Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE

Državne firme gubitaši “pojele” 4,2 milijarde €!

Autor: Ekipa Alo! | 13.06.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

„Veštačko održavanje u životu“ državnih i javnih preduzeća koja su gubitaši, koštala su državu i sve poreske obveznike 4,2 milijarde evra u prethodnih 10 godina, saopštila je juče Unija poslodavaca Srbije.

| Foto: Oliver Bunić

Da je taj novac kroz Razvojnu banku bio usmeren ka privatnim preduzećima koja uspešno posluju, u vidu povoljnih kredita sa jedan odsto kamate i uslovom da na svakih 20.000 evra odobrenih kredita zaposle jednog sa spiska tehnoloških viškova iz gubitaških državnih ili javnih preduzeća, privreda bi za 10 godina od te 4,2 milijarde evra napravila preko 12,6 milijardi evra prihoda.

Najviše novca potrošeno je na subvencije preduzećima koje kontroliše država, i to na subvencije javnim i velikim državnim preduzećima 2,11 milijardi evra i preduzećima iz portfelja Agencije za privatizaciju 1,62 milijarde evra. Lokalna preduzeća samo u 2010. i 2011. godini “pojela” su 223 miliona evra.

“Srbijagas” najveći gubitaš 2012.


Najuspešnije preduzeće po ostvarenom dobitku 2012. godine u Srbiji bio je NIS sa 49,5 milijardi dinara, a zatim “Telekom Srbija”. Najveći gubitak, od 35,1 milijardu dinara, imao je “Srbijagas”. Preduzeća u Srbiji su 2012. godine imala gubitak od ukupno 63 milijarde dinara, pri čemu su javna preduzeća imala udeo veći od 45 milijardi dinara. To je sedam puta više nego 2011. godine, objavila je juče Agencija za privredne registre(APR).

Poslednji komentari
  • Bane Vreme: 13.06.2013 11:18h

    Javna preduzeća su ratni plen Čuvara revolucije Crnoruki koji ih bagerima podkradaju sa ciljem da nas MMF i Svetska banka dileri Vatikana kreditiraju. Moramo ukloniti model vlasti i postaviti kralja Aleksandra Karađorđevića da upravlja sa nama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP