Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AJKA ŽIVKOVIĆ (52) MUKU MUČI SA ADMINISTRACIJOM

Državljanstvo čeka 33 godine!

Autor: R. Ćoralić | 25.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Ajka Živković (52) iz sela Rudovci kod Lazarevca skoro tri i po decenije živi u Srbiji i za to vreme ostvarila je pravo na akcije, nalazi se i na biračkom spisku, ali nije uspela da dobije srpsko državljanstvo! Živanovićeva je ostvarila i pravo na penziju u septembru prošle godine, ali pošto od 2010. nema ličnu kartu, isplata joj je stopirana.

Tri puta predavala  zahtev za državljanstvo

Tri puta predavala zahtev za državljanstvo | Foto: Oksana Toskić

Ajka je u Srbiju iz Stjepan Polja kod bosanske Gračanice došla davne 1981. Tri godine kasnije se udala za Zorana Živkovića i stvorila porodicu.


Našli bi me da sam kriminalac


Ajka Živković u šali kaže da bi možda najbolje bilo da napravi neki prekršaj.
- Onda bi me sigurno našli. Možda bi tako moj problem konačno bio rešen - kaže ona.
Inače, Zakon o državljanstvu Srbije, između ostalog, predviđa da stranci mogu da ostvare srpsko državljanstvo ako su u braku sa našim državljaninom ili na teritoriji Srbije žive duže od tri godine. Takođe, i Ugovor o dvojnom državljanstvu između Srbije i BiH iz 2003. predviđa da se državljanstvo članica, između ostalog, stiče da ako podnosilac ima prijavljeno prebivalište duže od tri godine ili je u braku sa državljaninom te zemlje više od godinu dana. Na pitanja povodom slučaja Ajke Živković, iz MUP-a nismo dobili odgovore do zaključenja ovog broja.

- Prvi zahtev za državljanstvo sam predala u SUP Lazarevac još 2000. godine, kada sam poslednji put dobila ličnu kartu. Telefonom sam više puta pokušavala da saznam šta se dešava, ali su me vrteli ukrug od Lazarevca do Beograda. Onda su mi rekli da predam ponovo zahtev i to sam uradila u junu 2013, ali opet bezuspešno.
Pre mesec dana sam predala i treći put i sada je to u MUP-u Srbije, ali niko ne zna da mi kaže kada će to konačno biti rešeno. I stvarno ne znam kome više da se obratim - jada se Ajka dodajući da su problemi krenuli 2010, kada joj je istekla lična karta.

- Otišla sam da izvadim novu, ali su mi rekli da me nema u policijskoj evidenciji. Onda sam išla u policijsku stanicu u Ljermontovljevoj i rečeno mi je da su me ubacili u kompjuter i da će biti sve u redu. Međutim, glavni problem je što me u policiji u Lazarevcu vode pod dva prezimena, negde kao Živković, a negde na devojačko Fatušić, kog sam se odrekla kad sam se venčala. Ne znam zašto je tako, pošto su mi sva dokumenta na Živković - govori Ajka napominjući da je zdravstvenu knjižicu uspela da izvadi prošlog maja, kada je imala infarkt, preko biroa za nezaposlene.

- Ta knjižica mi uskoro ističe, a srčani sam bolesnik i imam hronični bronhitis. Penziju koju sam nasledila od muža ne mogu da primam dok ne dobijem ličnu kartu, a sve lekove kupujem i za to mi svakog meseca treba oko 6.000 dinara - ogorčena je ona.
Poslednji komentari
  • toti Vreme: 25.01.2014 08:43h

    Sramota!!!!.Ubi nas birokratija,a što je još gore ,nepismena.Pa zar je teško samo pročitati i primeniti zakon.

  • damir zivkovic Vreme: 25.01.2014 10:31h

    tako prolaze obicni gradjani da je fudbaler kao Kleo dobila bi za nedelju dana i to licnno od Dacica !

  • daqmir živkovic Vreme: 25.01.2014 11:35h

    da je fudbaler Klajverson Kordova Kleo onda bi joj licno Dačić uručio državljanstvo za nedelju dana !!! i to nam je Srbija za ovo glasamo sa ovakvom administracijom u EU??? S T R A Š N O ! ! !

  • mile svajcarac Vreme: 26.01.2014 09:39h

    Sta tu ima cudno ja sam iz rep... srpske zena iz cacka u braku smo 20 godina zenin rodni list je na moje prezime vencani list isto tako i verujte dok god nismo nasli vezu nije moja gospodja mogla da izvadi licna dokumenta na moje prezime isli smo kao mutavci od saltera do saltera ja sam imao osecaj da se oni izivljvaju nad nama i nasim problemom.Jedna starija gospodja iz cacka cuva decu kod nasih prijatelja i kupila je mali Motor za sina 200 franaka vrednosti kupoprodajni ugovor od ovlascene garaze gde ga je i kupila sve poseduje na srpskoj carini,ocarinjen sve legalno regularno ali iz sup-a cacak traze od vlasnika motora potpis overen od notara to jest od onoga vlasnika sto je taj Motor prodao garazi koja ga dalje prodala toj gospodji. vec godinu dana nemoze da ga registruje strasno i zalosno jer fakticki zadnji vlasnik je garaza ali za srpske pametne birokrate to ne vazi pozdrav

  • lili Vreme: 28.01.2014 18:45h

    Ima tu neka greška u administr. i meni su 1999, pogrešili nisam se nigde vodila, tj. neko koje ubacivao podatke u kompjuter tih godina baš u Lazarevcu je grešio

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP