Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM

Đurić: Rešenje za Trepču samo u dijalogu Beograda i Prištine

Autor: Tanjug | 23.01.2015 - 08:13:00h | Komentara: 1

U prethodnim danima intenzivno smo se bavili zaštitom prava, pa ako hoćete i pravde, u slučaju Trepča i potpuno smo posvećeni tome da se rešenje nađe u dijalogu Beograda i Prištine, jer je taj dijalog jedino mesto gde se takva pitanja rešavaju, gde god da se vodi - u Briselu, Beogradu, Prištini, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za današnji "Danas".

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Dušan Milenković

Đurić je rekao da je Vlada Srbije potpuno jedinstvena po pitanju Trepče, KiM i svim drugim pitanjima.
"I ne samo da postoji jednoglasje o politici prema pitanju Trepče i Kosmeta u republičkoj vladi, nego prvi put i među našim ministrima i poslanicima u pokrajinskim institucijama. Na ovom primeru Trepče najbolje se vide plodovi jasne i jedinstvene politike Beograda od 2012. prema Kosovu i odluke da ohrabrimo Srbe da participiraju u pokrajinskoj vladi i tako direktno utiču na rešavanje svakodnevnih problema srpske zajednice", rekao je Đurić.
Đurić je napomenuo da nema dileme da je Trepča vlasništvo firmi iz Srbije, vlasništvo Republike Srbije i građana koji su je gradili.

"Ležišta se dobrim delom nalaze i na teritoriji centralne Srbije i u poslednjem kvartalu 80 odsto rude koja je izvučena iz Trepče izvučena je ispod tog dela Srbije", dodao je on.
Đurić smatra da je veoma važno da se razgovori o imovini otvore što je moguće pre i to ne samo o Trepči nego i o položaju svih privrednih subjekata na KiM i njihovoj svojinskoj strukturi.

"Napredak možemo da postignemo samo ukoliko nađemo rešenja sa Prištinom, tako što ćemo zajednički da se dogovaramo o budućnosti", ocenio je Đurić.
Đurić je naglasio da jedan od ključnih prerogativa Zajednice srpskih opština treba da bude mogućnost da ona bude titular svojine, čime će se stvoriti preduslovi ekonomske samoodrživosti, jer će deo državnih i društvenih preduzeća biti u službi zajednice.

"Naša vlada se mukotrpno i uspešno, uprkos svim teškoćama, bori da zaštiti ono šte je naše. Trebalo bi možda da za odgovor na to pitanje odete na sever Kosmeta, u tunele Crnca i Belog Brda, kod 3.300 rudara koji svakog jutra silaze u jamu po egzistenciju za svoje porodice, pa da tamo njih pitate o tom predlogu i čija je Trepča", zaključio je Đurić.
Poslednji komentari
  • zeljko Vreme: 23.01.2015 11:33h

    Neverovatno citam ovo i sinoc sam ga gledao na TV-u.Taj covek kao da ima u sebi nasnimljem disk(znamo od koga) i nedaj Boze da neko stisne STOP.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP