Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRODAVANI TESTOVI IZ MATEMATIKE

DS traži ostavku
ministra prosvete!

Autor: Tanjug | 18.06.2013 - 14:00:00h | Komentara: 11

Demokratska stranka zatražila danas da ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradović podnese ostavku jer su se, kako tvrdi, prodavali testovi iz matematike za malu maturu.

Demokratska stranka

Demokrate smatraju i da je to što su se testovi prodavali po ceni od 2000 do 9000 dinara "bruka i nevidjen skndal" i najavljuju da će, ukoliko Obradović ne podnese ostavku tražiti od vlade da ga smeni.

Portparol te stranke Aleksandra Jerkov i funkcioner Miodrag Stojković su na konferenciji za novinare zatražili da se tačno utvrdi kako je došlo do prodaje testova iz matematike za učenike osmog razreda.

Jerkov jer navela da DS zahteva od Obradovića da podnese ostavku i da, ukoliko on sam to ne uradi i ne oseća nikakvu odgovornost, DS od Vlade Srbije traži da ga smeni.

Ona je istakla i da je "ovo nezapamćeni skandal u našem obrazovanju" i kojim je još jednom poslala poruka svima koji vredno uče i pokušavaju da svojim radom postignu nešto u životu "da se rad, trud i učenje ne isplate".
"Ovo je još jedna poruka nastavnicima da njihovo zanimanje i profesija nisu važni i da će ova deca čiji roditelji mogu da im prušte da kupe testove za osnovnu školu, pa sve do univerzitetskih i doktorskih diploma, uvek prolaziti bolje u zivotu", rekla je Jerkov.

Ministarstvo dalo  pare, ali rezultati  slabi: Žarko Obradović,  ministar prosvete

Žarko Obradović, ministar prosvete | Foto: Marko Metlaš

Stojković je rekao da je " bruka za celu zemlju i posebno naše ministarstvo što se ovako nešto dešava i što se time šalje pogresna poruka kakvo treba da bude obrazovanje i kako da se kreira"

"To što su se testovi prodavali od 2000 do 9000 dinara - znači da s jedne strane postoji kriminalna radnja u kome neko nudi te testove, nudi odgovore, a s druge strane onaj ko ima novac i može da kupi te testove kako bi omogio deci pogrešno razmišljanje", rekao je on.

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je prethodno da pomeranje testa iz matematike za sutra u 12.00 sati zbog pojave fotokopije jedne od kombinacije testa iz tog predmeta neće narušiti dalji tok realizacije završnog ispita.
Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 18.06.2013 15:06h

    Nije se pojavila fotokopija jednog vec sva tri testa.Deci je juce popodne,putem facebook-a,nudjeno da za 1500 dinara kupe sva 3 testa.I prosle godine su se pdodavali terstovi ispred par osnovnih skola u Beogradu.O tome su govorili i roditelji u nekim TV emisijama.Ili smo to brzo zaboravili ili jr to neko brzo "zataskao".

  • Nemanja Vreme: 18.06.2013 15:14h

    Kad Koaliciona Vlada korumpirani izdajnici prodaje Srbiju, koga onda čudi da gladni ljudi prodaju testove?!

  • majka Vreme: 18.06.2013 15:21h

    Sramota! Ovo se ponavlja iz godine u godinu. Bez obzira na sve oni koji kupuju znanje , uvek ce to raditi. Ponovo su poremeceni planovi roditelja po pitanju planiranog vremena. Sramota za celokupno proslo ,sadasnje ,a isti dolaze , i buduce rukovodstvo. Treba promena ,ne sistema,vec svesti ogranicenih gradjana. Promenom svesti menjace se i sistem. Sramota!

  • Milica Vreme: 18.06.2013 16:36h

    Pored malverzacija sa testovima, ministar stiti sve ucesnike afere vezane za lazne diplome Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Mnogo je razloga za njegovu smenu .

  • Biljana Vreme: 18.06.2013 17:03h

    Majka sam jednog osmaka i iskreno zabrinuta za zdravlje svog deteta. Osim traume koju naša deca preživljavaju zbog ove ujdurme, mnogo je važnije nešto drugo. Naime , da li vi gospodine ministre (namerno sve malim slovom) znate u kakvim uslovima naša deca polažu testove. E pa reći ću, pošto o tome verovatno niko nije vodio računa. Naime, u fiskulturnim salama u koje smeste i do 70-80 dece (u velikim školama) je 50 stepeni celzijusa, ako ne i više. Deca su bez vazduha, znoje se i ne mogu da se skoncentrišu. Tako je bilo na testu iz srpskog u 10 pre podne, a kako će biti sutra u 12 nesmem ni da mislim. To su potpuno nehumani uslovi i neće me čuditi ako bude i padanja u nesvest. Ali to su ''samo deca'', jer da su u pitanju psi ili homoseksualci, verovatno bi već neko reagovao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP