Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GENERALI SEKRETAR UDRUŽENJA BANAKA SRBIJE

Dugalić: Objaviti spisak
ko štedi na Kipru!

Autor: Tanjug | 19.03.2013 - 14:59:00h | Komentara: 1

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da bi Srbija trebalo da dobije spisak njenih građana koji štede u bankama na Kipru.

Veroljub Dugalić

Veroljub Dugalić | Foto: Vesna Lalić

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da pomogne tim gradjanima, koji bi objasnili odakle im novac i zbog čega ga drže u bankama na Kipru, s obzirom da domaći zakon to ne dozvoljava, osim ljudima koji u toj zemlji žive i rade.

Dugalić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je do sada Poreska uprava mogla da traži te podatke, ali da bi u kiparskim bankama dobila odgovor da je to poslovna tajna.
- Ovo je sada dobra prilika da se kaže: mi smo humana država da vidimo da li možemo da vam priskočimo u pomoć - rekao je Dugalić.
On je rekao da ne veruje da bi ono što se dogodilo na Kipru moglo da uzdrma EU, ali da način na koji se EU odlučila da spasava banke na Kipru predstavlja presedan.
Povodom evropskog paketa pomoći kojim se uvodi porez na ušteđevinu u kiparskim bankama, Dugalić je rekao da je ključno pitanje zašto se EU odlučila na ovakav korak.
On je dodao da je "na Kipru u njihovim bankama bilo oko 70 milijardi evra štednje" i da je "problem u tome što su svi donosili pare bez bilo kakve kontrole".
Na pitanje o posledicama moguće propasti banaka na Kipru, Dugalić je rekao da je njihov uticaj na poslovanje banaka u svetu minoran i da "ne veruje da Kipar može da potopi EU".
Dugalić smatra da je loša strana ove odluke to što su njome kažnjeni i oni koji imaju neku porodičnu štednju, odnosno simbolične iznose od po 5.000 ili 10.000 evra.
Poslednji komentari
  • Vror Vreme: 19.03.2013 19:22h

    "loša strana ove odluke to što su njome kažnjeni i oni koji imaju neku porodičnu štednju, odnosno simbolične iznose od po 5.000 ili 10.000 evra". Znači, po Dugaliću je opravdana odluka da se otmu pare od onih koji imaju recimo 50.000 evra?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP