Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIZNAVANJE KOSOVA NIJE USLOV ZA ULAZAK U EU

Đurić: Izjave Ulrike Lunaček su netačne i štetne

Autor: Tanjug | 01.03.2015 - 16:25:00h | Komentara: 0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je netačna i štetna tvrdnja potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da je priznavanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU.

Mesecima prikrivao imovinu: Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Nenad Đorđević


Đurić je u izjavi Tanjugu istakao da je ta tvrdnja neodgovorna i netačna, objasnivši to činjenicom da u EU ne postoji politički konsenzus po tom pitanju jer pet zemalja EU ne priznajne takozvanu Republiku Kosovo "a odluke se donose i donosiće se konsenzusom".

- Stav EU je neutralnost, a ovakve izjave štete normalizaciji odnosa. Srbija ne razgovara sa Prištinom da bi ostvarila bilo čiju geopolitičku agendu, nego da bi ojačala i pomogla svom narodu na KiM. Navijački pristup Lunačekove ne pomaze ni njoj, pa ni Pristini kojoj toliko žarko želi da pomogne - rekao je Đurić.
Prema njegovim rečima, narodno osećanje Srba sa KiM je takvo da će oni, uprkos pozivima i pritiscima poput onih u izjavi Lunačekove, "nastaviti da se ponosno izjašnjavanju kao građani Republike Srbije".
- Umesto poziva da se izjašnjavaju kao državljani takozvane Republike Kosovo, mnogo bi korisnije za normalizaciju odnosa na KiM bilo da se gospođa Lunaček zainteresovala za, primera radi, položaj Srba u enklavama i bezbednosne i socijalno-ekonomske uslove za održivi ostanak, povratak i opstanak srpske zajednice na KiM - zaključio je Đurić.
Lunaček je u današnjem intervjuu Kuriru između ostalog izjavila da EU više nikada neće prihvatiti novog člana "koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice", i pozvala Srbe s Kosova da se izjasne kao građani Kosova "s jednakim pravima i dužnostima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP