Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVEČANO I U ZAGREBU

Državni vrh Hrvatske na prijemu povodom pravoslavnog Božića

Autor: Blic | 06.01.2015 - 16:43:00h | Komentara: 0

Hrvatski državni vrh prisustvovao je danas božićnom prijemu Srpskog narodnog veća i uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji Hristos se rodi" čestitao pravoslavnim vernicima Božić.

Ivo Josipović

Ivo Josipović | Foto: AP

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bez srpske zajednice, hrvatska kultura, nauka i istorija ne bi bile ono što jesu i poručio da je odgovornost većinskog naroda da stane u zaštitu manjinskih prava.
"Danas svedočimo da neki na naš brod stavljaju najveći teret - mržnju. Zato mi koji smo u politici imamo obavezu da čuvamo Hrvatsku od mržnje i netolerancije", istakao je Josipović, čiji je govor, koji je počeo pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi", ispraćen dugim aplauzom.
Premijer Zoran Milanović rekao je da će se kao predsednik Vlade i šef Socijaldemokratske partije uvek zalagati za pravdu, jednakost, slobodu i prava nacionalnih manjina.

Zoran Milanović | Foto: Profimedia

Zoran Milanović | Foto: Profimedia

"Vrednosti za koje živim i za koje ću se boriti dok sam političar su pravda, jednakost, sloboda i prava nacionalnih manjina, u jednoj državi koja je sada tek na nogama i koja će izaći iz krize", naglasio je Milanović.
Predsednik Sabora Josip Leko rekao je da je u odnosima Srba i Hrvata bilo turbulencija, ali i pozvao sve da grade zajedničku budućnost.
Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je da su, uz tešku ekonomsku situaciju, u prošloj godini porasle mržnja i netolerancija.

Nebojša Pupovac

Nebojša Pupovac | Foto: Nebojša Marković

"Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama doneti deo olakšanja i da će svako od nas napraviti najbolji mogući izbor kojim ćemo se osloboditi onoga što nam ne treba - buke, besa, mržnje", rekao je Pupovac.
On je istakao da se treba ugledati na vajara Vojina Bakića čija su braća ubijena u ustaškom logoru Jadovno, ali je on živeo oslobođen od mržnje i stvarao zajedničku budućnost.
Prisutnima se obratio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije koji je rekao da je srećan što među mladima "postoji pozitivan impuls koji ne poznaje barijere, ali i tužan jer se to dobro vrlo lako može izvitoperiti u svoj antipod i postati kamen spoticanja".

Porfirije preuzeo zagrebačku eparhiju

Mitropolit Porfirije | Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Zbog toga je potrebno pronaći poziciju u kojoj ćemo jedni drugima biti dovoljno blizu, ali istovremeno dovoljno daleko da održimo nivo pristojnosti", dodao je mitropolit.
Na skupu je bio i predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i predstavnici Grada Zagreba i diplomatskog kora.
SNV je tradicionano dodelio i nekoliko nagrada, među kojima nagradu za humanizam aktivisti Jovici Brkiću i nagradu za doprinos afirmaciji antifašizma režiseru i intendantu Hrvatskog narodnog pozorišta u Rijeci Oliveru Frljiću.
Ove godine, međutim, nije dodeljena nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, jer je ocenjeno da su ti odnosi u prošloj godini nazadovali.
Državni vrh Hrvatske prisustvovaće večeras bogosluženju u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP