Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OČAJ U JAGODINI

Država umanjuje pomoć za obnovu posle poplava

Autor: Blic | 15.08.2014 - 19:18:00h | Komentara: 0

Više od 1.000 domaćinstava u Jagodini neće moći da računa na isplatu pune pomoći Vlade Srbije jer se ona umanjuje za iznos isplaćen iz gradskog budžeta.

Aleksandra Maksimovic sa ćerkom Anđelom i sinom Mihajlom

Aleksandra Maksimovic sa ćerkom Anđelom i sinom Mihajlom | Foto: Blic

Jagodinska lokalna samouprava je u maju i junu pomagala poplavljene od prikupljenih donacija humanitarnih organizacija i pojedinaca, a zakon je usvojen u julu. Sada se ta pomoć, prema zakonu, retroaktivno vrednuje kao budžetska i njena vrednost se oduzima od državne pomoći te poplavljena domaćinstva dobijaju razliku. To je izazvalo revolt poplavljenih iz naselja Leštar.


- Svi smo svrstani u prvu kategoriju, odnosno za pomoć od 120.000 dinara. Različite su štete od poplava, a kategorija ista. Prema rešenju, sada nam odbijaju humanitarnu pomoć grada u nameštaju i novčanim sredstvima - kaže Aleksandra Maksimović iz Leštara koja za svoju četvoročlanu porodicu još dobija hranu od Crvenog krsta.


Kuća Slobodana Maksimovića plavljena je dva puta ove godine.
- Voda je bila iznad dva metra i zadržala se dve nedelje. Sve je uništeno. Međutim, mala je pomoć države za radove koje treba da obavim. Dobio sam pomoć grada, ali to će sada da odbiju od državne pomoći - priča Slobodan.
Porodica Belić, koja je raseljena iz Mališeva sa Kosova, prošle godine je dobila kuću i nameštaj u Leštaru. Posle poplave moraće sve iz početka.
- Dobili smo šporet, frižider, dva kreveta i orman, kao i 7.000 dinara od grada, ali će to da nam odbiju od državne pomoći - objašnjava Živka Belić.
Invalid Marijan Kostić sa suprugom i dve ćerke dosad je doživeo četiri poplave Lugomira, a u šali kaže da čeka jubilarnu petu.


- Iz najbolje namere grad mi je dodelio pomoć u nameštaju i novcu od 107.000 dinara, ali kada se odbije od državne pomoći ostalo je da primim još 15.000. Ni sa 120.000 ne bih mogao ništa da uradim. Sve plaćam, jer ne mogu da radim. Ne znam kako ćemo zimu da čekamo - navodi Kostić.
Stanoje (80) i Mica (78) Marinković su iseljeni iz kuće. Unuk Davor obilazi oronulu kuću kojoj preti rušenje. Međutim, i njima je određena prva kategorija, odnosno 120.000 dinara.


- Poplavljeni generalno imaju primedbu zbog toga što im se od punog iznosa državne pomoći odbija pomoć koju su dobili od grada. Sprovodimo uredbu Vlade Srbije i strogo se držimo uputstava Kancelarije za obnovu. Čak se odbijaju i donacije koje je prikupljao grad za poplavljene. Domaćinstva mogu da ulože žalbu na rešenje, pa će Kancelarija za obnovu to razmatrati. U potpunosti se slažem da nije u redu da se zakon primenjuje retroaktivno - kaže načelnik društvenih delatnosti u Skupštini grada Jagodine Marinko Kilić.


Kategorizacija u Jagodini završena je za 700 poplavljenih domaćinstava, a očekuje se da do kraja nedelje bude više do 1.000 u kategoriji za državnu pomoć.


Više čitajte na Blic.rs.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP