Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDUZMITE OVE KORAKE KAKO BISTE UMANJILI JAČINU GLAVOBOLJA

Držite migrene pod kontrolom!

Autor: Ekipa Alo! | 06.12.2013 - 08:46:00h | Komentara: 0

Nezavisno od toga koliko često imate napad migrene i koliko je intenzivan, postoje određeni koraci koje možete preduzeti kako biste umanjili njihovu jačinu, pa čak i da ih izbjegnete u potpunosti.

Kako to misliš?!

Za to su potrebne promene stila života, savetuje stručnjak Klinike Majo Robert Šiler.
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna kod 15 – 20 posto stanovništva (12 – 20 posto žena i tri – šest posto muškaraca). Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali to nije pisano pravilo.
Ponekad su nužni lekovi kako bi se migrene držale pod kontrolom, a reč je o lekovima za koje nije potreban recept (npr. ibuprofen ili acetaminofen) ili pak onima koje samo lekar može prepisati – ako se javi takva potreba. Takođe, na migrene može utjecati i vaš stil života. Saznajte što možete učiniti kako biste ublažili bolove i smanjili njihovu učestalost – ponašanjem.
Vežbe - Telesni napor može delovati kao okidač za migrene kod nekih osoba, međutim, istraživanja su pokazala da određene aktivnosti, poput vožnje sobnog bicikla, mogu biti dobre. Tako Šiler preporučuje vežbanje blagog intenziteta, poput joge ili tai ćija.
Prehrana - Određene namirnice mogu dovesti do migrene, zato se preporučuje vođenje dnevnika migrena i preshrane kako biste lakše mogli zaključiti koja vam hrana ne odgovara ili koja pića bi trebalo da izbegavati. Česte namirnice koje su okidači migrene su vino, kofein, agrumi, čokolada, stari sir, slana i obrađena hrana.
Dehidratacija - Dehidratacija može dovesti do glavobolje. Kada pričamo o ovom stanju, najčešće nam pada na pamet letnje, vruće vreme i puno znojenja, ali stvarnost je da se dehidratacija može dogoditi bilo kada. Jednom kada osetite žeđ, tada je prekasno za vaš organizam. Zaštitite se od dehidracije i redovno polako pijuckajte decilitar vode tokom dana. Neka vam cilj bude da unesete dva litra vode dnevno.
Stres - Stres je najčešći faktor u pozadini mnogih bolesti i stanja, pa je tako i jedan od krivaca za migrenu. Naučite da se opustite na način koji vam odgovara: za nekoga je to vežbanje joge, meditiranje, druženje s decom, šetnja psa, trčanje prirodom, čitanje u tišini...
Spavajte - Dovoljna količina sna može smanjiti broj nastupa migrena kod nekih osoba, a ujedno i pospešuje funkcioniranje našeg tela, rešava nas umora, poboljšava koncentraciju, a uz to, čini i naš struk vitkijim. Iz spavaće sobe izbacite sve što bi moglo ukrasti vredne sate vašeg sna: mobilne, tablete, računar, televizor itd. Idite spavati u isto vreme, nemojte jesti pre počinka i, ako imate lošu cirkulaciju, nosite pamučne čarape.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP