Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAHAĆENJE NAŠIM PARAMA

Državni funkcioneri u službenim vozilima: Pola goriva sipaju, a pola ukradu?

Autor: Bojana Rajić | 28.06.2014 - 19:40:00h | Komentara: 5

Službena vozila se uglavnom koriste neracionalno, pa je samo u 2012. godini službenim vozilima pređeno 67 miliona kilometara, što znači da su funkcioneri, dok se vozikaju, mogli deset puta da obiđu zemljinu kuglu, kazao je juče državni revizor Radoslav Sretenović, kada je predstavio izveštaj DRI o upravljanju službenim vozilima.

Zanimljivo je posebno da automobili iste marke i godišta različito troše, zavisno od ministarstva koje ih koristi, a poseban fenomen je da auto marke „audi A6“, proizveden 2007. godine, kada ga voze funkcioneri iz Državne revizorske institucije troši 13,53 litara na sto kilometara, a isti auto, kada za volan sedne neko iz Ministarstva finansija „pojede“ 19,30 litara za istu kilometražu, dok u Ministarstvu kulture potroši skoro duplo - preko 20 litara.

Službeni automobili za godinu dana  prešli 67 miliona  kilometara!?

Službeni automobili za godinu dana prešli 67 miliona kilometara!? | Foto: Vesna Lalić

 DRI je prikupila podatke o vozilima 126 direktnih korisnika budžeta i sprovela direktnu analizu na 15 subjekata koji upravljaju sa 80 odsto službenih vozila. Analiza pokazuje da srpski funkcioneri najčešće voze „audi“, da službeni automobili troše od  14 do 20 litara goriva na sto kilometara, putni nalozi se uglavnom ne poklapaju sa knjigovodstvom, nabavka automobila nije regulisana zakonom, jer zakon o korišćenju službenih vozila ne postoji. Sretenović je zbog toga upozorio na moguće zloupotrebe i kazao da je DRI „uputila preporuke Vladi da na jedinstven način uredi upravljanje vozilima svih korisnika“.

- Direktni korisnici novca iz budžeta moraju internim aktima da urede procedure korišćenja automobila, da vrše analize troškova korišćenja, ali i nabavke i otuđenja vozila. To sad uopšte ne postoji - kaže on. Sretenović dodaje da se u praksi dešava da jedna osoba zaduži dva službena automobila, da se službena vozila koriste i vikendom i praznicima, a da postoje slučajevi kada su vozila nabavljena i stoje godinama na parkingu, a imaju nula pređenih kilometara.
Prema izveštaju DRI vozila su 24 sata tokom ove godine koristili poneki pomoćnici ministara, državni sekretari, šefovi kabineta, savetnici, radnici službe obezbeđenja, direktori i njihovi zamenici i pomoćnici, što je nedopustivo. 
- Domaćinski su se jedino ponašali u Ministarstvu odbrane - istakao je Sretenović. On dalje dodaje, da je Vlada tek pre mesec dana donela akt o korišćenju službenih vozila, pa tek treba da se pokaže kako će se on primenjivati u praksi. Službena vozila su u 2012. godini prešla 67 miliona kilometara ili 12.000 kilometara po vozilu u proseku. Najveći broj vozila sa nula pređenih kilometara imala je Poreska uprava, i to 161 vozilo, Republički geodetski zavod 101 vozilo i Ministarstvo spoljnje i unutrašnje trgovine i telekomunikacija 71 vozilo. Inače, u većini slučajeva ovi automobili godinama stoje na parkingu koji se plaća, građani im iz džepa preko poreza plaćaju godišnju registraciju, ne otuđuju se, iako im iz godine u godinu pada cena po kojoj mogu da se prodaju. 

Za mesec dana sipao goriva za 230.000!? 

Prema izveštaju DRI samo jedan funkcioner iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva je u maju mesecu 2012. godine, prilikom vožnje službenog „audija A6“, koji inače troši 19,36 litara goriva na sto pređenih kilometara, utrošio tonu i 611 litara goriva, a to je za mesec dana građane koštalo ukupno 230.474, 99 dinara.

Sedam puta seo za volan i vozio 100.000 km!?

- Krivična prijava je podneta protiv lica koje je oštetilo budžet Srbije za 1,32 miliona dinara. To lice je upravljalo službenim vozilom koje je za 10 meseci 2012. godine prešlo 100.000 kilometara, iako je dato samo sedam putnih naloga na njegovo ime - rekao je predsednik DRI Radoslav Sretenović.
Poslednji komentari
  • perica Vreme: 28.06.2014 19:59h

    Dobro jutro ....... Kao da ce to sad neko spreciti?!

  • igor sin Vreme: 29.06.2014 00:04h

    Pa moraju i pumpadžije dazarade u ova teska vremena...

  • Marko Vreme: 29.06.2014 02:43h

    MANITE SE VISE PRICA I OBAVESTAVANJA STA SE RADILO, POCNITE DA RESAVATE TE STVARI BEZ PRICE A NAROD CE SAM OSETITI NAPREDAK......od price nema nista OVO NARAVNO MISLIM NA TRENUTNU VLAST, kao da narod ne zna sta se radi i sta se radilo

  • Tatjana Vreme: 29.06.2014 11:45h

    Eto koliko je Vucic na vlasti,a oni i dalje rade sta hoce! ne boje se nikog,pa zat se i bore za vlast!

  • Bujan Vreme: 29.06.2014 18:32h

    E moji srbi pa de vam je bila pamet kad idioti prave gusto izbore. pa oni svi rade samo za sebe ,dokle više dapišem o tome to je bruka.BEZ KRALJA NE VALJA.6874

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP