Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAM DA VAS BUDE!

Državno rukovodstvo Srbije se cerekalo nad kostima žrtava nacista! (FOTO)

Autor: R. Kantar | 06.10.2013 - 20:16:00h | Komentara: 41

Svečanost u Jajincima, posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom stratištu u Drugom svetskom ratu, pala je u senku zbog nezapamćenog skandala koji je upriličio državni vrh Srbije! Naime, na skupu koji je trebalo da bude svečan i pun pijeteta i poštovanja prema žrtvama, najviši zvaničnici države - predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i ministar odbrane Nebojša Rodić presavijali su se i zacenjivali od smeha, zaboravljajući da se nalaze na mestu jednog od najvećih pokolja Srba tokom Drugog svetskog rata!

Ovako je počelo: Stefanović, Nikolić, Rodić i Diković.

Ovako je počelo: Nikolić, Rodić i Diković. | Foto: FoNet

 Strelište u Jajincima bio je prostor, gde su za vreme okupacije u Srbiji (1941—1944) nemačke snage streljale oko 80.000 rodoljuba, svih nacionalnosti, a najviše srpske. 

Gospodo, šta je toliko smešno?

Gospodo, šta je toliko smešno? | Foto: FoNet

 Međutim, ta činjenica nije sprečila čelnike naše države da razmenjuju pošalice i nepristojno se smeju tokom ceremonije. Nepoznato je šta im je bilo toliko zabavno na jednom formalnom skupu, ali po načinu na koji je ministar Rodić pokazivao na sat, može se posumnjati da su se državni zvaničnici šalili na račun ceremonije koja se odužila. Šta god da je bilo u pitanju, predsednik Nikolić bio je toliko oduševljen da je, umesto da žali za sudbinom 120 mališana poginulih na strelištu, zaplakao od smeha. 

Predsednik više nije mogao da izdrži

Predsednik više nije mogao da izdrži | Foto: FoNet

 No, kada je na njega došao red da govori, sasvim ozbiljno izašao je pred okupljene i inspirisano naveo da smo „obavezni prema svojim i drugim žrtvama da uspomenu na njihova stradanja čuvamo kao večni plamen koji će istim žarom da plamti u našim srcima“.

Polaganje venaca

Polaganje venaca | Foto: Beta

 - Srbija nije dovoljno moćna da ratuje, ali je dovoljno pametna da pregovara - istakao je Nikolić i dodao da je „srpski narod imao sreću ili nesreću da se nalazi na najlepšem mestu u Evropi, prostoru interesantnom za osvajače“. 
- Ovo je tragično mesto na kome je ubijen najveći broj ljudi u čitavoj okupiranoj Srbiji. Samo desetak je uspelo da pobegne i danas bolno odzvanjaju reči preživelih. Kao pravoslavci, kao hrišćani, mi ljubimo svoje bližnje, svoje komšije i ne mislimo o njima loše, ali granice te ljubavi, određuje ugrožavanje našeg života i egzistencije. Ujedinjena u cilju opstanka, Srbija neće dozvoliti da joj se otme neotuđivi deo - objasnio je poetski Nikolić na najvećem stratištu na Balkanu posle Jasenovca.  

Na strelištu ubijeno 80.000 ljudi

Jajinci 1943.

Jajinci 1943.

 Strelište u Jajincima bio je prostor, gde je za vreme okupacije u Srbiji (1941-1944) streljano oko 80.000 Srba, Roma, Jevreja i antifašista. Među ubijenima bilo je i 120, uglavnom jevrejske dece. Prema podacima iz kartoteke Gestapoa od 1941. do kraja avgusta 1943. u Jajincima je streljano 13.862 Jevreja i 62.184 Srba, ukupno 76.046 ljudi. To znači da je od avgusta 1943. godine, pa sve do gašenja ove lomače u Jajincima streljano još 3.954 osoba.

Jajinci 1943.

Jajinci 1943.

 Streljanja u Jajincima su počela u julu 1941. kada je pogubljena prva grupa osuđenih Jevreja. Inače, sve egzekucije u Jajincima je vršio nemački 64. policijski bataljon. Egzekucije su vršene uglavnom u ranim jutarnjim časovima. Najveći broj osuđenika streljan je iz logora na Banjici, iz Sajmišta, iz zatvora Specijalne policije, Gestapoa i logora u Topovskim šupama. M. K.


Bivši logoraši prisustvovali Skupu!

Ni prisustvo preživelih zatočenika na ceremoniji nije uticalo na predsednika Nikolića i ostale državnike da se ponašaju dostojanstveno, u skladu sa situacijom! Ljubomir Zečević, koji je bio zatočen u logoru na Banjici, obratio se zvanicama. On je rekao da su Jajinci bili i ostaće učionica istorije u kojoj će se saznavati istina o zločinima okupatora u Srbiji, kao i o svim zločinima u prethodnim ratovima.

- Recidivi nacifašističke ideologije zapljuskuju političke pozornice mnogih zemalja u Evropi, a ni naša zemlja nije pošteđena. Ekstremisti nastoje da rehabilituju carstvo nacizma u kojem je vladalo slepilo mržnje, antisemitizam, ksenofobija i brutalna represija prema političkim oponentima svih boja - rekao je Zečević, ponovivši rečenicu: „Fašizam nikad više“ na nekoliko jezika.

Poslednji komentari
  • vladimir Vreme: 06.10.2013 20:35h

    vaspitanje mu je srazmerno obrazovanju... sramota!

  • smi Vreme: 06.10.2013 20:36h

    E nek nam se predsednik nasmejao,pa makar i morbidno bilo.

  • Ofelija Vreme: 06.10.2013 20:59h

    do džadža ste moderatori... super ste što objavljujete komentare ni posle pola sata... aca došao u kontrolu?

  • Ceca Vreme: 06.10.2013 21:09h

    Šta ste mogli drugo da očekujete od ovih kursadžija. A predsednik se sada smeje i kad ne treba samo da bi promenio sliku o sebi, jer je opšte poznato da se nikada ne smeje prirodno, nego samo izveštačeno pa mu sad prešlo u naviku ne zna ni kada treba da se "smeje"

  • Priprotije Vreme: 06.10.2013 21:10h

    Ah na groblju...na golemu...ta uvek je ON na njemu...čovek se na grobljima i sahranama oseca "kao kod kuce"...0Csv3

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP