Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIREKTOR „KORIDORA“ SE ŽALIO KOMISIJI ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE

Đurović minira Vladu Srbije

Autor: Ivana Kljajić | 11.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

„Koridori Srbije” na sve načine pokušavaju da miniraju odluku Vlade da spoji ovo preduzeća sa „Putevima Srbije”, saznaje „Alo!”. U nameri da spreči nastanak novog javnog preduzeća i sačuva svoju rukovodeću poziciju, direktor „Koridora Srbije” Dmitar Đurović je, odmah pošto je Vlada započela proces spajanja, u ovaj postupak uvukao i Komisiju za zaštitu konkurencije.

Ne bi da se pripaja „Putevima“: Dmitar Đurović

Ne bi da se pripaja „Putevima“: Dmitar Đurović

- Đurović želi da ovaj slučaj predstavi kao potencijalnu opasnost za stvaranje monopola u putarskoj delatnosti. Pismo upućeno Komisiji je Đurovićev očajnički pokušaj da se zadrži na direktorskom mestu koje mu je odavno klimavo, a ovim utapanjem i konačno ukinuto. Ponadao se da će od Komisije dobiti potvrdu da se pripajanjem „Koridora” preduzeću „Putevi Srbije” remeti fer konkurencija - otkriva naš izvor iz „Koridora”.


Novo preduzeće u decembru


Vlada je 13. septembra usvojila nacrt ugovora o pripajanju “Koridora” preduzeću “Putevi Srbije”, a rok za završetak ovog procesa je prva nedelja decembra. Zvaničan stav Vlade je da projekti u Srbiji kasne u proseku tri godine i da je sigurno da to kašnjenje može da se smanji ako umesto dva preduzeća, postoji jedno koje će biti bolje uređeno i poslovati efikasnije. Zaključak je i da u prethodnom periodu nije postojala jasna podela odgovornosti između ova dva preduzeća.

Iz „Koridora” nismo dobili odgovore na naša pitanja u vezi s ovim, a koja smo poslali još 16. septembra.
Ipak, potvrda je stigla iz Komisije za zaštitu konkurencije, koja kaže da su „Koridori Srbije” 25. avgusta 2014. dostavili ovoj instituciji „zahtev za izdavanje mišljenja, a u vezi s potrebom podnošenja prijave koncentracije za slučaj sprovođenja statusne promene pripajanja”.

- U svom odgovoru po ovom pitanju, otpremljenim iz Komisije 28. avgusta 2014, Komisija, između ostalog, konstatuje da se nameravana poslovna transakcija smatra transakcijom čijim nastajanjem dolazi do koncentracije iz člana 17. stav 1. tačka 1) Zakona. U svom mišljenju, Komisija je ukazala da se obaveza podnošenja prijave predmetne koncentracije, u svakom konkretnom slučaju utvrđuje u zavisnosti od ispunjenosti jednog od alternativnih uslova...
Ukazano je da pri ostvarivanju ma kojeg od ovih uslova, postoji obaveza prijave koncentracije Komisiji radi izdavanja odobrenja za njeno sprovođenje - navodi se u odgovoru koji nam je poslala Komisija. U ovom dopisu se naglašava da povodom predstojeće statusne promene Komisija nije zauzimala nikakav stav u pogledu efekata takvog spajanja na konkurenciju.

- Prijava ove koncentracije do 16. septembra nije primljena u Komisiju. Tek na bazi ispunjavanja te okolnosti i sadržaja same prijave koji je propisan posebnim podzakonskim aktom, moguće je ocenjivati efekte njenog sprovođenja na konkurenciju - objašnjavaju u Komisiji.

I članovi skupštine čuvaju fotelje

Otpor prema pripajanju pokazali su i članovi Skupštine “Koridora”, koji su, prema saznanjima “Alo!”, tražili da im se garantuje da budu članovi Skupštine i novog preduzeća. Ovu informaciju “Koridori” takođe nisu želeli da komentarišu.

Poslednji komentari
  • mima Vreme: 11.10.2014 15:17h

    Zar je moguce da je gospodin Djurovic mocniji i od Vlade, o cemu se ovde radi? ne mogu da verujem...

  • vlada Vreme: 12.10.2014 01:01h

    E svaka cast ovom coveku kad ce da rasturi ovu bandu po ministarstvima.

  • joca Vreme: 13.10.2014 10:02h

    Ne razumem se u politiku al meni se ovaj covek sve vise svidja, mozda zbog naslova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP