koje plaćaju advokati u nekim slučajevima, u zavisnosti od mesta prijave, duplirani ili uvećani čak tri puta. Zbog sporne uredbe od prošle nedelje štrajkuju advokati u Beogradu, a od juče i svi advokati u Srbiji. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je ranije da advokati ne obustavljaju rad samo zbog povećanja poreza, već i da bi ukazali na teško stanje u pravosuđu. Tokom štrajka advokata neće biti suđenja, a jedini izuzetak biće predmeti u kojima bi rok za izjavljivanje pravnog leka isticao u toku trajanja obustave rada.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP