Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Dušan Mihajlović ostao bez imperije!

Autor: Ružica Kantar | 03.06.2014 - 14:30:00h | Komentara: 11

Poslovna imperija Dušana Mihajlovića, ministra policije u vladi premijera Zorana Đinđića, doživela je finansijski krah, a poslovanje ovog nekada izuzetno uticajnog čoveka na rubu je propasti, saznaje „Alo!“! U februaru ove godine, i šesta po redu firma „Klanica Divci“ našla se u nevolji - otvoren je stečaj zbog duga od 323.269.705 dinara, prethodno su tri („Lutra grupa“, „Vapek“ i „Vadum“) blokirane zbog duga poveriocima od 215.613.195 dinara, jedna firma je likvidirana i u jednoj je završen stečajni postupak.

Dušan Mihajlović

Teški dani za bivšeg ministra: Dušan Mihajlović

Šest firmi bivšeg ministra policije je propalo, od toga samo jedna, koja je u februaru otišla u stečaj, duguje 323 miliona dinara,

tri koje su u blokadi duguju
215 miliona dinara, jedna je likvidirana, a jedna je ugašena posle završenog stečaja

Iako su Mlađan Dinkić i drugi članovi G17 još u vreme dok je bio ministar policije tvrdili da ima vlasnički udeo u više od 36 firmi, Mihajlović je to demantovao, priznavši da je suvlasnik samo trgovinske firme „Lutra“. Kako su mediji pisali, ta firma, osnovana 1991. godine, doživela je procvat upravo u vreme kada je Mihajlović sa svojom Novom demokratijom delio vlast sa SPS-om i JUL-om.

„Lutra“, koja u prevodu sa latinskog znači „vidra“, što je inače Mihajlovićeva omiljena životinja, 2006. godine izrasla je u grupu povezanih firmi - „Lutra grupa“, koje su se bavile preradom i proizvodnjom mesa, proizvodnjom pekarskih proizvoda i štamparskom i marketinškom delatnošću. Ove firme su dosta dobro poslovale sve do 2011, odnosno 2012. godine - tačnije do trenutka kada počinje propadanje Metals banke, Agrobanke i Univerzal banke, u kojima su Mihajlovićeve firme imale otvorene račune.

Dušan Mihajlović

I dalje u blokadi: Firma „Vapek“

 

Lutra grupa“, u kojoj
Mihajlović ima udeo od
60,72 odsto, i njene dve
članice u neprekidnoj
su blokadi po dve i
više godina, uprkos
Zakonu o stečaju

„Lutra grupa“, u kojoj Mihajlović ima udeo od 60,72 odsto, i njene članice „Vapek“ i „Vadum“ u neprekidnoj su blokadi od po dve, odnosno tri godine, uprkos Zakonu o stečaju, prema kojem firmama koje su u blokadi duže od godinu dana sledi automatski stečaj.

Ukupan iznos blokade ove tri firme iznosi 215.613.195 dinara. Poslednja u nizu koja je otišla u stečaj je „Klanica Divci“. Uprkos naporima Mihajlovićevog zastupnika, koji je navodio da je klanica od nacionalnog značaja i da nije za bankrot jer i dalje obavlja minimum rada i vrši isplatu minimalnih zarada zaposlenima, u februaru je u toj firmi otvoren stečaj zbog dugovanja od 323.269.705 dinara, odnosno 2,7 miliona evra.

Dušan Mihajlović

Klanica "Divci"

Kontroverze oko poslovanja 


Poslovanje Mihajlovićevih firmi pratilo je više kontroverzi. U oktobru 2003. godine, Mlađan Dinkić optužio je tadašnjeg ministra policije da je zloupotrebio položaj tako što je firmi koja se navodno nalazi pod njegovom kontrolom obezbedio zaradu od 2,5 miliona evra, i to za fiktivni posao u MUP-u. Dinkić je tada rekao i da ima dokaze da je Mihajlović vlasnik najmanje 13 firmi, koje sarađuju sa MUP-om, Policijskom akademijom, Višom školom za unutrašnje poslove, kao i Vojskom. Međutim, Mihajlović je žustro demantovao ove navode. Mihajlović je u februaru prošle godine pominjan povodom istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnjivih kredita koje je uzimao od Agrobanke, ali i zbog sumnje da je učestvovao u utaji poreza. Kako se navodilo, „Lutra“ je od te banke uzela kredit od 20 miliona evra, koji nikada nije vraćen.

Mihjalovićeve firme

Mihajlović i NBS bez komentara
Od Dušana Mihajlovića, koji je kada su ga u medijima prozivali zbog brojnih firmi, rekao da „ne krije da živi kao pripadnik visoke srednje klase“, što mu omogućava da „otputuje na bilo koji deo zemaljske kugle“, povodom propadanja njegovog poslovnog carstva juče nismo mogli da dobijemo komentar na redakciji dostupne brojeve telefona. S druge strane, u Narodnoj banci Srbije su izbegli da odgovore na pitanje kako je moguće da u firmama bivšeg potpredsednika vlade, blokiranim čak i više od tri godine, još uvek nije otvoren stečaj.

Poslednji komentari
  • Mila Vreme: 03.06.2014 14:40h

    Kako da ne. Kao da smo mi mutavi. Namerno dovedu firmu u stecaj, a pare prebace u inostranstvo. Jadan, bas mi ga je žao.

  • Lune Vreme: 03.06.2014 14:47h

    Najveci problem je u tome, sto se urusila vojska, pa nema vise ko, kao do sada da otkupljuje junetinu i govedinu od mnopolisanog "dobavljaca" za ishranu veceg broja vojnika.."sve bilo je muzika"..?

  • sova Vreme: 03.06.2014 15:59h

    Kako doslo, tako o'slo ...

  • Kaplar Vreme: 03.06.2014 16:19h

    Sve je poznato. KO ŠTITI DUŠANA MIHAJLOVIĆA.General Papaja i drugi Valjevac iz kabineta premijera Vučića. Pre 20 godina on je vozio jugo 45, a sada džipove, hacijenda na Povlenu, kuća u Valjevu, Stan u BG .... nedavno ga je posetio na Povlenu čovek iz Valjeva zvani Poćuta, i dobio savet da se prikoni SNS u na vlasti, jer je on tako uspeo u životu.

  • peki Vreme: 03.06.2014 17:14h

    ma ovo je bas smesno,on je obezbedio i praunuke,ovo je samo za javnost,zasto se ne donese zakon sta je steceno pre vlasti a sta posle vlasti,ali nece vlast to oni stite sebe.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP