Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Državna institucija dodelila više od 10.000 kredita

Državni fond utajio porez

Autor: Ekipa Alo! | 29.08.2012 - 21:40:00h | Komentara: 0

Fond za razvoj Republike Srbije u poslednjih pet i po godina dodelio je više od 10.000 kredita po raznim osnovama, od kojih je uredno naplaćivao kamatu, a pri tom državi nije platio ni dinara poreza na dobit.

Novac

Novac | Foto: Željko Šafar

Naime, u reviziji izveštaja o finansijskom poslovanju koju je uradila nezavisna revizorska kuća “Mur Stivens”, revizor skreće pažnju na činjenicu da “Fond ne plaća pomenuti porez na osnovu mišljenja Ministarstva finansija iz 1994. godine” i upućuje ovu instituciju da pribavi novo mišljenje ministarstva, jer su se propisi u međuvremenu promenili.


Agrobanka i Fond na istoj adresi

Pukom slučajnosti ili ironijom sudbine tek Fond za razvoj Republike Srbije, koga u javnosti krste sa “mala Agrobanka”, i filijala Agrobanke u Nišu dele mnogo više od “sumnjivog poslovanja”. Naime, prema zvaničnim podacima, obe institucije nalaze se na istoj adresi u Nišu, Bulevar Nemanjića 14a.

Naime, prema Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, poreskim obveznikom se smatraju sva pravna lica koja vrše usluge uz naknadu za te usluge. A na osnovu Zakona o Fondu za razvoj Republike, ova institucija predstavlja “subjekt sa svojstvom pravnog lica koji za obavljanje svoje delatnosti obezbeđuje sredstava ne samo iz budžeta, u svojstvu komisionara, već i iz sopstvenih prihoda i drugih izvora u skladu sa zakonom”.

Izvor redakcije “Alo!” blizak Ministarstvu finansija ističe da bi Fond, s obzirom na to da ima svoje izvore prihoda, trebalo da plaća i porez na dobit u visini od deset odsto.

- Poslovanje Fonda jeste problematično kada se uzme u obzir deo koji se odnosi na plaćanje poreza jer su propisi vrlo nejasni i ostavljaju mesta za proizvoljno nagađanje. Ipak, činjenica jeste da se sva sredstva koja Fond ostvari na ovaj ili onaj način sliju u budžet - navodi izvor “Alo!”.

Inače, prema mišljenju i nezavisne revizorske kuće, ali i Državne revizorske institucije (DRI), ova ustanova je dodeljivala kredite kompanijama iako one nisu imale kompletnu dokumentaciju.

Pored toga, DRI u svom izveštaju nekoliko puta iznosi i da Fond ne kontroliše namensku upotrebu sredstava koja dodeljuje po raznim osnovama, te upućuje na zaključak da krediti koje Fond daje nisu obezbeđeni na odgovarajući način.

Nadležni beže od odgovornosti

Pokušavajući da dobijemo odgovor na pitanje da li Fond za razvoj Republike Srbije treba da plaća porez na dobit koju ostvaruje prihodovanjem kamata na kredite, postavili smo ovo pitanje Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi, Fondu za razvoj Republike Srbije i Državnoj revizorskoj instituciji. Do zaključenja broja iz ministarstva i fonda nam nije stigao odgovor, a u DRI su nam istakli da oni ne mogu da nam odgovore na ovo pitanje, te da sa obratimo Poreskoj upravi. U ovoj ustanovi, s druge strane, rečeno nam je da ćemo odgovore dobiti danas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP