Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Država ugrozila živote hiljadama srčanih bolesnika!

Autor: A. Medaković | 22.06.2013 - 18:13:00h | Komentara: 5

Na desetine hiljada bolesnika kojima je neophodan lek “farin”, protiv zgrušavanja krvi, a koji se koristi posle infarkta, operacija srca, usled tromboza ili brojnih drugih dijagnoza, ostalo je poslednjih mesec dana bez terapije saznaje „Alo!“.

Sramota za  subotičku bolnicu

Pacijenti u panici | Foto: Konstantin Kamenov

Da zlo bude gore, pacijenti koji moraju da ga koriste, po ustaljenoj šemi, ne smeju da prekidaju terapiju ili da pređu na novi lek, jer to može da bude kobno po njihov život. Leka nema ni u privatnim ni u državnim apotekama, a prema informacijama koje smo dobili od pacijenata koji su ga u agoniji tražili po celoj Srbiji, lekari su im unapred nagovestili da ga neće ni biti.

„Galenika“: Nemamo sirovine za „farin“
S druge strane, u “Galenici”, koja proizvodi “farin”, ističu da leka nije bilo zbog problema u nabavci sirovina.
- Lek nismo proizvodili jer smo imali problem sa sirovinama, međutim, u međuvremenu se situacija stabilizovala i prve količine su distribuirane 19. juna - navode u PR službi “Galenike” i dodaju da fabrika ulazi u kontinuiranu proizvodnju, te da će ubuduće biti distribuirane redovne količine leka.

Jedna od njih je S. C. iz Beograda, pacijentkinja koja je pre pet godina operisala srčani zalistak i kojoj su tablete “farina” jedina nada za život.
- Kada sam u aprilu bila na kontroli kod svog doktora, rekao mi je da se snabdem lekom, jer ga neće biti. Kupila sam samo kutiju viška, a kada sam htela da kupim novo sledovanje, ispostavilo se da ga nema nigde. Alarmirala sam sve poznanike u celoj zemlji, ali nisam uspela da nabavim ni kutiju - navodi sagovornica “Alo!“.
Ona dodaje da je od svog doktora tražila da joj uvede zamenu za lek, ali da joj on to nije preporučio.
- Problem je u tome što lek može da se promeni samo u bolničkim uslovima i što bih morala da ležim mesecima na klinici, gde bi pratili kako reagujem na terapiju. On mi je rekao i da postoji novi lek na tržištu, za koji nije potrebno određivanje doze, manji je rizik od krvarenja, nije obavezan laboratorijski monitoring, ali da je njegova cena oko 8.000. dinara. A to je maltene 50 puta skuplje od „farina“, čija je cena oko 150 dinara - ogorčena je ova pacijentkinja, koja dodaje da je potpuno neverovatno da država dozvoli da farmaceutska mafija profitira na račun zdravlja stanovništva. “Alo!” je ovim povodom kontaktirao i sa Ministarstvom zdravlja, ali reakcija je izostala.

Slavica Đukić  Dejanović

Bez odgovora: Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet

Apoteke: Lek stigao i nestao

Iako su u Centru za informacije o lekovima „Apoteka Beograd“ istakli da je “farin” stigao u apoteke, te da problem sa ovim lekom više ne postoji, ekipa „Alo!“ proveravala je juče na terenu da li pacijenti mogu i da ga kupe, ali smo ustanovili da to nije moguće.
Ipak, u jednoj državnoj apoteci na Crvenom krstu su rekli da su manje količine “farina”, posle dugo vremena, dobili u četvrtak, ali da je leka nestalo bukvalno posle nekoliko sati.
- Iako smo prodavali samo jednu kutiju po pacijentu, leka je nestalo vrlo brzo, ali se nadamo da će uskoro stići nova količina - navela je jedna od apotekarki.
 


 

Poslednji komentari
  • nislija Vreme: 22.06.2013 18:37h

    Jedino ste vi u Srbiji napisali da farina nema nigde pa ni u Nisu.Hvala vam na tome.I ja sam jedan od tih nesrecnika koji mora da pije farin svakoga dana.Imam ga jos za nekoliko dana,a sta posle toga.Kakva je ova drzava, koji su ovo ljudi koji vode ovu zemlju u propast.Jel trebamo da pomremo da smanjimo troskove drzavi?

  • knjizice i cipovi Vreme: 23.06.2013 01:21h

    bitno je da ima para za milione knjizica sa cipovima .....

  • zasto Vreme: 23.06.2013 08:30h

    Hoce li se neko u ovoj drzavi zapitati kako moze cena Galenikinog leka biti 150 dinara (malo vise od jednog evra), a novog leka na trzistu 8000? Kako mogu svi Galenikini lekovi biti tako jeftini,kako masti koje Galenika pravi kostaju oko 100 dinara,a ostalih proizvodjaca par stotina dinara? Da li je to zato da gospodin Dinkic moze Galeniku da naziva gubitasem? I koliko ce tu istu drzavu,koja je sekla granu na kojoj je sedela,kostati nabavka lekova i sanitetskog materijala kada Galenika ne bude vise drzavna?

  • zoran Vreme: 23.06.2013 13:33h

    postoji lek i to MAREVAN, slovenačke proizvodnje i čak bolji od FARINA,samo tražite recept

  • Neko Vreme: 23.06.2013 14:20h

    Uvijek je problem sa lijekovima koje proizvodo Galenika..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP