Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI PAZAR

Dudić: Bajram je slavljenje pobede nad slabostima

Autor: A.Bajrović | 16.07.2015 - 13:12:00h | Komentara: 0

Muslimanski vernici sutra slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, kojim se obeležava kraj posta, a slede dani veselja – dani Bajrama.

Džamija

Džamija | Foto: Profimedia

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić čestitao je danas muslimanima predstojeći Bajram, sa željom da ga provedu u zdravlju, rahatluku i božjem blagoslovu i da ih dočekaju još mnogo.

On je u Bajramskoj poruci vernicima rekao da je Bajram vreme u kojem treba pokazati ljubav prema svim ljudima i priteći u pomoć bolesnim i nemoćnim.
- Iza nas je Ramazan, škola koju smo prošli sa verom da smo se okitili ibadetima i pripremili za narednu godinu i sledeći Ramazan. Pred nama je Bajram koji je slavljenje ustrajnosti i pobede nad slabostima. To je radost života, prilika da svoje veselje podelimo sa rodbinom, prijateljima i komšijama - rekao je Dudić.
On je osudio incident u Potočarima prilikom nedavnog obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.
- Incident koji se desio u Potočarima za svaku je osudu i nije u skladu sa našom verom i tradicijom. Onim što je učinjeno od strane pojedinaca pogaženo je dostojanstvo žrtava genocida i oskrnavljen verski obred dženaze na tom mestu. Mi smo uvek bili i trajno smo opredeljni za mir i činjenje dobrih dela - istakao je Dudić.
On je podsetio da je Veće muftija taj lokalitet proglasilo šehitlukom (mestom stradanja nevinih ljudi), u kojem se mora ponašati dostojanstveno, a onima koji dolaze da odaju počast žrtvama garantovati sigurnost i dostojanstven tretman.
Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz, a tokom dana i večeri se organizuju javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.
Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP