Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ORGANIZACIONI ODBOR OSUDIO NAPAD NA VUČIĆA

Duraković: Morao sam da se izvinjavam zbog budala

Autor: Tanjug | 14.07.2015 - 17:55:00h | Komentara: 2

Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici najoštrije je osudio napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima i poručio da razmišlja da ubuduće komemoracije budu održavane bez pozivanja zvanica.

Srebrenica Foto: Tanjug / Srđan Ilić 11.7.

Komemoracije ubuduće bez pozivanja zvanica / Foto: Tanjug / Srđan Ilić

 

Vučić i članovi srpske delegacije na komemoraciji 11. jula u Potočarima su brutalno napadnuti verbalno i fizički kamenjem, obućom, flašama sa vodom, a ni četiri dana nakon tog događaja nema nagoveštaja ko su organizatori i vinovnici.
Predsedavajući Odbora i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je novinarima u Srebrenici, nakon hitne vanredne sednice, rekao da je ovaj događaj, zbog masovnosti, prerastao nivo lokalne zajednice.
- Razmišljamo da sami sa porodicama nastradalih ubuduće obavljamo komemoracije bez pozivanja zvanica, ili da vlast u BiH preuzme odgovornost za organizovanje ovog skupa, kazao je Duraković.

Ponovio je da je Odbor ogorčen činjenicom da je nekolicina narušila jedan dostojanstveni trenutak, što je odvuklo pažnju sa žrtava.
Organizacioni odbor smatra da nije odgovoran za, kako kažu, incident koji se dogodio sa srpskom delegacijom jer u za bezbednost bile zadužene institucije na nivou BiH. Nadležne su pozvali da hitno okončaju istragu i odgovorne privedu pravdi.
Organizacionom odboru je zamereno mnogo toga u vezi sa mestom gde je bila bina za zvanice te u vezi sa rutama kretanja.

Duraković je, međutim, za portal Klix.ba rekao da su sve bezbednosne agencije imale priliku da intervenišu mnogo ranije i eventualno da traže izmene.
On je rekao da su binu i rute kretanja proveravale agencije gotovo svih delegacija koje su nameravale da dođu u Srebrenicu, te da je u junu to učinila i Vučićeva prethodnica i protokol.
Obišli su sve i niko nije imao zamerki, a sada naknadno kažu da je to bio propust, rekao je Duraković.
Zaključeno je da je Odbor dao maksimum u organizaciji komemoracije, kao i da je sada sve u rukama istražnih organa.
Duraković je rekao da je Vučić civilizovano primljen u Potočarima od porodica žrtava, a da se on lično izvinio premijeru Srbije za sramotu koja nije smela da se dogodi.
- Morao sam da se izvinim zbog budala koje su došle odnekud i zloupotrebile komemoraciju i ukop, što se nikad nije događalo, i to nas je kao domaćine sve zateklo i zaprepastilo, rekao je Duraković, preneli su mediji u BiH.

- Moramo brinuti o budućnosti i suživotu na ovom prostoru i ponašati se u skladu sa tradicijom, jer ovo nije vašar, nego komemorativni skup koji zahteva dostojanstvo, preno je Duraković stav Organizacionog odbora.
On je istakao da je Organizacioni odbor danas analizirao organizaciju priprema komemoracije i zahvalio svim građanima i delegacijama koji su došli da odaju počast i prisustvuju ukopu 136 identifikovanih osoba, izuzev onima koji su napravili nered i napali premijera Srbije.

Član ovog odbora Munir Habibović rekao je da nije potrebno da se na komemoraciji okuplja 50.000 ljudi, od kojih neki dolaze da prave probleme.

- Dženaza je za porodice i one koji zaista žale za žrtvama. Dok smo mi sami vodili brigu o redu unutar Memorijalnog centra nije bilo incidenata na komemoracijama. Ne treba nam ovde neko iz Bužima i drugih mesta ko dolazi da pravi probleme jer mi želimo da i nakon 11. jula ovde mirno živimo, poručio je Habibović.

Prema njegovim rečima, porodice nastradalih su prihvatile Vučića, i ako su to učinile majke, drugi nisu imali pravo da se obračunavaju na bilo koji način i brukaju porodice i sve koji su vezani i učestvuju u organizaciji komemoracije.

Dženazi je, konstatovano je, prisustvovalo blizu 70.000 osoba koje su došle u 392 autobusa i blizu 6.000 putničkih automobila. Među njima je bilo i 10.000 učesnika Marša mira te 500 motociklista i 300 biciklista. Takođe, bilo je prisutno i više od 100 delegacija.
Poslednji komentari
  • mare Vreme: 14.07.2015 18:27h

    ma normalno, samo dodju clanovi porodica i nema potrebe praviti od toga neku veliku dramu. da ne pocnemo mi da je slavimo kao sto hrvati sto slave oluju a niko ni da im rec kaze

  • ana Vreme: 14.07.2015 19:05h

    mrtvi su bili zadnja rupa na njiva svirala. Ubice su na pravom mestu a greh velik za sve nevine.Kad bi zive ubice bile u zatvoru narod bil lakse disao . Kako reće Klintin najbolje što je uradio u životu je što je započeo rat u Bosni i na Kosovu. On misli da je to bilo dobro.Za njega na dalekom ostrvu na kom misli da je siguran je ovo dobar bilas. Naši i vaši mrtvi njemu daju dobar skor.Nije morao da salje svoje ljude da ginu. samo je najmio neke odavde.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP