Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA "AZOTARA"

Dušan Bajatović
pada zbog žita!?

Autor: E. A. | 28.11.2012 - 09:06:00h | Komentara: 18

Policija proverava direktora ''Srbijagasa'' zbog prodaje pšenice Azotare Pančevo, čime je ta kompanija oštećena za 18 miliona evra!

Dušan Bajatović

Neću se pozivati na imunitet: Dušan Bajatović

Direktor ''Srbijagasa'' i potpredsednik SPS Dušan Bajatović predmet je policijske istrage u vezi sa Azotarom Pančevo i malverzacijama pri preprodaji pozajmljene merkantilne pšenice, čime je ova firma oštećena za 18 miliona evra, prenose beogradski mediji.

Bajatović: Neću imunitet!

- Šta god da se desi, neću se pozivati na poslanički imunitet, to nije moj stil. Ne treba ni da se branimo u medijima, ni da se ljudima sudi u medijima. Ko se ogrešio o zakon, treba da bude kažnjen - izjavio je Bajatović.

Sumanutim trgovinskim transakcijama - prodajući pšenicu po znatno nižoj ceni nego po kojoj je kupljena, Azotara je izgubila čak 18 miliona evra. Naime, Azotara je u jednoj transakciji kupila pšenicu za 625 miliona dinara a prodala je za 550 miliona dinara. U drugom slučaju pšenicu je kupila za 900 miliona, a prodala za 750 miliona dinara. Ukupan gubitak na ove dve preprodaje bio je 225 miliona dinara.

Zanimljivo je da se, uprkos tome što Dušan Bajatović tvrdi da je Azotara prodala pšenicu po tržišnim cenama, dešava to da privatne kompanije Invej i YU Point pristaju da naknadno doplate državnom preduzeću Azotara za uzetu pšenicu, iako nisu imale nikakvu obavezu da to urade.

Dušan Bajatović

"Možete da izgubite, možete da zaradite": Dušan Bajatović

Uprkos svim ovim izmenama ugovora, Azotara na celom poslu beleži ogromne gubitke, pre svega zbog skoka cene pšenice kada je došao trenutak da vrati pozajmice Viktorija grupi. U tom trenutku pšenica je koštala više nego duplo u odnosu na cenu po kojoj se Azotara zadužila. Dušan Bajatović je pak u emisiji "Insajder" tvrdio da su svi poslovi, pa čak i oni sa pšenicom, bili jedini način pokretanja proizvodnje u Azotari.

- Tvrdim da pare nisu namerno izvučene. Ako me to pitate, dakle, to je sa berzanskom robom kada radite, to je tako. Možete da izgubite, možete da zaradite. Ono što je činjnica jeste da ta Azotara i dan danas radi, da ima obratna sredstva, da ima zalihe, da u njoj radnici imaju plate. To je posledica tih aranžmana o kojima vi govorite. Treće posledice nema - kazao je Bajatović.

Azotara je jedno od 24 preduzeća za koja Evropska unija traži preispitivanje privatizacije ili poslovanja, o čemu je javnost obaveštena u leto prošle godine. O tom spisku mesecima se samo spekulisalo u javnosti, ali nije bilo reakcije nadležnih institucija. Tek u predizbornoj kampanji pokrenuta je istraga u vezi sa privatizacijom Azotare, a nedavno je pokrenuta istraga u vezi sa prodajom jeftinog đubriva iz Azotare, zbog čega je uhapšeno devet a traga se za još dve osobe.

Poslednji komentari
  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 28.11.2012 09:19h

    Власт немилосрдно хапси лопове - који нису лојални !!! Лојалан је Дуле у то ич не сумњам !!!

  • drLaki Vreme: 28.11.2012 09:51h

    Nekim ljudima da das mesecnu platu od milion evra, opet bi kokosarili i kraduckali po pijacama i samoposlugama. Mikad im nije dosta.

  • anabela Vreme: 28.11.2012 10:58h

    Covek prima mesecno oko milion dinara, sto plate sto naknade i ni to mu nije dovoljno.

  • dule56 Vreme: 28.11.2012 10:59h

    Dule, Dule, dosta si se bahatio, umislio si da si neki veliki direktor i strucnjak a ustvari si obican prosecan cinovnik.

  • miki skepticni Vreme: 28.11.2012 10:59h

    Zaigrao se Dulence, pa sad zaigrala mecka pred njegovim vratima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP