Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE POKRENULA POSTUPAK ZBOG SUKOBA INTERESA

Državni bankar na
blagajni kod tajkuna!

Autor: IVAN NINIĆ | 24.04.2013 - 13:14:00h | Komentara: 2

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Kostadina Popovića, direktora državnog preduzeća za izdavanje nekretnina DIPOS d. o. o. i predsednika Upravnog odbora i Odbora za reviziju Privredne banke Beograd (PBB), zbog sukoba interesa, saznaje “Alo!”.

Privredna banka Beograd

Iako predsednik UO Privredne banke, Popović radi za Aleksića, koji u njoj ima 5,7 odsto akcija | Foto: Goran Srdanov 

Uz tri nespojive funkcije - direktorske u DIPOS-u i dve predsedničke u Privrednoj
banci Beograd, Kostadin Popović postao i član u odboru firme Miroljuba Aleksića

Popović se sumnjiči da je višestruko prekršio zakon s obzirom na to da uz ove tri nespojive državne funkcije obavlja i funkcije člana UO i Odbora direktora firme “Alfa-plam” iz Vranja, na koju ga je protežirao vlasnik te firme biznismen Miroljub Aleksić, koji je ujedno i akcionar u PBB-u.

U odgovoru koji je “Alo!” dobio od Agencije navodi se da je ta institucija po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Kostadina Popovića zbog sumnje da je istovremenim vršenjem više nedozvoljenih javnih funkcija povredio odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Agencija proverava da li Popović može istovremeno da sedi u fotelji direktora DIPOS-a i foteljama predsednika UO i predsednika Odbora za reviziju PBB-a, u kojoj država ima 64 odsto kapitala. Izvor našeg lista iz Agencije za borbu protiv korupcije otkriva da je sukob interesa u kome se našao direktor DIPOS-a posebno kompleksan zbog mreže koju je zajedno ispleo sa biznismenom Miroljubom Aleksićem.

Mesečno inkasira

preko 363.000 dinara!
Prema podacima iz imovinske karte, Kostadin Popović je za predsednika UO i ujedno direktora DIPOS-a postavljen 18. 3. 2009. godine i po tom osnovu mesečno zarađuje 228.000 dinara. Za predsednika UO PBB-a izabran je 20. 10. 2010. godine, a funkciju predsednika Odbora za reviziju te banke obavlja od 1. 7. 2011. godine. Mesečna naknada koju u PBB-u prima za obavljanje ove dve funkcije iznosi 135.000 dinara, a koliko novca inkasira u “Alfa-plamu”, nismo uspeli da saznamo.

- Kao predsednik UO i Odbora za reviziju PBB-a Kosta Popović treba da štiti interese države koja je pojedinačno najveći akcionar u banci. On, međutim, postaje član UO vranjskog preduzeća “Alfa-plam”, a ubrzo potom se u APR upisuje i kao član Odbora direktora te firme, koja posluje u okviru “Alko grupe”. Sa druge strane, tajkun Aleksić preko svojih firmi “Pionir” i “Alfa invest SMM” iz sastava “Alko grupe” poseduje 5,7 odsto akcija u PBB-u.
Ako se ima u vidu da kredite PBB-a koriste Aleksićeve firme i da je Branislav Popović, dosadašnji direktor vranjske ekspoziture PBB-a u aprilu prošle godine postao direktor “Alfa-plama”, onda je jasno zašto smo pokrenuli istragu - objašnjava naš izvor.

Prošla vlada je, kako saznajemo, tolerisala Popovićev sukob interesa, jer je iza njega stajao njegov prijatelj, bivši premijer Mirko Cvetković. Njihovo poznanstvo datira još iz mlađih dana, jer su obojica radili u Rudarskom institutu u Beogradu, a kasnije i u Agenciji za privatizaciju. Inače, u periodu kada je Cvetković bio direktor, a Popović finansijski direktor Agencije za privatizaciju 2003. godine, biznismen Miroljub Aleksić je privatizovao hotel “Sloboda” u Šapcu. Iako je tada procenjena vrednost 70 odsto kapitala hotela iznosila 1.554.374 evra, Aleksić je platio kupoprodajnu cenu od 383.670 evra. Pre dve godine mediji su pisali da se upravo Cvetković baškario u Alkesićevom hotelu “Izvor” u Aranđelovcu, gde je dnevni zakup apartmana koštao 29.300 dinara.

Miroljub Aleksić

Zna koga da zaposli: Aleksić | Foto: Atila Kovač

Popović ignoriše „Alo!“
Još 8. decembra prošle godine direktoru DIPOS-a Kostadinu Popoviću smo uputili deset pitanja u vezi s njegovim angažmanom u firmi biznismena Miroljuba Aleksića, ali odgovore nismo dobili. Između ostalog, pitali smo ga da li je tačno da je u Privrednu banku Beograd zaposlio svog sina, i to na poslovima procene rizika i da li to predstavlja klasičan sukob interesa?! Uprkos brojnim pokušajima, nismo uspeli da dobijemo ni jedan jedini dokument o finansijskom poslovanju DIPOS-a koji smo od direktora tog preduzeća pismeno zatražili. Inače, kasa DIPOS-a se puni zahvaljujući rentiranju velikog broja rezidencijalnih državnih nekretnina. Budžet tog preduzeća na godišnjen nivou iznosi oko šest miliona evra.

Poslednji komentari
  • radnik Vreme: 24.04.2013 22:26h

    Najzad je doso red i na ovog uzurpatora drzavne imovine,ojadio je ovaj narod do poslednje pare. Nek neko ispita akcionare Alfe sta je uradio sa njihovim akcijama i koje pritiske trpe radnici koji mu nisu dali akcije. Napred drzavo oduzmi mu svu imovinu koju je steko na tudjoj grbaci.

  • Sredoje Vreme: 25.04.2013 02:22h

    Vidi mu se po ocima da je posten.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP