Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VRTIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI

Državu baš briga za decu na KiM!

Autor: Milan S. Prelić | 19.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Srpski mališani u Kosovskoj Mitrovici tiskaju se u vrtiću koji je odavno prebukiran, a veliki broj njih ne može ni da dođe na red da bude primljen. Iako se domaći političari utrkuju u izjavama o pomoći Srbima da opstanu na Kosovu, u stvarnosti država nije spremna da pomogne ni najmlađima!

U vrtiću trenutno boravi 629 mališana

U vrtiću trenutno boravi 629 mališana

U Kosovskoj Mitrovici su pre rata bila tri vrtića, ali se danas u severnom delu grada, u kojem žive Srbi, nalazi samo jedan - Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“. Kako je za „Alo!“ objasnila direktorka Gordana Savić, ovaj vrtić pohađa čak 629 mališana, a još 102 su na listi čekanja. Prostora za prijem nove dečice nema, rešenje postoji, ali je država slepa za taj problem.


- Uz naš objekat se nalazi plac od devet ari sa dva stambena objekta koji od 1999. nisu za upotrebu i treba da se ruše, a za koji su nam vlasnici Albanci prvobitno tražili 250.000, a kasnije spustili cenu na 200.000 evra - kaže Savićeva i dodaje da se već godinama nalaze u vrzinom kolu.

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“

- Naša opština nema tih para. Rekli su nam da je nadležna Kancelarija za KiM, koja nas je uputila na nadležne u Ministarstvu finansija, a oni na Ministarstvo prosvete... Svima smo se obraćali za pomoć više puta i svi nas vrte u krug... Izgleda da je naša država počela da štedi i na deci - kaže naša sagovornica.


Na sličan problem naišli su i novinari „Alo!“. Želeći da saznamo zbog čega je ovaj vrtić odbijen za novčanu pomoć, kontaktirali smo s Ministarstvom finansija, koje nas je uputilo na Ministarstvo prosvete, gde su odgovornost prebacili na lokalnu samoupravu.

Gordana Savić

Gordana Savić

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira samo predškolski pripremni program, rad sa decom na bolničkom lečenju i smetnjama u razvoju, sve ostalo finansira lokalna samouprava - rečeno nam je u sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.
 

Bejbi bum na severu Kosova
Direktorka vrtića dodaje da je neverovatno da se niko iz Srbije nije čak ni zainteresovao za to što se od 1999. u severnom delu Kosova dešava srpski bejbi bum.
- Od 1999. imamo neuporedivo veći prirodni priraštaj nego Albanci. Kada roditelji dođu da pokupe decu, ovde je strašna gužva, ne može da se prođe, ali nama to ne smeta. To je sjajno, prelepo, jer znači da imamo sve više dece - kaže Savićeva i dodaje da, bez obzira na sve, očekuje podršku države.
- Pomoć su nam iz Prištine nudile ambasade zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ali smo ih odbili. Njihova pomoć nam ne treba, mi hoćemo da nam pomogne naša država, a od nje ništa ne možemo da dobijemo - razočarano konstatuje Savićeva.

Poslednji komentari
  • KOSOVKA Vreme: 19.01.2013 14:52h

    TACNO. I SRAMNO. A STA RECI ZA 3 FAKULTETA I 4 SREDNJE SKOLE U JEDNOM SKUCENOM PROSTORU? DA MOZDA NEKO POMISLJA I NA ODLAZAK STUDENATA? TO BI TEK BILA KATASTROFA ( NEKI MRODITELJI VEC PRAVE ODSTUPNICU I PRIPREMAJU TEREN JER IM SE NIMALO NE DOPADAJU PREGOVORI DACICA.) A (KAD) AKO ODU STUDENTI , GRAD SE PRAZNI , I ...?

  • VASPITACICA Vreme: 20.06.2013 18:56h

    Zna Srbija gde ulaze novac a zna i ko ga iz lokalne samouprave preusmerava u lokalni dzep ,izmedju ostalog i bivsa v.d.Savicka.Sva deca su primljena a listu cekanja i nemamo jer je nepotrebna, nego su joj potrebna sredstva za isplatu radnika koje je nediplomirane i sa firmiranom garderobom isprimila.Pa ih is isplacuje od para koje roditelji placaju za boravak svoje dece(namenjena za ishranu dece)ali je to nedovoljno.Zato nabavljaci robe raskidaju ugovor sa ustanovom a zbog njenog ponasanja deci je uskracen raznovrstan i normalan obrok.Zato je inspekcija i oterala sa fotelje...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP