Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIPLOMATSKI PASOŠI ZA SINOVE, SNAJE I UNUKE ŠEFA DRŽAVE

Državna funkcija: Tomina snajka!

Autor: D. Vukajlović | 01.06.2015 - 15:00:00h | Komentara: 14

Među brojnim državnim funkcijama u Srbiji, verovali ili ne, od pre tri godine uvedena je i funkcija „supruga sina predsednika RS“, ili narodski rečeno - Tomina snajka!

Nikolićevi  sinovi, Branislav i Radomir, i snaje, Milena i Milica

Nikolićevi sinovi, Branislav i Radomir, i snaje, Milena i Milica

Naime, na osnovu diskrecionog prava bivšeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića članovima šire porodice predsednika Srbije dodeljeni su diplomatski pasoši, u kojima su kao funkcije navedene i „sin predsednika RS“, „supruga sina predsednika RS“, „kćer sina predsednika RS“, „sin sina predsednika RS“...


Ko sve ima pravo na diplomatski pasoš


Prema Uredbi o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša pravo na ovu putnu ispravu imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik i potpredsednici vlade, ministri, državni sekretari, predsednik Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Diplomatski pasoš, po prirodi stvari, imaju i sve srpske diplomate, ali i članovi njihovih porodica. Takođe, privilegiju da koriste diplomatski pasoš imaju i svi narodni poslanici ukoliko to zatraže.

Ukupno devet članova porodice Nikolić, ne računajući Tomislava i Dragicu, koji imaju pravo na diplomatski pasoš, dobilo je od Ivana Mrkića ovu putnu ispravu. Mrkićeva odluka u neskladu je sa članom 9 Zakona o putnim ispravama, koji jasno ističe da je diplomatski pasoš „putna isprava koja se izdaje radi efikasnog obavljanja državnih poslova u inostranstvu, predviđenih međunarodnim pravom“.
S pravom se postavlja pitanje kakve to državne poslove u inostranstvu obavljaju obe snaje Tomislava Nikolića čiji diplomatski pasoši, na osnovu Mrkićeve odluke od pre tri godine, važe do avgusta 2017. Pomenuti Zakon dozvoljava da se diplomatski pasoš „može izdati i članu uže porodice lica kome je izdat takav pasoš, koji s njim živi u zajedničkom domaćinstvu i s njim putuje ili boravi u inostranstvu“, a „članom uže porodice u smislu ovog Zakona smatra se bračni drug i dete, odnosno lice koje je zakonom izjednačeno sa detetom“.
Iako ovaj Zakon ne predviđa starost deteta, u diplomatskoj praksi je da se pasoši izdaju supružnicima diplomata i deci do 26 godina starosti, ako su na redovnom školovanju. Nikolićevi sinovi koji su nosioci diplomatskog pasoša stariji su od 26 godina, a njihove supruge i deca, koliko je javnosti poznato, ne žive u istom domaćinstvu s predsednikom Republike.
Kabinet predsednika, odnosno njegova služba za informisanje, ne želi da komunicira sa našim novinama, tako da nismo u mogućnosti da dobijemo njihove odgovore da li će Radomir i Branislav Nikolić i njihove supruge Milena i Milica, vratiti državi diplomatske pasoše. Podsetimo, putnici sa diplomatskim pasošima na granici mogu da prođu preko reda, ne moraju da vade vize, ali i uživaju imunitet u inostranstvu ako počine neko krivično delo.

Ivan Mrkić

Ivan Mrkić | Foto: Oliver Bunić

Kontroverzni biznismeni


Ivan Mrkić je, kako saznajemo, na osnovu diskrecionog prava podelio diplomatske pasoše i većem broju „biznismena“ na osnovu procene da će oni „zahvaljujući svojim poslovima i prodoru na nova tržišta doneti neku dobrobit zemlji“. Međutim, na osnovu uvida u spisak nosilaca diplomatskih pasoša koji je MSP dostavio na zahtev poverenika za informacije od javnog značaja, otkrili smo da među tim biznismenima ima i onih koje mediji nazivaju kontroverznim. Jedan od njih je i čovek koga su Ujedinjene nacije dovodile u vezu sa međunarodnim švercom oružja. Podsetimo, Mrkić je, verovatno zbog zasluga za porodicu Nikolić, po odlasku s funkcije u diplomatiji dobio uhlebljenje na savetničkom mestu u kabinetu predsednika Srbije!

Poslednji komentari
  • Verka Vreme: 01.06.2015 15:34h

    Svi politicari su isti!

  • mile Vreme: 01.06.2015 16:57h

    E MOJA ZEMLJO STA SI DOZIVELA. COVEK KOJI JE OBECAVAO BORBU SA KORUPCIJOM I TD, SADA DIREKTNO SA SVOJIM PRVIM SARADNICIMA TO RADI. ACO VIDIS STA TI RADE IZA LEDJA.

  • Teodora Vreme: 01.06.2015 17:42h

    Na potezu je dačić, kao ministar spoljnih poslova: da im svima oduzme diplomatske pasoše! A onda, bez pasoša, svi nikolići, izuzev unuka, pravo u zatvor - debelo su zaslužili višegodišnju robiju! I svima konfiskacija imovine koju su stekli pljačkom! Ako se to ne bude dogodilo, pokazaćemo da smo izuzetno glup narpod!

  • OK Vreme: 01.06.2015 18:05h

    Ja sam za ovu ekipu "diplomata", mislim, ljudi sa dipl.pasosem. Pa to su njihova Jedina zvanja, Zena, Sin, Snaja, Tasta. Da su zavrsili neke skole bili bi .......

  • pilot Vreme: 01.06.2015 18:31h

    Boze moj,sta je tu tako strasno,pa jel znate onu izreku>Bog kad je stvarao svet,prvo je sebi stvorijo bradu<pa cekajte malo da se covek skrasi pa ce biti mesta i pasosa i za druge,nemoz covek sve od jednom

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP