Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TVRDI DA SU MOGUĆI I NOVI INCIDENTI

Đurić: Napad na Vučića pokušaj destabilizacije regiona!

Autor: Tanjug | 12.07.2015 - 09:48:00h | Komentara: 0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima predstavlja pokušaj šire destabilizacije regiona, dodajući da niko sada sa sigurnošću ne može da garantuje da novi incidenti nisu mogući.

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Tanjug / Rade Prelić

"Mislim da je napad na predsednika vlade pokušaj šire destabilizacije našeg regiona... zaista ne verujem u slučajnosti, da imamo takvu seriju događaja - od oslobađanja Nasera Orića, rezolucije koja je predložena bez ikakvih konsultacija, do sada pokušaja fizičkog nasrtaja i bezmalo linča i likvidacije srpske delegacije predvođene predsednikom vlade", istakao je Đurić.


On je poručio i da je odmerena reakcija predsednika Vlade Srbije na ono što se tamo desilo "najveći šamar i udarac onima koji žele ratnu politiku, sukobljavanje i probleme".

Đurić je rekao da je nekolicina veoma nerazumnih poteza poput ovog jučerašnjeg, koji je bio "najskandalozniji i najbrutalniji", doveo situaciju do usijanja.

"Ako imate ljude koji razmišljaju na pogrešan način, koji svojim postupcima poput ovog jučerašnjeg, pokazuju da ne razumeju šta je ono što je najpotrebnije ljudima u ovom regionu, onda moram da kažem da ta neodgovornost veoma zabrinjava", kazao je Djurić za RTS.

On je dodao da je jučerašnji napad na predsednika srpske vlade uneo veliki nemir i među naše građane na KiM, koji su i pre toga bili uznemireni zbog toga što je i Hašim Tači izrazio želju da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici.

Đurić smatra da je način na koji je rukovodstvo BiH pristupilo organizaciji tog skupa bezmalo skandalozan i zaslužuje ne samo najoštriju osudu, već i istragu i političku i krivičnu odgovornost onih koji su takve propuste načinili.
Prema njegovim rečima, kao da neko želi da stvori uslove za novo sukobljavanje Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.

"Nama je apsolutno u interesu da očuvamo stabilnost, mir i normalnu saradnju i zbog toga ruka koja je ispružena od strane Srbije, predsednika njene vlade, ostaće ispružena, i sasvim sigurno među muslimanima, odnosno Bošnjacima u BiH, preovlađuju razumni ljudi koji uviđaju značaj toga da ta ruka bude prihvaćena", zaključio je Đurić.

Kada je reč o napadima na povratnike u metohijska mesta, Đurić je kazao da je to posledica nespremnosti i neiskrenosti dela albanskih političara u procesu normalizacije.

"Mi znamo odlično da jučerašnji ratni komadanti, danas političari u našoj južnoj pokrajini imaju ogroman uticaj na različite ekstremističke grupe i ne postoji dovoljna politička volja i signali da su ti napadi neprihvatljivi", kazao je Đurić, koji očekuje da će zalaganjem predstavnika Srba na KiM i Vlade Srbije situacija biti bolja od druge polovine godine.

Govoreći o nastavku dijaloga u Briselu, Đurić je rekao da su međunarodne okolnosti za Srbiju mnogo povoljnije, da najuticajnije zemlje članice prepoznaju nameru da u dobroj veri sprovodi sporazum, i da je sada veći deo tereta na albanskoj strani. "Očekujem da nastavak dijaloga upravo bude oko uspostavljanja Zajednice srpski opština", kazao je Đurić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP